22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

‘Zorluklar bizi yıldırmıyor 2023’e pozitif bakıyoruz’

Sompo Sigorta’da yaşanan değişim ve yeni genel müdürlük binası için tasarlanan dijital sanat eseri – Moment’ın tanıtıldığı toplantında konuşan Sompo Sigorta üst düzey yönetimi, 2022’nin sigorta sektörü açısından en zor yıl olduğunu, buna karşın Sompo Sigorta’nın 2023 ve ileriye pozitif baktığını söylediler.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Türkiye’de hayat dışı (elementer) sigorta sektörünün önde gelen şirketlerinden Sompo Sigorta, son günlerde önemli bir değişim içinde. 20’nci yılını kutlayan şirkette kurucu Genel Müdür Recai Dalaş, görevini 1 Ocak’tan itibaren Fahri Uğur’a devrediyor. Beykoz’daki yeni genel müdürlük binasını da hizmete açan şirketin yeni binasına Yeni Medya Sanatçısı ve Besteci Mehmet Ünal tarafından da ‘Dijital Sanat Eseri-Moment’ tasarlandı. Sompo Sigorta, 7 Aralık’ta bu önemli gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Sompo Sigorta’nın yeni Genel Müdürlük binasında düzenlenen toplantıya, şirketin CEO’su Recai Dalaş,   şirketin gelecek dönem CEO’su Fahri Uğur ve Mehmet Ünal  katıldı. Toplantıda, Sompo Sigorta üst yönetimi, basın mensuplarının da sorularını yanıtlarken, toplantıya, doğal olarak sigorta sektörünün 2022 yılında yaşadığı zorluklar damgasını vurdu. 2022’nin sigorta sektörü açısından zor geçtiğini vurgulayan Sompo Sigorta yetkilileri, buna karşın Sompo Sigorta’nın 2023 ve ileriye pozitif baktıklarını söylediler.

2022 sektör için en zor yıl

Sompo Sigorta CEU’su Recai Dalaş, sigorta sektöründe 37 yıllık deneyiminde 2022 yılının en zor yıl olduğunu söyledi. Sektörün ‘can derdi’nde olduğunu belirten Dalaş, “Enflasyon ve maliyetler arttı. Dolar, 8 TL iken poliçe sattık; 18 TL olduğunda hasar ödüyoruz. Sektör, fon yaratan bir sektör. Önceden, faiz geliri elde ediyorduk. Ancak, bugünkü negatif reel faiz ortamında mali gelir elde edemiyoruz. Maliyetlerimiz artıyor. Öz kaynaklarımız eriyor” dedi. Kriz ortamında en büyük darbeyi sigorta sektörünün aldığını belirten Dalaş, 2022 yılı 9 ay itibarıyla sektörün 360 milyon TL kar ettiğini, buna karşın enflasyon etkisinden arındırıldığında sektörün 600 milyon TL zararda olduğuna dikkat çekti.

Fahri Uğur’a inancım tam

Yılsonu itibarı ile CEO’luk görevini Fahri Uğur’a devredeceğini belirten Dalaş, “Ben de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevime devam edeceğim. 20 yıldır aynı ekiple, aynı yönetim felsefesiyle şirketimizi yönetmenin faydalarını da gördük. Son derece istikrarlı, çizgisinde sapmayan, belli ilke ve değerlere dayanılarak yönetilen, stratejilerinde ve uzun vadeli yaklaşımlarında bir kırılma olmadan, piyasadaki dağıtım kanallarını ve müşterilerini şaşırtmadan yönetilen ve kendine özgü bir kurumsal kültürü olması açısından rakiplerinden ayrılan bir şirket olmayı başardık. Fahri Bey’e güvenim ve inancım tam. Sompo Sigorta’nın yöneticilerimiz ve çalışanlarımızla birlikte gelecekte de yeni başarılara imza atacağına inanıyorum” dedi.

Zorlukları seviyoruz

Sompo Sigorta’nın gelecek dönem CEO’su Fahri Uğur ise 2023 ve ileriki yıllardan umutlu. Sompo Sigorta’nın 2022’de de başarılı olduğunu belirten Uğur, “Zorluklar bizi yıldırmıyor. Sompo olarak da zorlukları seven bir şirketiz. 20 yıl gibi kısa bir sürede, holdinglerin büyük bankaların iştiraki olmadan, yüzyıllardır sektörde faaliyet gösteren şirketlerle rekabet ederek, geçmişte zorlu şartların olduğu dönemlerde de şirketi iyi yöneterek başarılı olduk” dedi.

Etkinlikte Yeni Medya Sanatçısı ve Besteci Mehmet Ünal, anlık datalardan beslenen, interaktif eserinin hikayesini de katılımcılarla paylaştı: “Dijital sanatlarda teknoloji sanatçının fırçasıdır, boyasıdır. Moment eserini üretirken günümüz insan faaliyetinin en hızlı ve akışkan yansımalarından biri olan Etherium verisini kullandım. Moment’ı benzerlerinden ayıran en önemli özelik, içerdiği yeni teknoloji katmanları ile kendini tekrar etmeyen sonsuz olasılıkları barındırması. Bu özelliği ile izleyiciyi, post-modern anlamda sadece fiziksel olmaktan çıkıp teknolojik ve sosyolojik katmanlarla bütünleşen güncel bir doğa algısına davet ediyor”. 

2023’te dağıtım kanallarımızla büyümeye devam edeceğiz

Sompo Sigorta’nın gelecek dönem CEO’su Fahri Uğur, Sompo Sigorta’nın acenteleriyle ilişkileri ve 2023 beklentileri hakkında da şunları söyledi: “Acentelerimiz ve dağıtım kanallarımız bizim için çok önemli. Üretimimizin yüzde 80’den fazlasını acente ve brokerler gerçekleştiriyor. Sompo Sigorta’nın 20 yıllık başarısının arkasında iş ortakları, acentelerimiz ve dağıtım kanallarımızın büyük katkısı var. Bu katkının da devam edeceğini söyleyebilirim. 2023 yılı için optimistiz. Bu ekonomik konjonktürde doğru kararlar alarak, doğru zamanda, doğru hareketleri yapan bir şirket olarak büyüdüğümüzü görüyoruz. Son çeyrekte pazar payları da artmaya başladı. 2023’te de büyümeye devam edeceğiz.”

Moment, Sompo Sigorta’nın 20 yıllık değişim ve dönüşüm yolculuğunu simgeliyor

Sompo Sigorta’nın 7 Aralık’da düzenlenen basın toplantısında Yeni Medya Sanatçısı ve Besteci Mehmet Ünal, Sompo Sigorta için tasarladığı dijital sanat eseri “Moment”ın da kamuoyuna tanıttı. Sompo Sigorta’nın 20 yıldır başarılarla devam eden gelişim, değişim ve dönüşüm yolculuğunu simgeleyen, aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olarak anlık block-chain datasından beslenen bu interaktif ve sonsuz eser, Sompo Sigorta’nın son teknolojiyle tasarlanmış, çevre dostu ve insan merkezli mimarisiyle öne çıkan yeni genel müdürlük binasının açılışına özel olarak sergilenmeye başlandı. Eserin eş küratörlüğünü ise Ahmet Said Kaplan yaptı. Küçük bir hatırlatma yapacak olursak; Sompo Sigorta’nın Genel Müdürlük binasında, Moment adlı dijital sanat eserini hafta içi her gün 08.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Özal, ABD’de dev sigorta binasını görünce devlet sektörü fark etti

Sompo Sigorta CEO’su Recai Dalaş, sigortacılıkta 37 yıllık geçmişinde bazı anekdotları da katılımcılarla paylaştı. Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanlarından merhum Turgut Özal’la ilgili bir hikayeyi anlatan   Dalaş, “Eskiden devlet sigorta sektörü diye bir sektör olduğunu farkında değildi. Farkındalık da ilk Turgut Özal döneminde başladı. Bu da şöyle anlatılır: ‘Turgut Özal, ABD’ye gider, yüksek bir bina görür. Bunu sorduğunda, falanca sigorta şirketinin binası derler. Başka bir bina görür, onun da başka bir sigorta şirketine ait olduğu söylenir. Böylece, Özal, sigorta sektörü diye bir sektörün farkındalığına ulaşır. Döndükten sonra da konuyla ilgili girişimlerde bulunur. Böylece, farkındalık ve devletin sigorta sektörüne ilgisi artar.” Bununla birlikte devletin şu anda sektöre ilgisinin aşırıya vardığını vurgulayan Dalaş, “Biz serbest tarifeye ve serbest ticarete inanıyoruz. İstediğimiz devlet, düzenleyici kuralları doğru koysun. Şirketlerin sermayelerini belirlesin, şirketlerin sahip olması gereken asgari özellikleri belirlesin; sonra da buna uyulup uyulmadığını denetlesin. Biz de güçlü şirketlerle rekabet edeim” diye konuştu.

“Sektör potansiyeli değerlendiremiyor” söylemi haksızlık

37 yıl önce sigorta sektörüne girdiğinde poliçelerin daktilo ile yazıldığını ve hatırlatan Dalaş, “Kağıt aralarına karbon kağıtları konuyor, hatalar tipeksle düzeltiliyordu. Günümüzde o tarz iş yapıyor olsak, şu anda şirketimizdeki değil 720 çalışan, belki 7.200 kişi bile yetmezdi.” dedi. “Sigorta sektöründe çok potansiyel var, ancak sektör bunu değerlendiremiyor” söyleminin de sektöre haksızlık olduğunu vurgulayan Dalaş, ciddi bir bilinçlenme olduğunu ve bütün olumsuzluklara rağmen poliçe sayılarının arttığını söyledi.

Yayını Sigorta Ekranı‘ndan takip edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER