23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Kullanıma dayalı sigorta pazarı 67,8 milyar dolarlık hacme koşuyor

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sürücünün sürüş tarzından, kat ettiği kilometreye ve araç içinde telefon kullanımına kadar birçok veriye ulaşmak çok kolay. Bu veriler, trafik sigortası ve kasko alırken artık önemli bir belirleyici… Kullanıma dayalı sigorta olarak adlandırılan bu trendi önümüzdeki dönemde daha çok konuşacağız.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Son yılların trendi kullanıma dayalı sigorta… Trafik sigortası ve kaskoda örneklerini görmeye başladığımız bu trendi önümüzdeki dönemde çok daha fazla konuşuyor olacağız.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sürücünün sürüş tarzından, kat ettiği kilometreye kadar birçok veriye ulaşmak artık çok kolay. Bu veriler, trafik sigortası ve kasko alırken artık önemli bir belirleyici… Öyleki kullanıma dayalı sigorta sistemi, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hayata geçirilen trafik sigortasına ilişkin yeni düzenlemede de yerini aldı. Geçtiğimiz aylarda 9 basamaklı bir sistem devreye girdi. Bu kapsamda iyi sürücüler ödüllendirilirken kötü sürücüler daha fazla prim ödeyerek cezalandırılıyor. Çok riskli sürücüler için 0. basamak ve 7.basamakta olup 5 yıldır kaza yapmayan iyi sürücüler için 8. basamak sistemi ile daha hakkaniyetli bir uygulamaya geçilirken sürücü davranışlarının disipline edilmesiyle trafik kazalarının azaltılması amaçlanıyor.

Sigorta şirketleri de bu konuda önemli teknolojik yatırımlar yapıyor. Kişiye özel veriler ışığında kullanıma dayalı sigorta konusunda projeler ve ürünler geliştiriyor. Pazar araştırması şirketi Spherical Insights tarafından ‘kullanıma dayalı küresel sigorta pazarı’na ilişkin yapılan araştırmaya göre geleceğin sigortacılığında önemli bir yere sahip olması beklenen bu trend 2032’ye kadar küresel çapta 67,8 milyar dolarlık bir pazar yaratacak. Araştırmada pazarın büyüklüğünün 2022 yılında 20,1 milyar dolar seviyesinde olduğuna da dikkat çekiliyor.

Bu sigorta ile hem masraflarınızı azaltırsınız hem de güvenli sürüşü desteklersiniz

Araştırmada kullanıma dayalı sigortanın, standart otomobil sigortasının aksine, sigorta maliyetini gerçekleştirilen sürüş performansına dayandırdığı belirtiliyor. “Sürüş tarzı ve kat edilen kilometre, araba sigortanızın ne kadara mal olacağı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir” denilen araştırmada şu bilgiler veriliyor: “Sigortacı, sigortanızın maliyetini hesaplamak için sürüş hızınız, hızlanma oranınız, frenleme şekliniz ve sürüş sırasında telefon kullanıp kullanmadığınız gibi verileri kullanır. Bu sigorta ile hem arabanızı fazla kullanmıyorsanız masraflarınızı azaltabilirsiniz hem de güvenli sürüşü desteklersiniz. Sürüş hızı, hızlanma oranı, kişinin araç kullanırken telefon kullanıp kullanmadığı ve diğer kriterler gibi verilere dayanarak, sigorta şirketi sigortanın ne kadara mal olacağını hesaplar. Kullanım bazlı sigorta, araçlarını düzenli kullanmayan sürücülerin masraflarını azaltır ve güvenli sürüşü destekler. Kullanıma dayalı sigorta, aracın nasıl sürüldüğünü izlemek için bir telematik cihazı kullanır. Kullanıma dayalı sigorta programları, hücresel, GPS veya diğer teknolojileri kullanarak otomobiller hakkında “telematik” bilgileri toplar.”


Artık araçların da kara kutusu var

Kullanıma dayalı sigorta pazarında teknoloji etkin bir şekilde kullanılıyor. Araçtaki arızaları ve hata kodlarını tespit eden teknoloji OBD-II, kara kutu, akıllı telefon gibi teknolojilerle veriler toplanıyor. Kara kutu teknolojisi ise en çok tercih edilen yöntem. Uçaklarda bulunan ve uçuş süresince tüm verileri kaydeden kara kutularla aynı prensipte çalışan, sürücülerin nasıl araç kullandığını izlemek için araçlara yerleştirilen küçük cihazlar ya da mobil uygulamalar kara kutu olarak adlandırılıyor. Bu sistemin amacı ise sigorta şirketlerinin gerçek sürüş davranışlarına dayalı olarak kişilere özel prim teklifi sunabilmelerini sağlamak. Her sigorta poliçesi gibi kara kutu uygulamaları da değişkenlik gösteriyor. Bazı sigorta şirketleri kara kutu poliçelerini, standart poliçelerinden daha ucuz bir başlangıç ​​fiyatıyla sunarken, bazı şirketler de sürüş davranışınızı takip ederek, güvenli sürüşünüz karşılığında belirli periyotlarda ya ödeme yapıyor ya da bazı ödüller teklif edebiliyor.

Spherical Insights araştırmasında şöyle deniyor: “Bir kişinin ne sıklıkta araç kullandığına ve direksiyon başında ne kadar riskli (veya güvenli) olduğuna bağlı olarak amaç, sigorta bedelini hesaplamaktır. Ağır vasıtalar için kullanıma dayalı sigortalar telematik sigortalarını daha sık kullandığı için kara kutulara olan talep artacaktır. İtalya şu anda özellikle Avrupa bölgesinde en yüksek penetrasyona sahip ülke.”

‘Fiat Connect Kasko’ Türkiye’deki ilk uygulamalardan biri

Kullanıma dayalı sigorta modelinin Türkiye’deki ilk örneklerinden biri ‘Fiat Connect Kasko’… AXA Sigorta, ‘Fiat Connect Kasko’da araçtan gelen verilerle

kasko tutarını belirliyor. Fiat ve AXA Sigorta tarafından gerçekleştirilen iş birliği ile kasko poliçelerinde “Akıllı Fiyatlandırma” uygulaması söz konusu.

AXA Sigorta müşterilerinin kasko poliçeleri “Fiat Connect Kasko” ile araçtan elde edilen verilere göre kişiye özel belirlenirken kasko tutarları da sürücünün kullanım şekli ve süresine göre avantajlı hale geliyor. Ayrıca yenileme döneminde araç kullanım verileri analiz edilerek hesaplanan sürüş puanına ve otomobillerini kullanmadıkları gün sayısına göre kasko poliçelerinde indirimden faydalanılabiliyor.

Yeni nesil sigortacılık anlayışıyla ürün ve hizmetlerini geliştiren Aksigorta da kasko ve trafik poliçeleri ile kişiye özel çözümler sunuyor. Aksigorta’nın, Tofaş Fiat iş birliği ile hayata geçirdiği “Fiat Yol Arkadaşım Connect Kasko” ile güvenli sürüş destekleniyor ve ‘akıllı fiyatlandırma’ yöntemi kullanılıyor. Kaskonun yanı sıra trafik ürünlerinde de kullanılmaya başlayan ve güvenli sürüşün desteklendiği ‘Akıllı Fiyatlandırma’ sisteminde sürücülerin aracı kullanırken hızlanma, vites geçişleri, sürüş hızı ve yavaşlama verileri analiz ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER