Sigorta Eksperi Mustafa Nazlıer, 31 Mart’ta ülke genelinde meydana gelen elektrik kesintisine sebep olan santral ve hukuki süreçler irdelendiğinde rücu işlemlerinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Nazlıer, 1 Nisan sabahına enerji kesintisi kaynaklı birçok hasar bildirimiyle başladıklarını belirterek sigortalı hasarlardan çok, sigortasız hasar ve kayıplar dikkate alındığında ciddi bir kayıp ortaya çıkacağını belirtti.
Ülkemizde 31 Mart günü yaşanan elektrik kesintisi sigortaları da etkiledi. Sigorta Eksperi Mustafa Nazlıer, olaya sebep olan santral ve hukuki süreçler irdelendiğinde rücu işlemlerinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Nazlıer, 1 Nisan sabahına enerji kesintisi kaynaklı birçok hasar bildirimiyle başladıklarını belirterek sigortalı hasarlardan çok, sigortasız hasar ve kayıplar dikkate alındığında ciddi bir kayıp ortaya çıkacağını belirtti. Nazlıer’in konuyla ilgili olarak ele aldığı köşe yazısı ise şöyle:
“CNN Türk haber kanalı konunun uzmanı olarak sigorta sektörünün yakından tanıdığı Prof. Osman Sevaioğlu’nu konuk ederek soruna cevap aradığını, aşağıdaki açıklamalar ile yol gösteren saptamaların olduğunu gözlemekteyiz.
http://www.sozcu.com.tr/2015/ekonomi/elektrik-kesintisinin-nedeni-beceriksizlik-790483
Ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle dün Türkiye saatlerce elektriksiz kaldı. Türkiye’yi felç eden ve saatler süren bu kesintinin nedeni olarak Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ege Bölgesi’nde devre dışı kalan bir santralin domino etkisi yaparak tüm Türkiye’yi etkilemesi olarak gösterdi.
İşletme kusuru
ODTÜ’de öğretim üyesi olan Osman Sevaioğlu, sorunun kaynağını Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’deki (TEİAŞ) işletme kusuru ve bir B planı olmayışına bağladı. Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Sevaioğlu, ülkedeki soruna bir santralin devre dışı kalmasının neden olduğunu fakat santralin devre dışı kalmasından dolayı yedek sistemlerin devreye girmesi halinde hiç sorun yaşanmayabileceğini ifade etti. Sevaioğlu “Batı bölgelerinde günlük 799 megawattlık üretim yapan bir santral devre dışı kaldı. Yüzde 5′lik bir katkının eksilmesi, frekansta düşüşe yol açtı. Sistem operatörünün derhal sıcak yedeklerden birini devreye alması lazımdı. Santralin yarattığı eksiklikten kaynaklanan enerji eksikliğini kapatması lazımdı. Herhalde böyle bir yedek bulamadılar. O anda böyle bir yedeğin olması lazım, işletme kusuru” dedi.
Enerji nakil hatları yetersiz
Sevaioğlu, yedek sistemin devreye sokulamaması halinde B planı olarak tek bir şehrin elektriğinin kesilmesiyle sorunun hallolabileceğini ama B planının da uygulanamadığını söyledi. Sevaioğlu, “B planı olarak bir şehirde, Konya, Sivas veya Manisa gibi 799 megawattlık kullanımı olan şehrin elektriğinin kesilmesi lazımdı dengelemek için. Kesilememesi domino etkisi yarattı. Mühendislik hatası. Frekans yükleri kaç hertze düşerse, kaç megawatın devre dışı bırakacağı bellidir. Enerji nakil hatlarında da bir yetersizlik var” dedi. Sevaioğlu, ulusal elektrik sisteminin bir bütün olduğunun ve hizmeti veren TEİAŞ’ın bir kamu şirketi olduğunu, özel sektörün bundan hizmet aldığını sözlerine ekledi.
Açıklamalar sebep sonuç ilişkisine dikkat çekiyor
1 Nisan 2015 sabahı enerji kesintisi kaynaklı birçok hasar bildirimi ile güne başladık. Sigortalı olan kişi ve kuruluşlara ait hasarlar gelmeye başladı. Süreç olarak hasarları yönetip ekspertiz sürecini tamamlayarak rücu aşamasına geçeceğiz. En önemli aşama RÜCU. Sigortalı olanlar kadar sigortasızları da ilgilendiren bu süreç. ekspertiz çalışmalarımızın en önemli aşamasını oluşturacak.
Rücu edilebilirliliğini sağlamak ve rücu olanağı yaratmak için KÖK NEDEN araştırılarak bulunmak zorundadır. Bu çalışmaya başlarken 6446 sayılı kanun ve bu kanuna bağlı yönetmelikleri esas alacağız. 6446 sayılı yasa incelenerek ÜRETİM , İLETİM FAALİYETİ , DAĞITIM FAALİYETİ ve ARZ GÜVENLİĞİ konuları çalışma başlığı olacaktır. Tüm açıklamalar tetikleyici unsur olması bakımından “DEVRE DIŞI KANAL SANTRAL “ tanımlaması ile rücu adresini ve/veya KÖK NEDENE ULAŞMAK İÇİN SOMUT VERİYİ açıklıyor.
Olaya sebep olan santral ve hukuki süreçler irdelendiğinde RÜCU KAÇINILMAZDIR. Sigortalı hasarlardan çok sigortasız hasar ve kayıpları dikkate alırsak ciddi bir kayıp ortaya çıkacaktır.
Başlangıç için 28603 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ELEKTRİK PİYASASI KANUNU ve bu kanunla ilişkili yönetmelikleri dikkate almak gerek. Enerji dalgalanmalarını uzun süredir DAĞITIM FAALİYETLERİ kapsamında yer alan şirketlere rücu etmekteydik. Aynı yöntemle yaşanan kesintinin KÖK NEDENİ belirlendiğinde rücu hakkı doğacaktır.
Prof. Osman SEVAİOĞLU saptamaları ile Enerji Bakanının açıklamaları bu konuda referans ve örtüşmektedir. Hasar yöneticileri ve eksperler olarak konunun takipçisi olacağız.”