22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Kaskoya ufukta zam görünüyor

Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar, bu hafta Posta Gazetesi’ndeki köşesinde kaskoya zam gelme ihtimalini yorumladı. Kantar’ın “Kaskoya ufukta zam görünüyor” başlıklı makalesi şöyle…

Kaskoyu şimdi yaptıran kazançlı çıkar. Dövizdeki dalgalanmalar yılbaşından bu yana devam ediyor. Rakamları geçmişte paylaşmıştım. Motorlu taşıt sigortalarında enflasyon oranı altında bir fiyat artışı olmuştu. Gerek Trafik Sigortası gerekse Kasko’da sigortalı sayısı sistemli bir şekilde artıyor. Fakat özellikle yurtdışından ithal edilen yedek parçaya dayalı bir fiyatlama öne çıksa da yapılan artış enflasyonun bile altında kalmıştı.

Trafikte durum farklı

Şirket yöneticilerine sormuştum. ‘Dövizde yaşanan dalgalanmaları fiyatlara yansıtmayı düşünüyor musunuz? ‘ diye. Aldığım cevap, “Can bey, biz sigortacıyız riski öngörüp stratejilerimizi ve fiyatlarımızı öyle belirleriz” şeklindeydi. Bu kadarı öngörüldü mü bilemem. Kaskoda şirketler kendi belirleyebiliyor ama trafik sigortalarında durum öyle değil. Orada hala fiyatları Devlet belirliyor. Devlet ‘Fiyat budur, sen hasarı öde’ diyor. Her ay yüzde 1.5 otomatik artış ve 6 ayda bir genel düzenleme yapılıyor. Ama düzenleme bu ekonomik ortamda çok da geçerli değil. İlave bir artışa izin verilmesi kaçınılmaz görünüyor.  Sigorta şirketleri bu durumda zorlanır, bu da hizmet kalitesinin düşmesine sebep olur.

Hak ettiği yerde değil

Bu çalkantılı dönemde bol bol trafik yazan ve kaskoda ise fiyat indirerek pazar payına yüklenen bir iki şirket vardı. Fiyat rekabeti ile pazar payı kapan bu güzide şirketimizin dolardaki artış ile hasar sırasında nasıl pozisyon alacaklarını merak ediyorum. Ucuza poliçe yaptılar, pahalıdan hasar ödeyecekler. Neyse özetle önümüzdeki günlerde kaskoda da ciddi fiyat artışlarının yaşanması kaçınılmaz görünüyor. Trafik sigortalarındaki Devlet müdahalesi de gevşetilmeli derim. Yoksa sigorta yapacak şirket bulmak yeniden zorlaşabilir.

Detaylı bir sunum

Bu arada Bakan Sayın Berat Albayrak’ın Yeni Ekonomi Modeli’nin sunumunda iki üç cümle ile olsa da sigorta sektörünün adını geçirmiş olması sevindirici. Sektörün hak kettiği yerde olmadığının bilinmesi bile iyi bir şey. BES için yeni düzenleme merak uyandırdı. Milli bir reasürans ihtiyacına vurgu benim kafamı karıştırdı. Çünkü pazarın yüzde 80’i yabancı şirketlerin elinde. Ve bu şirketler reasürans ihtiyaçlarını yurtdışındaki kendi şirketlerinden karşılıyorlar. Eylül ayında devlet kademesinden daha detaylı bir sunum bekliyorum sigorta sektörü açısından.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER