15 Aralık 2025, Pazartesi
spot_img

Bütçe gürüşmelerinde Naci Şanlıtürk’ten ‘Sigorta’ vurgusu

MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile SEDDK bütçeleri üzerine Genel Kurul’da söz aldı. Şanlıtürk, küçük esnafın vergi yüküne dikkat çekerken sigorta ve bireysel emeklilik sektörünün ekonomideki stratejik rolünü vurguladı.

Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) bütçeleri üzerine MHP Grubu adına Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda konuştu.

Konuşmasında sahadan gelen talepleri ve ekonomik gerçekleri Meclis gündemine taşıdıklarını belirten Şanlıtürk, özellikle küçük esnafın karşı karşıya olduğu mali baskılara dikkat çekti. Mevcut ekonomik daralma ortamında, 1 Ocak 2026 itibarıyla küçük esnafın basit usulden gerçek usule geçirilmesinin ilave mali ve bürokratik yükler doğuracağını ifade eden Şanlıtürk, söz konusu uygulamanın ileri bir tarihe ertelenmesi gerektiğini dile getirdi.

“Mevcut şartlarda uygulanabilir değil”

MHP olarak esnafla birebir temas halinde yürütülen saha çalışmalarının, bu düzenlemenin mevcut koşullarda uygulanabilir olmadığını açıkça ortaya koyduğunu belirten Şanlıtürk, küçük işletmelerin korunmasının ekonomik denge açısından önemine vurgu yaptı.

“Sigorta sektörü ekonominin stratejik unsuru”

Şanlıtürk, konuşmasında sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün; hane halklarının finansal güvenliğini artıran, işletmelerin risklerini yöneten ve ülke ekonomisine uzun vadeli kaynak sağlayan stratejik bir yapı olduğunu ifade etti. Sağlık, kasko, yangın, tarım ve sorumluluk sigortaları başta olmak üzere sigorta ürünlerinin, vatandaşlar için güvence, ekonomi için ise istikrar unsuru olduğunun altını çizdi.

Sektörde güçlü büyüme rakamları

2025 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla sigorta sektörünün brüt prim üretiminin yüzde 50 artışla 857 milyar TL’ye, aktif büyüklüğünün 3,4 trilyon TL’ye, öz sermayesinin ise 408 milyar TL’ye ulaştığını belirten Şanlıtürk, yüzde 184 seviyesindeki sermaye yeterlilik oranının sektörün ekonomik şoklara karşı güçlü bir yapıya sahip olduğunu gösterdiğini söyledi.

BES’te tasarruf ve yatırım vurgusu

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcı sayısının 17,9 milyona, fon büyüklüğünün ise 2 trilyon TL’nin üzerine çıkmasının, tasarrufların artırılması ve uzun vadeli yatırımlar açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Şanlıtürk, bu alandaki gelişmelerin ekonomik sürdürülebilirliği desteklediğini ifade etti.

SEDDK düzenlemelerine destek

SEDDK’nın sigortalı haklarının korunması, piyasa disiplininin sağlanması ve sektörün sağlıklı gelişimi adına attığı adımları yerinde bulduklarını belirten Şanlıtürk, zorunlu trafik sigortasında poliçeye erişimi zorlaştıran uygulamalara son verilmesini vatandaşlar ve acenteler açısından önemli bir kazanım olarak değerlendirdi.

Bankalar ve araç bayileri üzerinden sigorta dayatmasına son veren düzenlemelerin ise vatandaşların sigorta şirketi ve acentesi seçme hakkını güvence altına aldığını söyledi.

Özel sağlık sigortası ve rekabet çağrısı

Özel sağlık sigortalarında getirilen ömür boyu yenileme garantisi, bekleme süreleri ve prim artışlarına yönelik sınırlamaların tüketici lehine önemli düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Şanlıtürk, dağıtım kanalları arasındaki fiyat farklılıkları, dijital satışlarda acenteleri devre dışı bırakan uygulamalar ve broker faaliyetlerindeki mevzuat dışı alanlara karşı adil rekabet çağrısı yaptı.

Tarım sigortaları ve afet gerçeği

Tarım sigortaları kapsamında 2025 yılında yaşanan afetler nedeniyle TARSİM tarafından 34 milyar TL hasar ödemesi yapıldığını belirten Şanlıtürk, Ordu ilinde bu tutarın 1,23 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Zirai don ve diğer afetlerin, tarım sigortalarının artık bir tercih değil zorunluluk olduğunu açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

Üreticileri, yüzde 70’e varan devlet prim desteği, indirim ve ödeme kolaylıklarıyla tarım sigortalarından yararlanmaya davet etti.

Zorunlu Afet Sigortası çağrısı

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de DASK’ın önemine işaret eden Şanlıtürk, sel ve heyelan risklerini de kapsayacak şekilde Zorunlu Afet Sigortası sistemine geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

“2026 bütçesine destek vereceğiz”

Konuşmasının sonunda hedeflerinin daha güçlü bir sigorta sektörü, daha adil bir ekonomik yapı, daha yaygın bir finansal koruma ağı ve daha dirençli bir Türkiye olduğunu vurgulayan Şanlıtürk, MHP olarak esnafı, üreticiyi ve vatandaşları koruyan bir anlayışla 2026 Yılı bütçesine destek vereceklerini Genel Kurul’da açıkça ifade ettiklerini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER