23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Mustafa Nazlıer: Gereksiz; bilgiler ve bilirkişiler

Bir varmış bir yokmuş. Deve tellal iken pire berber iken…. diye başlardı. Merakla beklerdik “korkacak mıyız, gülecek miyiz, üzülecek miyiz, ağlayacak mıyız” belli olmazdı. Heyecan içinde dinlerdik. Masal bu ya, her şey serbest. Salla sallayabildiğin kadar. Biz de yerdik, çocuktuk, uykularımız da konuyu ele alır uyanınca da unuturduk. Masalın masal olduğu söylenir, bilinirdi de. Ama yine de yerdik.

Çocuktuk, masumduk..

Mustafa Nazlıer / Sigorta Eksperi
Mustafa Nazlıer / Sigorta Eksperi

Masalı anlatanda bilirdi bize de yedirirdi. Her defasında da yerdik. Hikaye değişir ama her zaman sonuç aynıdır. Anlatan yedirir, dinleyen yer. Yer ama keyif de alır.

Dedim ya çocuktuk yerdik. Gülerdik, ağlardık, korkardık ama yerdik.

Değişen tek şey zaman. Ülkenin genel yapısına uygun bir davranışsallık hakim. Kimse çocuk değil artık yemez ama masal anlatanlar bunun farkında veya değil ama MASAL anlatmaya devam ediyorlar.

Ağır ağır ve eze eze yapılıyor. Uykudan hemen önce düşünürken uyuya kalıp, sabah hiçbir şey hatırlamadan kalkan çocuklar gibiyiz… Eksperler, Expertuslar, Bilirkişiler.. Yalnız değiliz. Uzun süredir toplumda aynı durum da olduğu için yadırganmıyor. DEMİYORUM.. Aksine işime – mesleğime sahip çıkacağım.

Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığı, bilirkişilik talep ve müracaatlarını toplayarak değerlendirme sonuçlarını Bilirkişilik Bölge Kurulları aracılığı ile açıklamaya başlamış. Sigorta eksperlerinin, bilirkişilik müracaatları kabul edilmemiş.

Eksper sözlük anlamı; bilirkişi, uzman. Latince Expertus tan kök alır. Expertus; deneyim, tecrübe, bilen, tecrübe ve deneyim sahibi demektir.

Sigorta Eksper; Sigorta konularına deneyimli, uzman, bilirkişi, bilen kişidir.
5684 sayılı Sigortacılık Kanunun da aşağıdaki şekilde tanımlıdır.

n) Sigorta eksperi: Sigorta konusu risklerin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan kayıp ve hasarların miktarını, nedenlerini ve niteliklerini belirleyen ve mutabakatlı kıymet tespiti, ön ekspertiz ve hasar gözetimi gibi işleri mutat meslek olarak yapan tarafsız ve bağımsız kişiyi,

Yasa ile tanımlanan, yazıldığı ve okunduğu gibi bilinmesi de zorunlu olan MESLEKTİR.

Sigorta Eksperlerinin özellikle 2007 yılından itibaren hızla değer kaybetmesi sebebiyle mesleki güçlükleri katlayarak artmıştır. Varlık mücadelesi içinde olan eksperlerin özellikle 2007 yılından itibaren değer kaybetmesinin en önemli sebebi yasa ile siyasal bir meslek örgütüne dönüştürülmesidir. Tarihinde hiçbir zaman ve bu kadar değersizleştiği görülmemiştir. Bu durumun temel sebebi sahipsizliğidir.

Yasa ile tanımlanan meslek yok sayılmış durumdadır. Meslek örgütü olan Sigorta Eksperleri İcra Komitesi bir açıklama yapmak ve meslek mensuplarını bilgilendirmek durumundadır. Bir jest olarak değil görevleri gereği.

Ayrıca; sigorta eksperliği mesleğinin yasal konumu ve ilgili kurumlardaki durum ve tanımını ortaya koymak zorundalar.

Ülkemizde kurumlar arası uyumluluk vardır. (Sanıyorum ya da öyle olmalı). Açıklanması zorunlu bazı konuları hatırlatmak istiyorum.

  • Yasa ile tanımlanan bir mesleği Bilirkişilik Daire Başkanlığı neden tanımaz?
  • Sigorta Eksperliği mesleğinin yerine ikame edilen bir meslek mi var?
  • Aynı görev ve yetki bir başkasına verilmedi ise mesleği kim niye yok saydı?

Ülkemizde çok çok önemli bir kurum var. Mesleki Yeterlilik Kurumu ( www.myk.gov.tr )
Bu kurumun içinde de Ulusal Yeterlilik Sistemi var. Sistemin içinde de Yayımlanmış Ulusal Meslek Standartları var.
Sigorta sektörü ile ilgili kabul gören ve yayınlanmış mesleklerin adı ve kodu aşağıdaki gibi

13UMS0296-4 Sigorta Acentesi Teknik Personeli
13UMS0297-5 Sigorta Brokeri Teknik Personeli
13UMS0297-6 Sigorta Brokeri Teknik Personeli
13UMS0300-5 Sigorta Şirketi Hasar/Tazminat Personeli
13UMS0300-6 Sigorta Şirketi Hasar/Tazminat Personeli
13UMS0299-5 Sigorta Şirketi Teknik Personeli
13UMS0299-6 Sigorta Şirketi Teknik Personeli

İçinde Sigorta Eksperi yok. Tanınmadığı için tanımlanamıyor. Tanıtan olmadığı için bilinmiyor. Daha daha neler neler. Olması gereken hiçbir şey olması gerektiği gibi değil. Hiçbir resmi kurum ve kuruluşta yokuz. Doğal olarak Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığı tanımıyor.

Masallar şöyle biter. “Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine.” Veya “Gökten üç elma düştü biri sana, biri bana diğeri dinleyenin başına.” …

Çocuktuk, masumduk ve yedik. Masal olduğunu bile bile yerdik ve dört gözle de dinlerdik. Şimdiler de “anlat anlat heyecanlı oluyor” diyoruz, yemiyoruz.

Yıllarını bu işe veren onurlu, bilgi, akıl ve tecrübe sahibi birçok meslektaşımız BİLİRKİŞİ liği kendi konularında yıllardır meslek olarak yapan, vergi veren, personel istihdam eden, ulusal ve uluslararası hizmet sunan, aynı işi yapan bir başkasının olmadığı Sigorta Eksperliği meslek olarak kabul görmemiş.

Emeği geçenlere selam ve saygılarımı sunarım.

4 YORUMLAR

  1. Gerçekler maalesef acıdır.Mustafa kardeşim herzaman olduğu gibi doğruları söylemiş ama bu sektör körler ve sağırlarla dolu ne yazıkki.

  2. Mustafa NAZLIER’in bu makalesi, önce Hazine Müsteşarlığı yetkililerine,sonra T O B B birliği Başkanı,Yönetim Kurulu ile Sigorta İcra Komitesine ve nihayet bütün sigorta eksper dernek yöneticilerine ithaf olunur.

    Mesut Cemil BOYNER
    Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası
    Genel BAŞKAN

  3. Sigorta eksperi olarak müracaat ettiğinde bilirkişi olma hakkın yok.

    Dil Tarih Coğrafya Fakültesi mezunuysan var…

    Memleketim, seni çok seviyorum.

  4. Burada acaba bürokrasiden kaynaklanan bir eksiklik mi var? Yani bir başvuru mu yapılması gerekiyor veya bir tanımlama mı yapılması gerekiyor? Yoksa bilinçli olarak sigorta eksperleri bilirkişi olmasın mı deniyor? Eğer bürokratik bir durum var ise durumun kısa sürede düzeltileceğine inanıyorum.

    Bilinçli olarak sigorta eksperleri bilirkişi olmasın deniyorsa, o zaman bu kararın sebebini öğrenmek gerekiyor. Sebep mesleki yeterlilik veya güven olmayabilir. Belki de kolaylıkla düzeltilebilecek bir yanlış anlaşılma vardır.

    Ama sigorta eksperine güven kalmadıysa, o zaman bu vesileyle sektör bu durumun farkına varır ve kendini geliştirecek önlemleri alır. Her yerde hata olabilir. Yargıda bile (yanlış bilmiyorsam) son bir yılda dört bin üzerinde hakim ve savcı meslekten ihraç edildi.

    Saygılarımla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER