22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Kripto paraları sigorta sektörü kurtaracak

Sigorta Ekranı’nda adeta kripto para rüzgârı esti. Farklı konu ve konuklarıyla yayın hayatını devam ettiren, sektörün iletişim kanalı Sigorta Ekranı; bu defa son dönemde Türkiye’de epeyce bir gündem olan kripto para konusunu masaya yatırdı.

SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın konuğu olan Kripto Para ve Teknik Analiz Uzmanı Koinvizyon Kurucusu Eylem Cülcüloğlu; kripto para ile ilgili soruları tüm içtenliğiyle yanıtladı. Anlık bin kişiye yakın izleyici çeken ve tekil izlenme sayısı 5 bine yaklaşan programda Cülcüloğlu; “Kripto paraları sigorta sektörü kurtaracak” dedi.

2140 yılından sonra bitcoin üretilmeyecek

Kripto paranın dünya gündemine 2009’da girdiğini belirten Cülcüloğlu; “Satoshi Nakamoto tarafından oluşturuldu. 2011’den itibaren de kullanılmaya başlanıyor. Merkezi olmayan, tamamen şifrelenmiş ve onay mekanizması dağınık bir yapıda olan ki biz buna blok zinciri (Blockchain) diyoruz… İşte bu şekilde kurulmuş bir para. Normal paradan çok büyük farkı var. Normal para sürekli yeni para üretilmesi üzerine kurulu bir sistem. Sürekli para basılıyor ve paranın değeri düşüyor. Arz arttıkça değer düşer. Kripto paralar bunun tam tersi. Sürekli azalma (Hodl) üzerine kurulmuş bir sistemi var. Birkaç sene zarfında arz yarı yarıya iniyor. En son Hodl, 2140 yılında olacak. Yani 2140 yılından sonra bitcoin üretilmeyecek. Bitcoin’in normal paradan en büyük farkı sınırlı oluşudur” şeklinde konuştu.

“Kripto paraların sürekli değerlenme üzerine kurulu bir sistemi var. Eğer kripto paraların sürekli var olacağına inanıyorsanız, değeri sonsuzdur. Çünkü sürekli var olacaksa aynı zamanda sürekli değer kazanacak demektir” diyen Cülcüloğlu, şunları söyledi:

Fiyat düşüşünü Türkiye başlattı

“Kripto paralarda ABD ve Güney Kore gibi ülkelerde regülasyon var ama Türkiye’de yok. Aslında regülasyon, kripto paranın tanınması açısından gerekli. Esas önemlisi, Türkiye’de yaşanan üzücü olayların bir daha tekrarlanmaması için kripto borsalarının kontrol edilmesi gerekiyor. Mesela şu an her isteyen kişi kripto borsası açabiliyor. Bu kişiler parayı toplayıp gitse kimse bir şey yapamaz. Kripto parada uygulanacak regülasyon, tamamı ile tüketici lehine olmalı. Bu noktada Türkiye, kripto paraların vergilendirilmesinde ve regüle edilmesinde çok dikkatli davranmalı. Çünkü Türkiye, kripto parada dünya dördüncüsüdür. Türkiye, kripto yatırımcısını düşünerek açıklama yapmalıdır. Mesela son düşüş, Türkiye’nin kripto para ödemelerini yasaklayacağı yönündeki açıklamasından sonra başladı. Kripto parada fiyat düşüşünü Türkiye başlattı. Kötü haberlerin çıkması ile birlikte fiyat hâlâ baskı altında. Çoğu kişi zarar ederim düşüncesi ile sistemden çıktı.”

Sigortacıların kripto paraya ilgisi arttı

Cülcüloğlu, “Kripto paraların sigortalanması yurtdışında yapılıyor. Risk yüksek olduğu için prim ödemesi de yüzde 5’e kadar çıkabiliyor. Bu yeni bir trend. Bir de blockchain’in sigorta sektöründe kullanılma durumları var. Kontratın ödemesinden tutun da poliçenin onay mekanizması bile blockchain üzerinde kurulabiliyor. Mesela tüm tramer kayıtlarını blockchain’de tutarsanız, bu hiçbir şekilde değiştirilemez.
Sigorta şirketlerinin kripto paraya ilgilerinin arttığını öğreniyoruz. Sürekli bu tür raporlar geliyor. Reasürans şirketlerinde çok ciddi para birikiyor. Sigorta şirketleri de bunlarla yatırım yapıyor. Fon alınıyor, altına-dövize yatırım yapılıyor, devlet tahvili alıyorlar. Sigorta şirketlerinde milyarlarca dolar para var. Bu varlıklarının sadece yüzde 10’unu kripto parada değerlendirseler, bitcoin’in fiyatı 1 milyon dolara çıkar. Şu an bu ilgi başladı” diye konuştu.

“Sigorta şirketlerinin bitcoin ve kripto paraların geleceğinde çok kilit bir sektör olduğunu düşünüyorum” diyen Cülcüloğlu, “Belkide sigorta sektörü kripto paralar için en önemli sektördür. Kripto paraları sigorta sektörü kurtaracak” vurgusu yaptı.

Al-sat yerine, al-unut

Cülcüloğlu, “Bir yatırım enstrümanına yükselirken değil düşerken yatırım yapmak lazım. Sigorta açısından en riskli hareket, fiyat tepedeyken almaktır. Düşük fiyattan almak daha az risklidir. Ayrıca kripto paraya tüm bakiyeyi yatırmak da doğru değil. Yüzde 10 bakiye ile başlamak lazım. Her düşüşte yüzde 10 daha alınsın. Bu şekilde risk azaltılsın. Kripto para yatırımına, ihtiyaç bulunmayan paralarla girilsin. İki ay sonrasında lazım olacak para ile kripto paraya yatırım yanlış. Uzun vadede düşünülsün. Eninde sonunda kripto para yükselecek. Yatırımcı bu şekilde düşünürse önünde çok büyük bir fırsat var. İnsanlara al-sat yerine, al-unutu öneriyorum” açıklamasını yaptı.

Kripto paralar krizleri sever

Kripto paraların kriz dönemlerinde fiyatlarının arttığını söyleyen Cülcüloğlu, “Dünyayı 1930 burhanı gibi büyük bir ekonomik kriz bekliyor. Amerikan borsaları inanılmaz şişti. Amerikan borsalarındaki saadet zinciri kopacak ve bu komut ile birlikte dünyada bir ekonomik burhan baş gösterecek. İşte kripto paraların bu dönemde daha çok değerleneceğini düşünüyorum. Çünkü kripto paralar her kriz döneminde yükseldi. Bitcoin krizleri seviyor. Savaş dönemlerinde nasıl altının değeri artıyorsa, bitcoin’e de kriz dönemlerinin altını deniliyor” şeklinde konuştu.

Elon Musk’a Truva atı suçlaması

Dünyanın en zengin adamı olan Elon Musk’ı kripto paraları baltalamakla suçlayan Cülcüloğlu, “Elon Musk, bu piyasaya çok büyük zarar vermiştir. Bana göre Elon Musk, bitcoin piyasasının Truva atı. Musk kripto para karşıtı cenahın adamıdır. Elon Musk gibi manipülasyon yapan adamların bitcoin piyasasından silinmesi gerekiyor. Bu da insanların bu tür kişilerin lafıyla hareket etmezse olur. Bitcoin, Elon Mask’tan büyüktür. Bitcoin’i ne bir kişi ne bir devlet yenemez” dedi.

Kripto paranın kendisi bireysel emekliliktir

Cülcüloğlu, “İki yerde büyük ölçekte hodl parası var. Sigortacılıkta ve bireysel emeklilikte. Zaten bana göre kripto paranın kendisi bireysel emeklilik tir. Siz şimdi bireysel emeklilik primi öder gibi her ay kripto para alsanız. O sizin poliçeniz olur. Başka hiçbir poliçenin kripto para kadar getirisi olmaz” yorumunu yaptı.

Kripto para alınırken neler dikkat etmeli?

Cülcüloğlu, kripto paraya yatırım yapacakların nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili de şunları söyledi: “Yatırımcı kripto para alınırken projeye baksın. Güçlü partnerleri var mı? Kendisine ait bir blockchain’i var mı? Gerçekten bir teknolojisi var mı? Bunlara bakacaksınız. Ayağı yere basan ve bilinen projelere yatırım yapsın.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER