Pandemi sürecinin hem sektör hem tüketici açısından farkındalıklar oluşturduğunu belirten Boğaziçi Sigorta’nın kurucusu Yavuz Önen; özel sağlık sigortalarına olan talebin her yaşta artması için yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini açıkladı.
Boğaziçi Sigorta’nın kurucusu Yavuz Önen, pandemi döneminde yönetmeliklerin ve genel şartların özel sağlık sigortaları açısından yeterli olmadığını açıkladı. SigortaMedya’nın YouTube kanalı Sigorta Ekranı’nın yeni konuğu Boğaziçi Sigorta’nın kurucusu Yavuz Önen oldu. SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın sorularını yanıtlayan Önen; “30 yıldan fazla sağlık sigortası ödeyip 70 yaşından sonra primlerin yükselmesi nedeniyle sigortalılığını devam ettiremeyenlere büyük haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bunun önüne geçecek bir düzenleme sektöre katkı sağlayacaktır” açıklamasını yaptı. Önen, yurtdışında olduğu gibi özel sağlık sigortası satın alan gençlere ‘yaşlılıkta garantili katkı yardımı’ adı altında bir seçenek sunulabileceğini dile getirdi.
Rehaveti aşmamız lazım
Yurt dışında bireylerin isterlerse devletin güvencesinde kaldıklarını isterlerse de özel sağlık sigortasıyla yaptırdıklarını dile getiren Önen, şöyle devam etti: “Böyle bir seçenek olduğu için sigortalı sayısı ve toplanan prim tutarı yurtdışında fazla. Bizde ise zorunlu bir sosyal güvenlik sistemi var. Dolayısıyla bu durum özel sağlık sigortası yaptırma konusunda bir rehavet getiriyor. Özel sağlık hizmetlerinde kalite arttığı müddetçe özel sağlık sigortası yaptırma oranın da artacağını düşünüyorum. Özel sağlık sigortalarına olan güvenin de artması gerekiyor. Bunun için birtakım düzenlemelerin yapılması gerekiyor.”
Salık ihmale gelmez
İnsanların arabasını, evini sigortaladığını ancak sağlık için aynı hassasiyeti göstermediklerine vurgu yapan Önen, “Halbuki ilk yapılması gereken sağlık sigortasıdır. Gençlere tavsiyem, en azından yatarak tedaviyi kapsayan bir sağlık sigortası yaptırmalarıdır. Poliçenin geniş kapsamlı olması her anlamda iyi ama bu bir bütçe meselesi. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın da şu an fiyatları çok uygun. Yatarak tedavileri kapsayan poliçelerin gençlere yönelik yıllık 750-800 lira olduğu bir piyasa var şu anda. Bence herkesin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası olmalı” dedi.
Entegrasyon sağlanmalı
Özel sağlık sigortalarında uzun bir süredir ciddi prim artışları yaşandığının altını çizen Önen, sigortalı yaşının büyümesi, tazminat prim oranlarının yükselirken hasarsızlık indirimlerinin düşmesi ve sağlık kuruluşlarının provizyon ücretlerini enflasyona endeksleyerek artırması gibi etkenlerin artışta etkili olduğunu açıkladı.
Önen, şu açıklamayı yaptı: “Özel sağlık sigortalarında gençlerin primleri, yaşlılara göre daha düşük çıkıyor. Yaşlılarda sigorta prim katsayısı yükseliyor. Bunun doğru bir mantık olduğunu söyleyebilirim. Çünkü ileriki yaşlarda hastalıklar daha fazla nüfuz edebiliyor. Fakat, 65 yaşından sonra bireylerin mesleki faaliyetleri azaldığı için hem gelirleri azalıyor hem de sağlık sigortası primleri yükseliyor. Birçok sigortalı 65 yaşından sonra sağlık sigortası primlerini ödeyemediği için önce plan daraltma yöntemine gidiyor. Sonrasında da özel sağlık sigortasındaki haklarından vazgeçip tamamlayıcı sağlık sigortasına geçiyorlar. Eğer buna da imkân bulamazlarsa özel sağlık sigortası yaptırmaktan vazgeçiyorlar.”
Bu durumun önüne geçebilmek için birtakım önlemler alınması gerektiğini kaydeden Önen, özel sağlık sigortalarıyla birikim sigortalarının entegrasyonun sağlanması gerektiğini anlattı. “Yurt dışında özel sağlık sigortası satın alan gençlere yaşlılıkta garantili katkı yardımı adı altında bir seçenek sunuluyor.
Büyük haksızlık yapılıyor
Bu sistemde biriken prim 65 yaşından sonra sigortalının özel sağlık sigortasına aktarılıyor. Bu katkı yardımı ömür boyu devam ediyor” diyen Önen, Türkiye’de de bu sisteme geçilmesi ile ilgili şu öneride bulundu: “Bütün sağlık sigortası satan şirketler, yaşlılıkta garantili katkı fonunu uygulamalı. Sigortalının bunu seçip seçmemesi kendi tercihine bırakılmalı. 30 yıldan fazla sağlık sigortası ödeyip 70 yaşından sonra primlerin yükselmesi nedeniyle sigortalılığını devam ettiremeyenlere büyük haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bu tarz bir düzenlemenin sektöre katkı sağlayacağını düşünüyorum.”
Gençlere 400 liraya sağlık sigortası
Türkiye’de son bir yıl içerisinde sağlık sigortalı sayısının yüzde 50 artmasının güzel bir gelişme olduğunu belirten Boğaziçi Sigorta’nın kurucusu Yavuz Önen, “25 yaşındaki bir gencin yatarak tedavili tamamlayıcı sağlık sigortası primi yıllık 400 lira civarında. Sigortalılara hiç olmazsa bir tamamlayıcı sağlık sigortası almalarını tavsiye ediyorum” açıklamasını yaptı.
Gayet doğru tespitler, yerinde öneriler. Tebrik ediyorum.
Bu işi bilenlerin, bilmeyen sigortalıları düşünmesi ve ilerideki hak kayıplarını koruması gerekir. Ancak sektör, kısa dönemli karları tercih ederek, esasında kendi bindiği dalı kesiyor. Yurt dışında bu kadar örnek varken, yaratıcı olunamıyorsa dahi, kopyalanabilir. Aksi halde, insanlar neden sigortaya güvenmiyor, sektör neden büyümüyor yakınmaları daha çok devam eder.