22 Aralık 2024, Pazar
spot_img

Mustafa Nazlıer: Eksperler için “seviyesizlik!” Sınavı  

Yazarımız Ekol Ekspertiz Genel Müdürü Mustafa Nazlıer, sigorta eksperi yetiştirmek için düzenlenen sınavları eleştirdi. Nazlıer, eksperlik mesleği için düzenlenen sınavların bu işin uzmanı olmayan kişiler tarafından hazırlandığına dikkat çekerek, “Bu sınavlarla adı bilirkişi olan eksperi seçiyoruz. Sektör nitelikli personel bakımından zaten tehlike altında idi. Kötü sınavlar ile Kamu zararına yol açılıyor. Sektörün geleceği karartılıyor. İmkânlar dâhilinde seyirci kalmamak için elimizden geleni yapmak zorundayız” değerlendirmesinde bulunuyor.

Sektörün bazı kuruluşları ülkemizde yaptıkları uygulamalarıyla seviye konusunda her geçen gün fantezi yapıyor ve yaptırıyor. Sorun şu ki utanma, rahatsız olma, üzülme, sıkılma v.s olmaması. Hiç bir şey olmamış gibi devam edilebiliyor. Özür dilemek, açıklama yapmak gibi gereksiz şeylere giren yok.

Böyle eğitim ve böyle sınav olmaz. Sen ne kadar ben yaptım oldu desende seni tarih yazıyor sen de tarihini yazıyorsun. Tebrik ederim. Her kimsen ve nasıl başardıysan emeği geçenleri kutlarım. Bu azimle çok daha kötüsünü kesin yapabilirsiniz. Kim tutar sizi.

Eksperlik sınav soruları yayınlandığında şaşkın, üzgün ve gergindim. İtibarlı mesleğim ayaklar altına alınıyor seyirci kalıyordum.  Eksper ofis çalışanlarının doğal haklarını korumak içinde uğraştım olmadı. Sınav için uyardık olmadı. Linkedin sayfamda aşağıdaki metni yayınlamıştım.

“Son yapılan eksperlik sınav sorularına hızlıca göz attım. Türk sigorta sektörü ve küresel sigortacılık endüstrisinde SİGORTA EKSPERLİĞİ TANIMINDA yer alan kişileri hiçbir şekilde ilgilendirmeyen, uygulamada hiçbir işimize yaramayacak, mesleğin kalite ve standartlarını yok sayan soru sayısının fazlalığı dikkatimi çekti. 34, 35, 36, 41, 53, 65, 68 77 sorular ile 81 ve sonrasındaki soruların kim tarafından hangi amaç için hazırlandığı anlaşılabilir değil.

Size GERÇEK BİR SİGORTA EKSPERLİK SINAVI nasıl olur göstermek için kendi arşivimi açıyorum. Sigorta eksperliği uygulama mesleğidir. Mutlaka ama mutlaka kendi içinden seçilir. Kişisel çaba ile yapılan tüm mesleklerde de böyledir. Doktor, avukat, mali müşavir v.b gibi. Meslek sınavı ekte sunduğum sorular gibi olur. Meslek örgütü İcra Komitesi ve Oto Dışı Eksperler Derneği DOĞRU VE GERÇEK SORULARI verebilirdi.

Yıllar önce yapılan Germiyanoğulları savaşından, İslamiyet öncesi Kurultay konularıyla Kahramanmaraş’taki depremzedeye ne anlatacaksınız? Amacınız ne? Teşviki sanayi kanunu ve Şeker Ahmet Paşa  ile ilgili konularda Türk Sigorta sektörü bir eksperden ne ister? Sigortalılar ne ister?  Sınav adayı 4 yıl üniversite okumuş ve mezun. Meslek sınavına giriyor.

Akıllarda içinden çıkılmaz sorular bırakan bu sistemi kınıyorum. Her geçen gün çıta yüksekliğini aşağı çeken anlayışı da.

30 yıl önceki meslek sınav kalitesi ve son eksperlik sınavının kalitesi ile hukuki geçerliliğini hep beraber gözden geçirmekte fayda var. 

İcra Komitesi mutlaka hukuki gerekliliği sağlayacaktır. Meslek ve meslektaşlar için tek meslek örgütünün ne yapacağını takip edeceğiz.

Bu soruları bir eksper hazırlamamış acaba kim hazırlamış?

Riskin adı budur ve sınav ile gerçekleşmiştir.

Yukarıdaki yazı sınavdan çok önceydi ve sınav sonuçları henüz açıklanmamıştı. Sonuçlar açıklandı ve 5 sorunun da iptal edildiği duyurulmuş.  İptal olanlar 28, 37,  46, 78 ve 79. Sigortacılık ile ilgili sorular.  Şaşırdık mı, hayır.

Birileri birilerini bir yerlere getirmiş, oturtmuş ama yanlış yere getirmiş yanlış yere oturtmuş. Sektörün emekçileri dışında STK’lara ve diğer kurumlar ile kuruluşların tamamında çalışanları lütfen inceleyin. Bir kısmı, birlerinin bir şeyi. Aile, akraba, arkadaş çiftliği. Sigorta sektörü siyasallaşmamalı. Yıllardır uyarıyoruz. Küresel bir sektörü yerelde bu kadar değiştirmezsiniz. Madem sektörün içine girdiniz alın yükseltin. Az da olsa faydanız olsun.

Geçmiş yıllarda büyüyen bir sorun olarak Nepotizim konulu bir yazı yazmıştım. Ülkenin yakın geçmişinde polis okulları ve harp okulları dâhil tüm sınavlarda yapılanların yarattığı risk koskoca ülkeyi tehlikeye soktu. Hepimiz gördük. Sınav önemli bir konu. Adı bilirkişi olan eksperi seçiyoruz. Sektör nitelikli personel bakımından zaten tehlike altında idi. Kötü sınavlar ile Kamu zararına yol açılıyor. Sektörün geleceği karartılıyor. İmkanlar dâhilinde seyirci kalmamak için elimizden geleni yapmak zorundayız.

Sınav bir sorun, eğitim bambaşka bir sorun. Meslekte 30 yılı geçtim. Yönetmelik gereği zorunlu eğitim adı altında 5 yılda bir eğitim veriliyor. İlk eğitimde genel şartları animasyon / çizgi film ile hatalı anlatan bir işkenceye maruz bırakıldık. Üstüne bir de para istediler. İlk kez yaptılar susalım dedik. Dergi köşesinden yazı ile duyurdum. Sümer ata sözü  “Madem bilmiyorsun neden öğrenmiyorsun”  dedik.

Bu yıl yine tekrarlanacak yenileme eğitimine girdim. İnternet üzerinden bağlanarak 1969 ve benzer yıllarda çıkarılan genel şartları yine aynı şekilde animasyon olarak dinlettiler. Para karşılığı zorunlu eğitim olarak bu işkenceyi tekrar yaşadım.

Psikolojik destek alıyorum. Tam bir travma. Dava konusu edeceğim. Kimsenin dalga geçmeye hakkı yok. Zamanımı ve paramı fütursuzca tüketemezsin. Saat ücretim çok daha yüksek. Çalınan zamanım için dava açacağım.

Eğitime giren eksperlerin tamamı aktif. Genel şartı bilmeden iş yapıyor ise zaten eksper olarak suç işliyor. Kamu anlayışını da yerlere düşüren bu uygulama yöntemi zaten son bulmalı o ayrı. Bunu yapana hesabı sorulmalı.

Eğitim veremiyorsun sınavı da beceremiyorsun. Bunu kabul etmeni beklemiyorum. Sen her kimsen zaten gitmelisin ama biliyor ve hala duruyorsan başarısız olduğunu sen zaten kabul etmeyeceksin.

Genel şart okumak. Üniversite mezunlarına Türk alfabesi ve çarpım tablosu dinletmektir. Senin seviyen bizim seviyemiz değil. Sen seviyeni geliştir.  

Eksperlik sınavı yapalım, Meslek sınavı olsun.  Şeker Ahmet Paşayı, Belen Geçidi’ni soralım sigortacılık ile ilgili 80 sorudan 5’ini hatalı yapalım. Cubuti, Madagaskar, Kongo v.s bir bakın. Kabile sınavında bu hata olmaz. Bana meslektaş seçiyorsun. Sektöre bilirkişi seçiyorsun. Hatalı seçiyor yanlış yapıyorsun.

Üniversitelerin sigortacılık bölümünde okuyan gençlerin hiçbiri hiç bir şey bilmiyor. 4 yılda üniversitede öğrenememiş 2 saat içinde öğretip Teknik Personel Belgesi veriyorsunuz. 4 yıl boşuna okula gitmeye ne gerek var. 4 yıl eğitim alan gençleri bize meslektaş yapmayın. Şeker Ahmet Paşa bilgisi daha değerli. Bu anlayış terk edilmedikçe sektör ilerlemez. Para kazanması için eğitim kurumu kurulur ise içine giren müşterisi olur bilirkişi olmaz.

Sınavda hatalı olan 5 soruya takılan kişiler sorunun yanlış olduğunu bilmeden ve doğru sanarak ne kadar motivasyon ve zaman kaybetti?  Sınav içindeki etkisi ne  olur? Kaç kişinin emeği ve hakkı zedelendi, istikbali ve geleceği etkilendi? Bunun yükünü taşıyabiliyor musun? Hangi seviyedesin? Bize, sektöre,  ülkeye başka nasıl zarar verebilirsin.

Nasıl eğlenceli mi? Eğleniyor musun? Nasıl bir seviyesin. Ve işte bu seviyen yüzünden dünya yapay zekayı seçti.

4 YORUMLAR

  1. Bu sınav ile ilgili oldukça fazla yorum duyuyoruz.
    Konu ile ilgili denetleme kurullarının ivedilikle sürece dahil olması, sektörün itibarı açısından önemlidir görüşündeyim.

  2. Sınav iptal edilip daha güvenilir kuurmlarca tekrarı yapılmalı. Hatalı soru çok fazla ama 5 adetle sinirlandirilmis. Alakasız sorular fazla. Müfredat dışı sorular var ayrıca eğitim dokümanı neden verilmedi. Hersene yonetmelik degiisyor hangisi gerçek nereden bileceğiz.

    • İptal edilen 5 soruyu da doğru olarak cevaplamıştım ve harcadığım zamanı tahmin edemezsiniz.
      Adaletsizlik oldu. Yakışmadı. Hala da sindirebilmiş değilim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER