Koalay.com, kış aylarında sürüşün daha güvenli ve daha az sorunlu olmasına yardımcı olacak, araçların düzenli kontrol edilmesi için farkındalık yaratacak 13 unsurdan oluşan bir liste hazırladı
Bazı kültürlerde 13 sayısının uğursuzluğuna inanılsa da günümüzde birçok insan 13 sayısını uğurlu sayıları olarak kabul eder. Koalay.com, 13’ün uğuruna inanarak zorlu kış şartlarında güvenli ve sorunsuz sürüş keyfi için “Şanslı 13”ü hazırladı.
Koalay.com Genel Müdürü Meltem Yiğit, kontrol listesindeki noktaları incelemek için sürücülerin zaman ayırmasını istiyor: “Sürücüler kışın araç kullanırken daha dikkatli olmalılar. Tabi bu tek başına yeterli değildir; günlük kontrol ve dönemsel araç bakımı için ayrıca özen göstermek gerekir. Bazı bileşenlerin kontrol edilmesi güvenliği önemli ölçüde artırır ve beklenmeyen mekanik arızaların oluşma riskini azaltır.”
İşte Şanslı 13!
1. Akü: Özellikle kış aylarında, kalorifer ve farların sık kullanımı nedeniyle aküye fazla yüklenilir. Bu nedenle akü şarjı düzenli olarak kontrol edilmeli ve akü buna göre şarj edilmelidir
2. Motor soğutma sıvısı: Aracın motor soğutma sıvısını düzenli olarak kontrol edilmeli ve yeteri kadar buz çözücü içerdiğinden emin olunmalı. Sıvının kontrol edilmesi ve eksiğinin tamamlanması motor arızasından daha düşük maliyetllidir.
3. Ön cam silecek sıvısı: Ön cam silecek sıvısının bulunduğu kap sık sık kontrol edilmeli, dolu olduğundan emin olunmalı. Karlı ve buzlu yollarda ön cama sıçrayan tuz parçaları nedeniyle aracın camı çabucak beyaza bürünebilir. İşe yarar bir tavsiye olarak, ön cam silecek sıvısının kıvamı su katılarak azaltılmamalıdır; aksi halde, soğuk kış aylarında sıvı donabilir.
4. Silecekler: Aracın silecek lastikleri yıpranma durumunda değiştirilmeli. Eğer silecek lastikleri ön cam üzerinde belli bir noktaya yapışmış ise, onları çekerek tekrar çalışma konumuna getirmeye çalışılmamalı. Çünkü bu işlem silecek lastiklerine ve silecek motoruna zarar verebilir.
5. Dış ışıklar kontrol paneli: Tüm ışıklar sık sık kontrol edilmeli ve çalışmayanlar mutlaka değiştirilmeli.
6. Fren sistemi: Frenler sürücü ve yolcular için hayati önem taşır ve sık sık kontrol edilmelidir. İyi durumda olmayan frenlerle araç kullanımı risklidir.
7. Lastikler: Soğuk hava koşullarında aracın güvenlik ve kontrolunü en üst düzeye çıkarmak için, kış lastikleri kullanılmalıdır. Lastik basıncı düzenli olarak kontrol edilmelidir.
8. Araç Takip Mesafesi: Kaygan yollarda kısa izleme mesafeleri kazalara yol açar. Seyir halindeyken aracın başka bir araca arkadan çarpmasını engelleyecek takip mesafesini korumak güvenlik açısından önemlidir.
9. Kar zinciri: Karlı havalarda, kar zincirleri ve kış lastikleri kullanılmalıdır. Kar zincirlerinin araç içerisinde kolay ulaşılabilir olması önemlidir. Zincirler, ambalajı içinde seyahat sırasında gereksinim duyulabilecek diğer malzemelerin yanında tutulmalıdır. Bir çift eldiven ve bir lamba da bulundurulması önemlidir.
10. Araç temizliği: Şasi, gövde ve lastikleri yoldaki tuzdan korumak için araç düzenli olarak yıkanmalıdır.
11. Yardımcı aletler: Kış güvenliği açısından, araçta cep telefonu, battaniye, ilk yardım çantası, uyarı cihazları, alet çantası ve gerekli ilaçların bulundurulması gereklidir.
12. Motor bakımı: Uzun ömür ve güvenli sürüş sağlamak için, motor bakımını ihmal etmemek gereklidir. Motor yağı düzenli olarak değiştirilmelidir.
13. Yakıt kontrolu: Zor kış koşullarında mahsur kalmamak ve mağdur olmamak için, aracın yakıtı düzenli olarak kontrol edilmelidir.