22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Moral bozmayalım, dünyadaki gelişmeleri yakından izleyelim

YouTube kanalı Sigorta Ekranı’nına konuk olan IBS Sigorta ve Brokerlik Genel Müdür Yardımcısı Doğan Zorlu, Koronavirüs’ün etkileriyle ilgili olarak; “Hep birlikte sektör olarak altından kalkmaya gayret ediyoruz. Moral bozmayalım; dünyadaki gelişmeleri yakından izleyelim” dedi.


Geçen hafta, sosyal medya hesabından paylaştığı ve sigortamedya.com.tr’de de yayımlanan ‘Covid-19’un sigorta ve reasürans piyasalarına etkileri’ni değerlendirdiği yazısıyla büyük ilgi gören IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdür Yardımcısı Doğan Zorlu, bu kez de YouTube kanalı Sigorta Ekranı’nda canlı yayına konuk oldu.

Koronavirüs’ün sigorta sektörü üzerindeki etkileri ile ilgili soruları yanıtlayan Zorlu, Koronavirüs salgını ile ilgili öncelikle “Çok can sıkıcı hadise” dedi; ancak ekledi: “Hep birlikte sektör olarak altından kalkmaya gayret ediyoruz. Moral bozmayalım; dünyadaki gelişmeleri yakından izleyelim” Türkiye’de sigorta penetrasyonu düşük olduğu için yaşanılan zararın da düşük olacağını belirten Zorlu, yurt dışında zararların fazla olacağını söyledi.

https://youtu.be/YSgfDOlWT7Q

Risk yönetimi açısından faydalı yönleri de var

Türk sigortacılığının hem kıta Avrupası hem de dünyada yaşanan gelişmelerden bire bir etkilendiğini vurgulayan Zorlu, şu görüşleri dile getirdi: “Bu gelişmeleri yakından takip etmek, ileride bizlerin de başına neler gelebileceğini, ne tip önlem alabileceğimizi hem sigorta şirketleri olarak hem de sigortalılar olarak ne gibi risk yönetim metotları uygulamamız gerektiğini fark etmemiz açısından bence faydalı bir dönemdeyiz. Yurtdışı piyasalarla çok yoğun bir şekilde bir aradayız. Devamlı bilgi paylaşımında bulunuyoruz. ” Bu tip salgınların geçmişte de yaşandığını hatırlatan Zorlu, salgınların tarihine bakıldığında yüksek ölüm sayıları ile karşılaşıldığını ve yüzyıl önce vuku bulan ‘İspanyol gribi’nden dünya nüfusunun önemli bir kısmının vefat ettiğini kaydetti.

Sermayedar ‘ne kadar para kazanırım’ diye bakar

Zorlu, Koronavirüs’ün sigorta şirketlerinin finansalları üzerinde yapacağı etki konusunda şu bilgileri verdi: “Sigorta ve reasürans şirketleri belirli bir sermaye grubuna bağlı. Sermayedar da her zaman ‘Ben buradan ne kadar para kazanırım?’ diye bakar. Şu anda da özellikle borsada işlem gören sigorta ve reasürans şirketlerinin borsa verilerinde, yaşanan süreç nedeniyle bir düşüş söz konusu. Ayrıca sigorta ve reasürans şirketlerinin önemli başlıklarından biri de uluslararası değerlendirme kuruluşlarının verdiği finansal reytinglerdir. Bunlar da yukarı ve aşağıya doğru hareket edebildiği gibi; pozitif, durağan veya negatif bir şekilde izlenebiliyor. Şu anda yurt dışındaki önde gelen bazı reasürans şirketleri negatif izlemeye alınmış veya puanları düşme trendine girmiş durumda.”

Programda, özellikle ‘kâr kaybı sigortaları’ konusunda ayrı bir parantez açan ve iş durmalarına bağlı kar kayıplarının Covid-19 kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği konusunun Amerika ve Kıta Avrupa’sında en çok tartışılan konuların başında geldiğini vurgulayan Zorlu, “Yurtdışı basında bir haber gördüm: Amerika’da sadece bir ayda küçük işletmelerin (100 çalışından daha az) kapalı oldukları için bir ayda yaşayacakları finansal kayıp, Amerika’nın bir yıldaki toplam sigorta priminin 6 katı. Dolayısıyla tek başına Amerika’daki sigorta pazarı büyük bir zarar söz konusu” diye konuştu.

Davaların sonuçları önemli

Bugüne kadar sigorta pazarının ödediği doğal afetlerle ilgili hasarları, Covid-19 için ödenecek hasarlarla karşılaştıran bir haberden bahseden Zorlu, “Covid-19 için ödenecek hasar bedelinin, diğer doğal afetlerin hasarından 10 kat daha fazla olacağından bahsediliyor. ABD’de siyasiler bu zararların ödenmesi konusunda sigorta şirketlerine baskı yapıyor. Bu konuda açılan davaların sonuçları belirleyici olacaktır. Yine Kıta Avrupası ve İngiltere’de Covid-19 hasarları için açılmış davalar olduğunu görüyoruz. Sigortalılar, ‘Poliçem bu zararı karşılasın’ beklentisiyle dava açıyor. Mahkemeler ne yönde karar verecek; bekleyip göreceğiz.”

Havuz konusundaki tecrübelerimizi ihraç etmeliyiz

AXA Sigorta’nın Global CEO’sunun da geçenlerde “Acaba, sigorta şirketleri ve devletler bir araya gelerek ortak bir havuz kurabilirler mi?” sorusunu sorduğuna dikkat çeken Zorlu, “Havuz konusu çok önemli. Havuz yönetim konusunda Türkiye bence dünyada ilk üçe ilk beşe girebilecek bir sisteme sahip. DASK ve TARSİM sektöre büyük katkı sağlayan havuzlar. Bunun bir benzeri Amerika’da terör üzerine kurulmuş. Havuz konusundaki tecrübelerimizi yurt dışına ihraç etmeliyiz” dedi.

Uzaktan çalışmayı artırıp verimliliğimizi yükselteceğiz

IBS Sigorta ve Brokerlik’in yüzde 95’inin şu anda evden hizmet verdiğini belirten Zorlu, IT departmanlarına bu süreçte çok ciddi iş düştüğünü ve statik IP konusundaki esnekliğin de önemli bir katkı sağladığını söyledi. Teknolojik gelişmeleri takip etme açısından sigorta ve bankacılık sektörlerini karşılaştıran Zorlu; “Sigorta tabii, geleneksel bir sektör. Teknolojik gelişmeleri biraz daha yavaş takip ediyoruz. Bankacılık gibi değil. Ama, bizler de bunu öğreneceğiz. Uzaktan çalışmayı, dışarıdan müdahaleyi artırarak, operasyon verimliliğimizi yükselteceğiz” diye konuştu.

Türkiye’de acenteler kriz karşısında daha avantajlı

Covid-19’un etkilerini sigorta şirketlerinin başlıca dağıtım kanalı acenteler açısından değerlendiren Zorlu, Türkiye’deki acentelerin kriz karşısında daha avantajlı olduğu görüşünde. “Dünyada acenteler daha çok tekli şirketlerle çalışıyorlar. Türkiye’de ise bir acente birçok şirketten teklif alabiliyor. Bu, süreç için avantaj sayılabilir. Sadece satış anlamında yüz yüze satış daha fazla olduğu için bir sıkıntı yaşanacak” dedi Zorlu.

Zorlu’ya göre hangi branş, nasıl etkilenecek?

  • Uluslararası ticarette çok ciddi bir yavaşlama var. Dolayısıyla nakliyat sigortalarında, emtia sigortalarında bir düşüş bekleniyor.
  • Yeni yatırımlar bu dönemde yapılmayacağı için yangın sigortalarında da belli bir süre için düşüş yaşanacak. 
  • İnşaat montaj sigortalarında prim kaybının yaşanması söz konusu.
  • Uzaktan çalışma sistemi beraberinde ‘siber riskleri’ de getiriyor. Siber sigortalar konusunda da bir zarar söz konusu olacaktır.
  • Havaalanları kapandı, uçuşlar yapılmıyor. Havacılık geçmiş dönemlerde büyük hasarlar yaşadığı için zaten zarar eden bir sektör. Havacılık alanında da zarar devam edecek.  
  • Deniz sigortacılığında yolculara ve çalışanlara karşı gerekli önlemler ve tedbirler alınmadığı için hasar oluşabiliyor.
  • Büyük işletmelerin Covid-19’a karşı çalışanlarını, müşterilerini, sermaye sahiplerini bilgilendirme anlamında ciddi sorumlulukları var. Bu sorumlulukları yerine getirmeme durumunda veya yanlış bilgilendirme durumunda oluşacak zararlar da yönetici sorumluluk branşına giriyor.
  • Organizasyon iptalleri konusunda 3.5 milyar ile 6 milyar dolar arasında bir hasarın olacağından söz ediliyor. Bu da aslında çok yüksek bir rakam değil. Uluslararası reasürans marketleri için kümül etki yapacak. Türkiye’de ise penetrasyonu istenilen seviyede olmayan ticari alacak sigortaları ve kefalet sigortalarında finans piyasalarındaki daralmalardan ötürü frekans hasarları olacaktır.
  • IBS Sigorta ve Brokerlik Genel Müdür Yardımcısı Doğan Zorlu’nun açıklamalarını izlemek için…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER