18 Kasım 2024, Pazartesi
spot_img

Minibüs, otobüs, otomobil tanımları değişti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, minibüs, otobüs ve otomobil tanımlarında değişikliğe gitti

trafik

Şoförü dahil 9 ile 15 adet arasında oturma yeri olan minibüs tanımı şoförü dahil 10 ile 17 adet arasında oturma yeri olan taşıt olarak yeniden düzenlenirken, şoförü dahil 15 adetten fazla oturma yeri olan otobüs, “şoförü dahil 17 adetten fazla oturma yeri olan taşıt olarak” tanımlandı. Otomobil ise şoförü dahil en fazla 9 adet oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş motorlu taşıt olarak ifade edildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmeliğin kapsamında değişikliğe gidildi. Buna göre yönetmeliğin kapsamı dışında sayılacak taşımalar arasında araç tescil belgesinde kar küreme aracı, seyyar vinç, yol yıkama veya süpürme aracı, vidanjör, beton pompalama aracı ve benzeri adlar altında yer alan iş makinası işlevi gören araçlar ile cenaze aracı, ambulans veya naklen yayın aracı olarak yer alan araçlarla kullanım amaçlarına uygun olarak yapılan taşımalar da sayılacak. Daha önce bu kapsamda araç tescil belgesinde cenaze aracı, ambulans veya naklen yayın aracı olarak tescil edilmiş araçlarla tescil amacına uygun yapılan taşımalar yer alıyordu.

MİNİBÜS, OTOBÜS VE OTOMOBİL TANIMLARI DEĞİŞTİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, minibüs, otobüs ve otomobil tanımlarında değişikliğe gitti. Şoförü dahil 9 ile 15 adet arasında oturma yeri olan minibüs tanımı şoförü dahil 10 ile 17 adet arasında oturma yeri olan taşıt olarak yeniden düzenlenirken, şoförü dahil 15 adetten fazla oturma yeri olan otobüs, “şoförü dahil 17 adetten fazla oturma yeri olan taşıt olarak” tanımlandı. Otomobil ise şoförü dahil en fazla 9 adet oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş motorlu taşıt olarak ifade edildi. Daha önce otomobil, şoförü dahil en fazla 8 adet oturma yeri olan araç olarak tanımlanmıştı.

YETKİ BELGESİ ALMANIN VEYA YENİLEMENİN ÖZEL ŞARTLARI

Yönetmeliğin yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartları ile ilgili 13 maddede değişikliğe gidildi. Buna göre K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus en az 1 adet özmal birim taşıta sahip olması, özmal çekici cinsi taşıtlarının Katar ağırlıkları ile özmal kamyon ve özmal kamyonet cinsi taşıtlarının azami yüklü ağırlıkları toplamının 30 tondan az olmaması ve 10 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları gerekecek. Sadece kamyonetlerle il içi veya şehiriçi taşımacılık yapmak üzere başvuran gerçek kişilerden 1 adet özmal birim taşıt dışında asgari kapasite ve sermaye şartı aranmaz ve bunların yetki belgesi ücretlerinde uygulanan indirim oranı yüzde 90 olacak. Daha önce bu oran yüzde 75 olarak uygulanıyordu. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogram’dan fazla olan ve eşya taşımak için imal edilmiş taşıt/taşıtları kaydettirerek yurtiçi faaliyette bulunmak istemeleri halinde; K1 yetki belgesi için bu Yönetmelikte gerçek kişiler için öngörülen asgari kapasite ve sermaye şartlarını sağlayarak ve geçerli tam ücret üzerinden 75 yerine yüzde 90 fark ödeyecek.

arac surus 2K1 yetki belgesi için başvuran kooperatifler dahil tüzel kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus en az 3 adet özmal birim taşıta sahip olması, özmal çekici cinsi taşıtlarının Katar ağırlıkları ile özmal kamyon ve özmal kamyonet cinsi taşıtlarının azami yüklü ağırlıkları toplamının 110 tondan az olmaması ve 10 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları gerekecek. Sadece kamyonetlerle iliçi veya şehiriçi taşımacılık yapmak üzere başvuran tüzel kişilerden 1 adet özmal birim taşıt dışında asgari kapasite ve sermaye şartı ile 43. maddenin onbeşinci fıkrasının “b” bendinde yer alan şart aranmayacak ve bunların yetki belgesi ücretlerinde yüzde 75 indirim uygulanacak. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramdan fazla olan ve eşya taşımak için imal edilmiş taşıt/taşıtları kaydettirerek yurtiçi faaliyette bulunmak istemeleri halinde; K1 yetki belgesi için bu Yönetmelikte tüzel kişiler için öngörülen asgari kapasite ve sermaye şartları ile 43. maddenin on beşinci fıkrasının “b” bendinde yer alan şartı sağlayacaklar. Geçerli tam ücret üzerinden yüzde 90 fark ödeyecekler. Daha önce yüzde 75 fark ödeniyordu.

K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus özmal birim taşıta sahip olmaları zorunlu olacak. Sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere başvuran kişilerin yetki belgesi ücretlerinde yüzde 90 indirim uygulanacak. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogram’dan fazla olan ve eşya taşımak için imal edilmiş taşıt veya taşıtları kaydettirmek istemeleri halinde; K2 yetki belgesi geçerli tam ücreti üzerinden yüzde 90 fark ödeyecek.

Oto kurtarıcı, para veya altın gibi değerli kağıt veya maden taşıyan zırhlı ve benzeri özel amaçlı taşıtlarla K1 yetki belgesi almak isteyenlerden tonaj bakımından asgari kapasite şartı aranmayacak. Daha önce asgari kapasite şartı aranmayacak bu araçlar arasında “lastik tekerlekli vinç” de yer alıyordu. Yönetmelik ile lastik tekerlekli vinç kapsamdan çıkarıldı.

TAŞIT BELGELERİNE KAYITLI TAŞITLARIN KULLANILMASI VE İSTİSNASI DURUMLAR

Yönetmeliğin “Taşıt belgelerine kayıtlı taşıtların kullanılması ve istisnai haller” ile ilgili 30. maddesinde değişikliğe gidildi.

Yetki belgesi sahipleri; ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki haller dışında, yapacakları taşımacılık faaliyetlerinde sadece kendi taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarını kullanacak. Yetki belgesi sahipleri; 65. maddenin birinci fıkrasının “e” bendi kapsamına giren yabancı plakalı römork ve yarı römorkların çekilmesinde yetki belgelerine kayıtlı taşıtları kullanabilecek.

TAŞITLARDA TADİLAT VE YAKIT DEPOLARI

Taşıtlarda tadilat ve yakıt depoları ile ilgili 31. maddede değişikliğe gidildi. Buna göre yetki belgeleri eki taşıt belgelerinde otobüs olarak kayıtlı oldukları halde, Karayolları Trafik Kanununda otobüs ve otomobil tanımlarında yapılan değişiklik sonucu cinsi otobüs iken otomobil olarak değişmiş olan taşıtlar hariç; tadilat yapılmak suretiyle koltuk kapasitesi artırılmış yolcu taşımaya mahsus taşıtlar yetki belgeleri eki taşıt belgelerine kaydedilmeyecek.

Yönetmeliğin “Uluslararası Taşımaların kapsamı” ile ilgili 65. maddesine ek hüküm getirildi. Buna göre uluslararası yolcu ve eşya taşımaları Türkiye’ye demiryolu veya denizyoluyla gelen dolu veya boş yabancı plakalı römork veya yarı römorkların yurt içine veya üçüncü ülkelere veya tersi yönde çekilmelerini veya taşınmalarını kapsayacak. Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Haberler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER