24 Aralık 2024, Salı
spot_img

Kasko primlerini yüzde 30 düşürecek ‘kara kutu’ sistemi, CSC ile Türkiye’ye geliyor

Araçlara sonradan ya da üretim aşamasında entegre edilebilen telematik sistemi ile ilgili bilgi veren CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, kasko ve trafik sigortasında devrim niteliğinde yenilikler yaşanacağını söyledi.

Alev+Alp+EsenAraç sigortalarında fiyatlandırmaya temel oluşturan yaş ve cinsiyet gibi kriterlerin yerini kullanım şeklinin alacağını belirten Esen, “Uçaklardaki kara kutuya benzetebileceğimiz telematik sayesinde, kurallara uyan sürücüler yüzde 30’a kadar daha az sigorta primi ödeyecekler. Sistem, yeni katma değerli servisler geliştirilmesinde rol oynayarak, sigorta şirketlerine ve paydaşlarına da önemli avantajlar sağlayacak” dedi.

Yeni nesil BT servis ve çözümlerinde küresel lider konumunda bulunan CSC’nin (NYSE: CSC) Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, yakında Türkiye’de de kullanıma sunulacak telematik sisteminin araç sigortalarında devrim niteliğinde yenilikleri beraberinde getireceğini söyledi.

Telematik sisteminin uygulamaya geçmesi ile birlikte kasko ve trafik sigortalarında fiyatlandırma modelinin tamamen değişeceğini söyleyen Esen, “Telematik, uçaklarda bulunan kara kutu sisteminin bir benzerini motorlu taşıtlara getiriyor diyebiliriz. Aracın konum bilgisini, sürücünün sürüş biçimini ve kurallara uyup uymadığını kayıt altına alan telematik sayesinde, yaş ve cinsiyet gibi fiyatlandırmada temel oluşturan değişkenlerin yerini, temelinde kullanımın bulunduğu bir sistem alacak. CSC olarak, Amerika’da bu konuda yaklaşık 8 milyon aracı kapsayan büyük çaplı bir projeyi yaklaşık 6 ay gibi kısa bir zamanda başarıyla tamamladık” dedi.

Alev Alp Esen, telematik sisteminin araçlara sonradan yerleştirilen cihazların yanı sıra otomotiv üreticileri tarafından üretim aşamasında da entegre edilebildiğini kaydederek şunları söyledi: “Şu an başta Japon üreticiler olmak üzere bazı firmalar araçlara fabrika çıkışında bu sistemi entegre ediyor. Bu uygulamanın 2-5 yıl aralığında otomotiv sektörünün geneline yayılacağı öngörülüyor.”

“CSC olarak uçtan uca geliştirilmesinde rol aldığımız telematik sisteminin yaygınlaşması için hem sigorta şirketleri hem de üreticilerle işbirliğimiz bulunuyor” diye konuşan Esen, “Şu an İtalya’da yaygın olarak kullanılan sistemin ülkemizde de kullanılabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sigorta şirketlerinin riski yönetmelerini kolaylaştıran telematik, sigortalılar için de önemli avantajları beraberinde getiriyor. Bu avantajların en önemlilerinden biri de sigorta primlerinin yüzde 30’a varan oranlarda düşecek olması. Telematik sisteminden elde edilen verileri inceleyen sigorta şirketleri, kişiye özel fiyatlandırma yapabilecek” dedi.

Esen, telematik sayesinde yeni katma değerli servislerin de geliştirileceğine dikkat çekti. Alev Alp Esen, “Çalınan araçların takibi, otomatik acil durum çağrısı gönderilmesi, araçtaki arızaların otomatik olarak servise bildirimi ve yakıt tasarrufuna yönelik ipuçları verilmesi gibi yeni servisler, sürücüler için daha güvenli ve ekonomik yolculuklar sağlayacak. 2015 Ekim ayından itibaren, Avrupa Komisyonu regülasyonu uyarınca Avrupa’da üretilecek bütün araçlarda “eCall” denilen acil çağrı sisteminin bulunmasının zorunlu kılınması da telematik kullanımını destekleyici bir unsur olacaktır” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER