16 Ocak 2025, Perşembe
spot_img

‘Kefalet’te sigorta sektörü ile bankalar birbirini tamamlamalı

Uluslararası Sigorta Fuarı’nda gerçekleştirilen Finansal Sigortalar konulu panelde konuşan uzmanlar, kefalet, alacak gibi finansal sigortaların ülkemizde de gelişmesi açısından sigorta sektörü ile bankaların rakip değil, birbirini tamamlayıcı olması gerektiğine dikkat çektiler.

SİGORTAMEDYA

Türk sigorta sektöründe hayat dışı (elementer) sektörde potansiyeli yüksek branşlar arasında ‘finansal sigortalar’ da yer alıyor. Finansal sigortalar arasında yer alan, kefalet, alacak, bina tamamlama sigortası gibi ürünler şimdilik sayıca sınırlı sigorta şirketi tarafından sunulmasına karşın, önümüzdeki dönemde daha fazla şirketin söz konusu ürünleri sunması bekleniyor. Antalya’da ilk kez düzenlenen ‘Uluslararası Sigorta Fuarı’nın dünkü kapanış gününde ‘Finansal Sigortalar’ konulu bir panel düzenlendi. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay’ın moderatörlüğünde düzenlenen panele, konuşmacı olarak Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, Coface Genel Müdür Yardımcısı Aslıhan Kütük,  Hermes Genel Müdür Yardımcısı Gürcan Köseoğlu, ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Cenk Ecevit, T.C. Ticaret Bakanlığı Uzmanı Derya Güngör Özçelebi, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Daire Başkanı Ercan Güleç ve akademik temsilci olarak Osman Tüken katıldı. Panelde konuşan uzmanlar, kefalet, alacak gibi finansal sigortaların ülkemizde de gelişmesi açısından sigorta sektörü ile bankaların rakip değil, birbirini tamamlayıcı olması gerektiğine dikkat çektiler.

Damga Vergisi’nden muaf olmalı

Panelin moderatörlüğünü yapan TSB Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay, finansal sigortaların günümüzde savaş, ticari savaşlar ve pandemi ve finansal piyasalardaki dalgalanmalarla finansal sigortaların daha da önem kazandığını dile getirdi. Konuşmasında, iş insanlarının kullandığı kefalet sigortasının, banka teminat mektuplarına eş değer olduğunu belirten Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, dünyada çok eski bir ürün olan kefalet sigortasının Türkiye’deki tarihçesi ile ilgili bilgiler verdi. Ülkemizde bankaların kullandırdığı teminat mektuplarının büyüklüğü dikkate alındığında sigorta sektörü açısından da büyük bir potansiyel olduğunu vurgulayan Yaşar, Kefalet Sigortası’nın Türkiye’de gelişebilmesi için Devlet İhale Kanunu ve Amme Alacakları Kanunu ile ilgili düzenleme yapılması ve sigortanın harç ve Damga Vergisi’nden muaf olması konusunda beklentilerinin olduğunu söyledi. Yaşar, konuşmasında Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ve Eğitim Kefalet Sigortası gibi ürünlerin de önemine dikkat çekti.

Sigortasız mal satan maceraya atılır!

Coface Genel Müdür Yardımcısı Aslıhan Kütük, panelde alacak sigortasının önemini vurguladı. Ticari alacakların tüm şirketler için en büyük risk olduğunu ifade eden Kütük, “İhracat yapan şirketlerin sigortasız mal satması büyük bir macera” dedi. Euler Hermes Genel Müdür Yardımcısı Gürcan Köseoğlu da alacak sigortasında bankaların sigorta şirketleriyle hem rakip hem de birbirlerini tamamladıklarına dikkat çekti. Alacak sigortasının hızlı bir büyüme potansiyeli olduğunu belirten Köseoğlu, sigortanın gelişebilmesi için şirketlerin (sigortalı şirketlerin mal sattıkları) mali analizleri yanında insan ve bilgi kaynağının önemine dikkat çekti.  

Bariyerler aşılacak

ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Cenk Ecevit de Kefalet Sigortası’nın sadece kamu ihalelerinde değil özel sektördeki işletmelerin kendi aralarımdaki ilişkilerde de kullanılabileceğini söyledi. Kefalet sigortasında Damga Vergisi’nin kalkması gerektiğini belirten Ecevit,  primin yarısı kadar Damga Vergisi’nin tahsil edildiğini vurguladı. Ülkemizde kefalet poliçeleri ve bunun reasürans  ayağı ile ilgili bilgiler veren Ecevit, “Sözgelimi, 100 bin TL sermeyesi ve 100 bin TL karı olan bir şirket 10 milyon TL kefalet teminatı istiyor. Bu nedenle poliçe teminatlarını yurtdışı reasürans şirketlerine anlatma konusunda  zorluk yaşanıyor” dedi. T.C. Ticaret Bakanlığı Uzmanı Derya Güngör Özçelebi, Türkiye’de Bina Tamamlama Sigortası (BTS) ile ilgili bilgiler verirken, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Daire Başkanı Ercan Güleç de finansal sigortalarla ilgili bariyerlerin bu yıl aşılacağını ve bariyerlerin aşılması durumunda kefalet sigortasında 20 katı kadar teminat verilebilecek bir kapasite olduğuna dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER