23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Mevduat mı bireysel emeklilik mi?

Türk halkının yatırım tercihinde ilk sırayı mevduat alıyor. Hanehalkı tasarruflarının yüzde 53’ü TL mevduatta. BES’in payı ise yüzde 4’lerde. Ancak, yüzde 25’lik devlet katkısının ivmesiyle tasarruflar içindeki payının artması bekleniyor.

 

bes endeksHAYATIMIZ SİGORTALI

Yılbaşından bu yana yatırım araçları içinde en fazla getiriyi yüzde 16.8 oranıyla borsa endeksinin sağladığı görülüyor. İkinci sırayı ise yılsonu rallisi yapan yüzde 11’lik primle doların aldığı gözleniyor. Daha sonra ise yüzde 9’a yaklaşan getiri ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonları geliyor. Türk halkının yatırım tercihlerinin ilk sıralarında yer alan TL mevduatın net getirisi ise yüzde 8.6 seviyesinde kaldı.

Geçtiğimiz aylarda Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin hazırladığı bir çalışmada, hanehalkı tasarruflarının yüzde 53’ünün mevduatta olduğuna dikkat çekilmişti. Tasarrufların yüzde 28’i ise döviz mevduatta bulunuyor. BES fonlarının tasarruflar içinde aldığı pay ise yüzde 4 seviyesinde yer alıyor. Hisse senedi yatırımı yapanların oranı ise yüzde 6 seviyesinde.

Tasarruf alışkanlıkları değişiyor

Bu çalışma Türk halkının tasarruflarını değerlendirirken daha muhafazakâr olduğunu gösteriyor. Öte yandan, hisse senedine yatırım yapanların sayısı son yıllarda değişmezken, yaklaşık 10 yıllık bir geçmişe sahip olan BES’in yüzde 4 pay alması önemli bir gelişme.

Geçtiğimiz yıl yüzde 25’lik devlet katkısı uygulamasıyla ivme kazanan ve 5 Aralık itibarıyla 34 milyar TL’yi aşan bir fon birikimine, 2.8 milyar TL de devlet katkısına ulaşan bireysel emeklilik sisteminin daha da hızlı büyümesi öngörülüyor. Sistemdeki katılımcı sayısı da 4.9 milyonu aşarak yılı 5 milyon katılımcıyla tamamlayacak gibi görünüyor.

Dolarda yılsonu rallisi

Yıl içinde gerek jeopolitik riskler gerekse ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizler konusunda atacağı adımlara yönelik gelişmeler piyasalara yön verdi. Yılsonu yaklaşırken ise gündem Rusya ekonomisi, Fed’in hamleleri ve içerideki siyasi tansiyonun yeniden artması oldu. Yatırımcıların en fazla sorduğu soru ‘Paramı nereye yatırayım?’ oluyor.

Risk almak istemeyenlerin yatırım tercihi mevduattan yana. Ancak, mevduatın yılbaşından bu yana getirisine bakıldığında stopaj kesintisiyle primin oldukça sınırlı kaldığı görülüyor. Öte yandan, yatırım araçlarının ilk sırasında yerini alan BIST endeksinde de yatırımcıların hisse seçiminde oldukça dikkatli olması gerekiyor.

Son dönemde Rusya gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik kaygılar ve Fed’in açıklamalarıyla oldukça hareketli olan dolar ise hızlı yükselmiş durumda. 2.41 TL seviyelerinden Merkez Bankası’nı müdahalesi ile geri çekilmiş durumda. Doların volatil hareketlerine devam etmesi bekleniyor.

Sisteme girişte yüzde 25 getiri

Bu arada, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 9 getiri sağlayan bireysel emeklilik fonları ise uzun vadeli düşünülmesi gereken bir yatırım aracı. Sistemde emeklilik hakkı elde edebilmek için az 10 yıl ödeme yapmak ve 56 yaşını tamamlamak gerekiyor. Sektör uzmanları da, emeklilik döneminde iyi bir getiri için 15-20 yıllık bir yatırım düşünülmesi gerektiğini söylüyor. Öte yandan, sisteme ödeme yapıldığı anda yüzde 25’lik devlet katkısını da getiriye eklemek gerekiyor. Sektör uzmanları, “Daha sisteme girişte yüzde 25’lik bir kazanç başka hiçbir yatırım aracında yok” değerlendirmesinde bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER