Al Futtaim Group bünyesindeki Orient Insurance’ın Türkiye’de kurduğu şirket olan Orient Sigorta, KOBİ ve genç girişimcileri destekleyecek. Orient Sigorta Genel Müdürü Kurt Ebik, “Yağmurlu havada KOBİ’lere şemsiyemizi kapatmayacak ve ağırlıklı olarak onlara destek vermeye çalışacağız” diyor.
Birleşik Arap Emirlikleri-Dubai merkezli, Al Futtaim Group bünyesindeki Orient Insurance’ın Türkiye’de sıfırdan kurduğu şirket olan Orient Sigorta, küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri (KOBİ) ve genç girişimcileri destekleyecek. 2014 yılı Ağustos ayı itibariyle Türkiye’de poliçe düzenlemeye başlayan Orient Sigorta, ilk 5 ayda 8.1 milyon TL’lik prim üretimi gerçekleştirdi. Orient Sigorta’nın Türkiye’de faaliyete geçmesi nedeniyle 25 Mart’ta bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Al-Futtaim Grubu Başkanı ve CEO’su Omar Abdulla Al Futtaim ve Orient Insurance Başkanı Omer Hassan Elamin ve Orient Sigorta Genel Müdürü Kurt Ebik katıldı.
Yüzde 1 pazar payı hedefi
Toplantıda bir konuşma yapan Orient Sigorta Genel Müdürü Kurt Ebik, Ortadoğu’nun dinamik sigorta şirketi Orient’in 33 yıllık tecrübesini Türkiye’ye taşıyacaklarını söyledi. Al-Futtaim Grubu’nun, Türkiye’de sigorta sektörünün geleceğinden çok umutlu olduğuna dikkat çeken Ebik, sektörün 2030 yılında 40 milyar dolar’lık bir prim büyüklüğüne ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi. Orient Sigorta olarak özellikle, şirketlerin riskli bularak uzak durduğu KOBİ’lere yöneleceklerini belirten Ebik, şirketin pazar hedefini önümüzdeki beş yıl için yüzde 1 olarak belirlediklerini açıkladı.
KOBİ’lerin ekonominin belkemiği olduğunu vurgulayan Ebik, şunları söyledi: “Türkiye pazarında güçlü ve sağlam adımlarla ilerlemeyi hedefliyoruz. KOBİ’lerdeki risklerin yüzde 90’ının sigortalanabilir olduğuna inanıyoruz. Sigorta şirketleri de tıpkı KOBİ’ler gibi cesur davranmak zorundalar. Bizim için sigortalanamayacak bir risk yoktur. KOBİ’lere sektör olarak destek verilmesi, onların sigorta ve risk yönetimi konusunda eğitilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir anlamda, yağmurlu havada KOBİ’lere şemsiyemizi kapatmayacak ve ağırlıklı olarak onlara destek vermeye çalışacağız.”
Küçük acentelere sahip çıkacak
Orient Sigorta’nın satış kanalları, acente, müessese acente, broker, bankalardan oluşacak. Söz konusu kanallar içinde acenteler ayrı bir yere sahip. Orient Sigorta olarak, acentelerin, özellikle küçük ve orta ölçekli acentelerin büyümesine yardımcı olmak istediklerini ifade eden Ebik, “İş süreçlerinde sürekli onlarla birlikte olacak, onlara sahip çıkacağız. Acenteler tarafından kolay ulaşılabilir bir şirket olmak istiyoruz” dedi. Ebik, ayrıca, “sigorta ürünlerinin banka yoluyla satışı” (bankasürans) üzerinde de çalıştıklarını ve bu konuda iki banka ile anlaşmak üzere olduklarını açıkladı.
Ebik’in verdiği bilgilere göre, MENA (Ortadoğu, Kuzey Afrika) bölgesindeki Türk şirketlerine veya bu bölgelerden Türkiye’de girişimde bulunan işletmelere de hizmet vermeyi hedefleyen Orient Sigorta, halen İstanbul, İç Anadolu-Ankara ve Ege-İzmir Bölge Müdürlükleri ile faaliyet gösteriyor. Bu yılın ilk yarısında Güneydoğu Anadolu Bölgesi Adana-Gaziantep’te de Bölge Müdürlüğü açılması planlanıyor.
Her branşta faaliyet gösteriyor
Orient Sigorta hayat dışı sektörde sağlık dışında hemen hemen tüm branşlarda faaliyet gösteriyor. Sağlık branşında ise şimdilik ‘seyahat sağlık’ta üretim yapan şirket, ayakta ve yatarak tedavi teminatlarını ve tamamlayıcı sağlık sigortası ürünlerini ise ileriki yıllarda sunmayı planlıyor.
Hayat dışı sektörde faaliyet gösteren birçok şirketin aksine, Orient Sigorta, ‘motor’ branşında farklı bir strateji izleyecek. Kasko sigortasına (kara araçları) öncelik verecek olan şirket, trafik sigortasında (kara araçları sorumluluk) ise oldukça dikkatli hareket edecek. Şirket, kaskoda sigortalılara daha iyi hizmet vermeye ve hızlı hasar ödemeye önem veriyor. Nitekim izlenen stratejinin bir göstergesi olarak şirketin mevcut durumda toplam prim üretimi içinde yüzde 30 olan motor branşı içinde trafik sigortasının payı yüzde 1, geri kalan kısım ise kasko sigortasından oluşuyor.
Al Futtaim Group ve Orient Insurance hakkında bilgi vermek gerekirse, ülkemizde finans sektörüne yatırım yapan birçok Körfez menşeyli grupta olduğu gibi Türkiye’nin genç nüfus yapısı ve taşıdığı potansiyel, Al Futtaim Group’un hayat dışı sektöre Orient Sigorta ile kendi şirketini kurarak girmesinde etkili olmuş. 2013’te kurulan, Hazine Müsteşarlığı’ndan 2014 yılı temmuz ayında ruhsat alan şirket, 2014 Ağustos ayı itibariyle de faaliyetlerine başladı. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine göre, şirket geçen yıl 8.1 milyon TL’lik prim üretimi gerçekleştirdi.
Al-Futtaim çatısı altında 200 şirket faaliyet gösteriyor
1930 yılında kurulan Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Al-Futtaim, bugün, Ortadoğu bölgesinin en büyük ve en hızlı büyüyen gruplarından biri. Çatısı altında farklı ülkelerde faaliyet gösteren 200 şirket barındıran Al-Futtaim, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Katar, Umman, Suudi Arabistan, Mısır, Suriye, Pakistan, Sri Lanka, Singapur, Malezya ve Avrupa’da faaliyetlerini sürdürüyor. 40 binin üzerinde çalışanı bulunan Al-Futtaim Grubu, Finansal Hizmetler’in yanı sıra, Otomotiv, Perakende, Elektrik-Mühendislik-Teknoloji, Gayrimenkul-İnşaat alanlarında da faaliyet gösteriyor.
Orient Insurance Ortadoğu’nun en güçlü sigorta şirketi
Al-Futtaim Grubu şirketi olan Orient Insurance, 1982 yılında kuruldu. Dubai merkezli şirketin 2013 yılı net kârı 240 milyon AED (= 65 milyon dolar). BAE’de toplam prim üretimi itibarıyla ikinci en büyük şirket olan Orient Insurance, kârlılıkta ise ilk sırada yer alıyor. 2010, 2011, 2012 yıllarında üst üste sektöründe en yüksek kâr elde eden şirket konumuna ulaşarak, Ortadoğu’nun en güçlü sigorta şirketi haline geldi. Derecelendirme kuruluşlarınca Ortadoğu bölgesinin “A” notu ile değerlendirilen tek şirketi olan Orient Insurance, bölgesel sektör basını tarafından Ortadoğu bölgesinin en iyi sigorta şirketi ödülüne de layık görüldü. Türkiye’deki Merkez Ofisi İstanbul Kozyatağı’nda bulunan Orient Sigorta, hayat dışı sektörde hemen hemen tüm branşlarda hizmet veriyor.