15 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Otomobil alırken dikkat edilmesi gereken dört nokta

Generali Sigorta, otomobil satın almayı düşünenlerin dikkat etmesi gereken noktaları dört başlıkta başlık altında topladı. Otomobil satın alınırken bu noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.  

Sedan mı, SUV mi, hatchback mi? Benzinli mi, dizel mi, yoksa elektrikli mi? Otomobiliniz hangi ek donanımlara sahip olmalı? Örneğin, Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin Ocak-Temmuz 2020 verilerine göre benzinle çalışan sedan modeller ilk sırada. Peki sizin bir otomobilden beklentileriniz neler?

Günümüzde piyasada bu kadar fazla seçenek varken, otomobil satın almanın en zor kısmı hangi özellikleri istediğimize karar vermek olabilir. Sizin için doğru otomobilin hangisi olduğunu söyleyemesek de bir otomobil seçmenize yardımcı olabiliriz. Önemli olan, otomobil satın alırken dikkat edilmesi gereken dört noktaya göre önceliklerinizi net olarak belirlemektir.

Generali Sigorta, otomobil seçimini yapmanızı kolaylaştıracak dört önemli noktayı şöyle sıralıyor.

1. Emniyet

Günümüzde, yeni otomobiller eskisine göre çok daha emniyetli. Ancak bir aileniz varsa, direksiyonda uzun zaman geçiriyorsanız veya kötü hava koşulları ile çok sık karşılaşıyorsanız, emniyete biraz daha fazla önem vermek isteyebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken en önemli şey, otomobilin emniyet puanıdır. Bu puan, farklı bölgelerde farklı resmi kurumlar tarafından belirlenir. Örneğin, Avrupa’da bu derecelendirmeden Euro NCAP sorumludur. Puan ne kadar yüksek olursa, otomobilin genel emniyeti de o kadar yüksektir.

Emniyet sizin için özellikle önemli ise belirli özelliklerine bakın. Bunlar genel olarak temel ve ileri düzey şeklinde ikiye ayrılabilir. Neredeyse bütün yeni otomobiller hava yastığı, ABS ve burkulma bölgeleri gibi temel emniyet özelliklerine sahiptir. Ancak ikinci el otomobil arıyorsanız emin olmanız gerekir.

Birçok yeni otomobil kör nokta detektörleri, Uyarlanabilir Seyir Kontrolü, hatta Otonom Acil Frenleme gibi daha ileri emniyet özellikleri sunar; emniyet sizin için yüksek öncelikli ise, bu özelliklerin de bulunmasını isteyebilirsiniz.

2. Konfor

Uzun mesafelerde seyahat edip otomobilinizde uzun zaman geçiriyorsanız ya da vakit geçirdiğiniz araç içinin rahat olmasını istiyorsanız, iç konfor özellikleri önem kazanır.

Öncelikle koltuklar. Vücudunuzu desteklemesi ve (boyunuz uzunsa) geniş bacak mesafesi önemlidir, ayrıca kolçaklar düşündüğünüzden daha faydalı olabilir. Herkesin beklentileri farklıdır; bu yüzden, satın almadan önce deneme sürüşüne çıkmanız gerekir.

Özellikle bozuk yollarda otomobil kullanıyorsanız sürüş de önemlidir. Büyük otomobiller bu bakımdan daha iyidir ancak her halükârda süspansiyonlara dikkat etmelisiniz.

Vites değiştirmeyi tercih etmiyorsanız, düz vites yerine otomatik şanzıman seçmeniz özellikle otoyollarda çok daha rahat bir sürüş sağlar. Otoyolda sürüşten bahsetmişken, hız sabitleyici ve şerit yardımı gibi sürücü destek teknolojileri de sürüş keyfinizi artıracaktır.

Son olarak, bütün eğlence ve iletişim uygulamalarınızı göz önüne getiren kullanışlı bir multimedya sistemi olmazsa olmaz. Günümüzde, akıllı telefon entegrasyonu önem kazanıyor. Dolayısıyla, telefon tercihinize bağlı olarak, Apple CarPlay ve/veya Android Auto sunan bir otomobil seçin.

3. Kullanışlı olması

Kışların sert geçtiği veya engebeli yolları bulunan bir alanda yaşıyorsanız, ya da bir otomobili A noktasından B noktasına gitme dışında da kullanıyorsanız, kullanışlı araçlara öncelik vermeniz gerekir.

Ebatları dikkate almanız gerektiği şüphesiz; otomobilinize ne kadar fazla insan ve eşya sığarsa, o kadar fazla iş için kullanabilirsiniz. Esnek erişim seçeneklerini de dikkate alabilirsiniz. Örneğin, köpek besleyenler için geniş bir bagaj kapağı ya da dar alanlar için kayar kapılar faydalı olabilir.

Kırsal alanda yaşıyorsanız, karşılaşabileceğiniz her şeyle başa çıkmak için 4×4 bir araç gibi daha dayanıklı bir otomobil satın almayı düşünebilirsiniz.  Ayrıca, kar ve yağmurda arkadan çekişli otomobillerin daha zor kontrol edilebileceğini unutmayın.

4. Fiyat

Bütçeniz sınırlıysa ya da gerekenden fazlasını harcamak istemiyorsanız, paranızın satın alabileceği en iyi otomobili bulmak istersiniz. Bu sadece satın alma aşamasındaki fiyatla sınırlı kalmaz.

Örneğin, elektrikli otomobiller yanmalı motorlara kıyasla daha pahalı olsa da parçaları daha az olduğu için bakım maliyetleri daha ucuzdur. Bu elektrikli bir otomobilin petrol ile çalışan bir otomobil emekliye ayrıldıktan sonra bile kullanılabileceği anlamına da gelir. Bu yüzden, başlangıçta daha fazla para vermeyi göze alabiliyorsanız ve otomobilinizi uzun süre elden çıkarma niyetiniz yoksa, elektrikli otomobil seçmeniz daha avantajlı olacaktır.

Yanmalı motor seçerseniz, yakıt tüketimi konusunu da düşünmelisiniz. Genel bir kural olarak, küçük motorlu küçük arabalar daha az yakıta ihtiyaç duyar. Ancak yakıt ekonomisini diğer noktalarla dengelemeniz gerekiyorsa, değerlendirdiğiniz otomobiller arasında seçim yapmak için kilometrede yaktığı litre hesabını karşılaştırın. Daha kapsamlı ele alırsanız, toplam sahip olma maliyetini etkileyen faktörleri, örneğin otomobilin güvenilirliğinden etkilenecek olası amortismanı, bakım (servis) ve onarım maliyetlerini hesaba katmalısınız. Kesin kararı vermeden önce uzun vadeli maliyetlerin bütçenizi nasıl etkileyebileceğini öngörmeye çalışmak için seçtiğiniz modeli iyi araştırın.

Marka peşinde değilseniz, arayışınızı daha ucuz ancak istediğiniz birçok özelliği uygun fiyata sunan markalarla sınırlı tutabilirsiniz. Daha üst sınıf bir markanın ürettiği kadar iyi bir otomobili çok daha düşük bir fiyata bulma ihtimaliniz olabilir.

Son olarak, bütçeniz kısıtlı ise otomobilinizde olmasını istediğiniz özellikleri netleştirmeye zaman ayırmalısınız. İhtiyaçlarınızı isteklerinizden ayırmak, gerçekten önemli olan özelliklere odaklanmanızı ve maliyetini çok daha kolay karşılayabileceğiniz bir otomobil seçmenizi sağlayabilir.

KAYNAK: Generali Sigorta

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER