Son dönemde peş peşe hayata geçirilen yeni düzenlemelerle birlikte küresel finans sistemindeki dalgalanmaların vatandaşların tasarruf bilincine olumlu yansıdığını söyleyen Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, “Millî ekonomimizin dinamosu BES, istikrarla büyüyor” dedi.
“Emekliler Haftası”na özel açıklamalarda bulunan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, Türkiye’deki Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’nin, dünyada emsali olmayan teşviklerle desteklendiğini ve katılımcıların farklı ihtiyaçlarını karşılayan düzenlemelerle zenginleştirildiğini söyledi.
Benli, devlet katkısına ek olarak son dönemde sistemde yapılan yeniliklerin vatandaşların hayatını kolaylaştırdığı ve tasarruf eğiliminin artmasını sağladığı gibi birikimlerini büyütmelerine de imkân verdiğini belirterek “Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM)’nin açıkladığı verilere göre 26 Haziran tarihi itibarıyla BES’teki katılımcı sayısı 8 milyon 195 bine ulaştı” dedi.
Otomatik Katılım Sistemi’ndeki katılımcılar da dâhil edildiğinde toplam 15 milyonun üzerindeki vatandaşın sistemden yararlandığını ve toplam fon büyüklüğünün de 561,9 milyar TL’ye ulaştığını aktaran Benli, “Emeklilik döneminde gelir kaybını engellemeyi amaçlayan BES, uzun vadede enflasyonun üzerinde getiri imkânı sunuyor. Devletimizin destekleri, vatandaşlarımızın artan ilgisi ve güveniyle BES, tasarruf ederken kazandıran önemli bir sisteme dönüşerek ülkemizde tasarrufun merkezi hâline geldi. Ömrünün en verimli dönemlerinde ülkesine ve milletine hizmet eden, sevdiklerinin geleceğini güvence altına almak için alın teri döken vatandaşlarımızın Emekliler Haftasını ve Dünya Emekliler Gününü tebrik ediyorum” açıklamalarında bulundu.
BES, ülke ekonomisi için büyük değer taşıyor
Benli, 2023 yıl sonu hedefi olan 500 milyar TL’nin çok daha erken aşılmasının Türkiye ve vatandaşlar açısından memnuniyet verici olduğunu ifade ederek “BES tasarrufları, emeklilikte yaşam standartlarının korunması açısından olduğu kadar, ülke ekonomisi için de büyük değer taşıyor. Son dönemde ardı ardına hayata geçirilen yeni düzenlemeler vatandaşlarımızın tasarruf bilincine olumlu yansıdı. Bu sayede millî ekonomimizin dinamosu BES, istikrarla büyüyor” diye konuştu.
Tasarrufların millî ekonomiye etkisini de değerlendiren Benli, sigorta ve emeklik sektörünün, hızla büyüyen ve son derece dinamik bir yapıda olan ülke ekonomisine uzun vadeli finansman kapasitesi sağladığına vurgu yaparak “Sigorta ve emeklik fonları, spekülatif hareketlerden uzak bir nitelik taşıdıklarından ekonomide stabilizatör etkisi yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Benli, BES’in başarısının Türkiye’nin finans sektöründeki istikrarlı büyümesi ve bireylerin uzun vadeli mali hedeflerine ulaşmalarını destekleme açısından kritik önemde olduğunun altını çizen Benli, “Yüzde 25 devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması, 18’yaş altının sisteme dâhil edilmesi, vakıf ve sandıklardan BES’e aktarımın mümkün kılınması, tek seferde toplu katkı paylarına ödenecek devlet katkısının yıllara sâri verilmesi, OKS’de 45 yaş sınırının kaldırılarak talep edenlere sisteme giriş imkânı tanınmasının, hediye BES’in hayata geçirilmesi sektöre ve Türkiye ekonomisine güç katan gelişmeler” dedi.
Hedeflerimizin üzerinde başarılar için çalışmayı sürdüreceğiz
Gelişimi sürekli desteklenen BES ile ülke olarak büyük bir başarı hikâyesine imza attıklarını dile getiren Benli, “Bu başarıları daha da ilerilere taşımak, katılımcıların ve ülkemizin tasarruflarını koruyup büyütmek için sektör olarak kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. TSB olarak ülke ekonomisine katma değer sağlamak, ,sigorta sektörünü büyütmek, ürünlerimizi sigortalılar lehine geliştirmek ve kullanımlarını yaygınlaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz. BES için de bu doğrultuda ve aynı özveriyle çalışmalarımızı sürdürerek her yeni yılda hedeflerimizin üzerinde başarılara ulaşmak için yorulmadan yola devam edeceğiz” diye konuştu.