Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın sigorta sektörünü bir araya getirdiği toplantıda acentelerin sorunlarına getirilen çözümler masaya yatırıldı. Toplantıda SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, yurtdışı acentelik sözleşmelerini Türk kanunlarına uygun hale getirecekleri bir çalışma başlattıklarını söyledi.
SİGORTAMEDIA / Seval ÖZKAP
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 40. Grup Sigortacılık Meslek Komitesi, sigorta sektörünü bir araya getirdi. Son düzenlemeler çerçevesinde acentelerin sorunlarına getirilen çözümlerin değerlendirildiği toplantı, 15 Kasım’da ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap, SAİK Başkan Yardımcısı Süleyman Özer, Sigorta Bilgi Merkezi IT Direktörü Bülent Geçkin ve Sigorta Bilgi Merkezi Çözüm Geliştirme Direktörü Ahmet Güneş konuşmacı olarak yer aldı.
15 uyarı, 5 kınama ve 18 meslekten men cezası verildi
SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, toplantıda Komite’nin faaliyetleri ve acente rakamları ile ilgili bilgiler verdi. Türkiye’de Levha’ya kayıtlı 15 bin 534 acente olduğunu belirten Kasap, bu acentelerin 7 bin 560’ının gerçek kişi kalanının ise tüzel kişi olduğunu belirtti. 2010 ile 2014 yılları arasında 3 bin 921 tane acente Levha kaydının silindiğini ifade eden Kasap, “Bunlar yok mu oldu? Ben yok olduğunu düşünmüyorum 4 bin 400 şube var” dedi.
Antalya’da 352 gerçek, 392 tüzel kişi olmak üzere olmak üzere toplamda 744 acente olduğunu kaydeden Kasap, tüzel 392 acentenin 240 tanesinin sadece kendi başına çalışan acente olduğunu belirtti. Kasap, bu 240 acentenin Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’ne uygun hale gelmesi ve teknik personel alması için son tarihin 30 Nisan 2015’e kadar uzadığının altını çizdi.
Komite’nin 14 toplantı gerçekleştirdiğini ve 13 toplantı sonucuna göre 483 karar alındığını belirten Kasap, bu kararlar sonucunda 289 disiplin soruşturması açıldığını söyledi. Kasap, “Sonuç olarak 15 uyarı, 5 kınama, 18 meslekten men cezası verildi” dedi.
Acente sözleşmeleri de kira sözleşmeleri gibi olmalı
Acentelerin piyasa ve şirketlerle sorunları olduğunu ancak şirketlerle olan sorunlarının en büyük kaynağının sözleşmeler olduğunu belirten Kasap, “Türkiye’yi dolaştık, gördük ki sözleşmelerde bir şeyler net yazılmamış. Yazılanlar da şirketlerin lehine… Acentelerin şirketlerle komisyon, fesih ve ekran kapatmayla ilgili sorunları var. Sözleşmede şu şartlarda feshi olur diyor ancak altında şirket istediği zaman fesheder yazıyor. Komisyon oranları şudur diyor ama altında şirket komisyon oranlarını değiştirir yazıyor. Şirket 0 komisyonlu poliçe çalışır, acente itiraz edemez yazıyor. Geçen günlerde önüme gelen bir sözleşmede, şirket o bölgede istediğime acentelik veririm, ama sen acentelik yapacağın zaman benden izin alacaksın yazıyor. Hala bunları yazan şirketler var. Nasıl ev sahibi kiracısını herhangi bir sorun olmadığı sürece kafasına göre kapının önüne koyamıyorsa acentelik sözleşmeleri de acenteleri kira sözleşmesi gibi korumalı. İstediğimiz tek şey acentelerin korunması. Bunu da sözleşmelerde bu şartların altını çizerek, belirli süreler koyarak yapabiliriz” şeklinde konuştu.
Acente 2023 Vizyonu adında bir çalışma başlattıklarını söyleyen Kasap, dünyanın önemli sigorta merkezlerinde önemli şirketlerin acentelik sözleşmelerinin inceleneceğini ve bu sözleşmelerin Türkçeleştirileceğini ifade etti. Kasap, “Bu çalışma sonucunda Türkçe’ye çevrilen sözleşmeleri Türk kanunlarına uygun hale getireceğiz” dedi. Kasap, acentelik sözleşmeleri konusunda Türkiye Sigorta Birliği, Başkanı Ramazan Ülger’in desteğini aldıklarını da sözlerine ekledi.
Kasko ve trafikte frekanslar düştü
Sigorta sektöründe toplam 66 şirketin faaliyet gösterdiğini belirten Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger, “Bu şirketlerin 40’ı hayat dışı, 1 reasürans, 19 hayat emeklilik ve 6 hayat branşlarında faaliyet gösteriyor” dedi. 2009-2014 yıllarında ilk 6 ay üretim karşılaştırmasına bakıldığında sektörün giderek büyüdüğünü sadece kriz dönemlerinde küçüldüğünü gördüklerini belirten Ülger, sözlerini şöyle sürdürdü: “2013 yılında trafik poliçelerinde tarife açısından bir büyüme varken, 2014’te bu durağan hale geldi ve kasko poliçelerinde bir eksiye döndüğümüzü görüyoruz. Hastalık sağlıkta bir büyüme var. Kara araçlarında kaskoda yüzde 3 gibi bir büyüme var. Adette yüzde 4 civarında büyürken primde sektör yüzde 3 gibi küçülüyor. Bu da fiyatların aşağıya gittiği gibi bir anlama geliyor. Ortalama fiyatlar her gün düşüyor. Kasko ve trafik poliçelerinde frekans önemli derecede düştü. Yaklaşık dört yıl önce kasko poliçelerinde frekans yüzde 40’lardaydı. 100 poliçeden 40’ına hasar dosyası açılırken bu oran 28-29’lara kadar indi. Bu önemli bir iyileşme ve doğal olarak fiyatlara yansıyor. Bu iyileşmenin arkasında ne var derseniz sıkı trafik denetlemeleri var.”
“Hazine’nin bankalara ceza vermediği doğru değil”
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, toplantıda sektör hakkında istatistiki bilgiler verdi. Sektörün sorumluluk sigortalarında zarar ettiğini belirten Genç, “Uzun kuyruklu işlerde hesaplama sorunumuz olup olmadığına bakmamız gerekiyor” dedi.
Türk sigorta sektöründe prim üretiminin gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının 1995 yılında 0,8 olduğunu, 2013 yılı itibarıyla ise 1,6’ya ulaştığını kaydeden Genç, “2013 yılı rakamlarına bakıldığında bu oranların Brezilya’da 3,7, Hindistan’da 4,0 ve İngiltere’de ise 8,5 olduğunu görüyoruz. Bizim hedefimiz ilk etapta Brezilya ve Hindistan’daki oranları, ardındanda İngiltere’deki oranları yakalamak” şeklinde konuştu.
Sigorta sektöründe uygulanan cezalar hakkında da bilgiler veren Genç, yıllara göre 2010’da 50, 2011’de 57, 2012’de 56, 2013’te 86 ve 2014’ün ilk on ayında 75 ceza verildiğini kaydetti. Genç, 2013 yılı ve 2014 yılının ilk on ayında verilen cezaları açıklarken ‘Hazine bankalara hiç ceza kesmiyor’ eleştirilerinin haksız olduğunu rakamların ispatladığını belirtti. Genç’in verdiği bilgilere göre, 2013 yılında 29 adet sigorta şirketine 42 adet ceza, aracı eksper ve diğer toplam 43 kişiye 37 adet ceza ve 5 bankaya 7 adet ceza olmak üzere toplam 86 ceza; 2014 yılının ilk 10 ayında ise 22 si,gorta şirketine toplam 36 ceza, 28 aracı, eksper ve diğer kişiye 24 ceza ve 5 bankaya 15 ceza olarak toplam 75 ceza verildi.
Değişime ayak uydurmanın ilk koşulu eğitim
SAİK Başkan Yardımcısı Süleyman Özer toplantıda yaptığı konuşmada, acentelerin günün koşullarına en çabuk ayak uyduran kişiler olması gerektiğine vurgu yaptı. Değişime ayak uydurabilmek için en önemli ayağın eğitim olduğunu kaydeden Özer, “Başarının eğitimden geçtiğine inanıyoruz ve eğitime önem veriyoruz” dedi. Her üç ayda bir eğitim düzenlediklerini kaydeden Özer, “Aralık ayında günümüzde önemli bir yeri olan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası için eğitim düzenleyeceğiz. Acente arkadaşlarımızı bu eğitimde görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
“1992’de iki elin parmakları kadardık”
Kendiside sigortacı olan AKP Antalya Milletvekili Sadık Badak da toplantıda kısa bir konuşma yaptı. 1982 yılında sigorta acenteliğine başladığını kaydeden Badak, “Sigortacılığa başladığım dönemde ‘sigortacılık gerekli mi, değil mi’ diye tartışılıyordu. Türkiye’de az sayıda acente varken Antalya’da daha da azdı. 2008 yılından itibaren sigorta sektörü Türkiye’de reel sektörün yanındaki önemli endüstriyi destekleyen bir yardımcı sektör olarak kendini göstermeye başladı” ifadelerini kullandı.
1992 yılında Antalya Sigorta Acenteleri Derneği’nin kurduklarını ve o dönemde iki elin parmakları kadar acentenin bir araya geldiğini belirten Badak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bir toplantı salonun arka sıraları dahi dolduracak bir yapıya gelmemiz son derece memnun edici. Sektörün endüstriyle beraber nasıl geliştiğini gözle görmüş olduk. Gerek sigorta gerek acente tarafından olumsuzluklar daima olacaktır. Ancak şuan ki bakış açısıyla sektörümüzün daha iyi yerlere gideceğinden eminim.”
Mobil Kaza Tutanağı ile üç günde sonuç
SBM, Ekim ayında Mobil Kaza Tutanağı uygulamasını devreye almıştı. Toplantıda SBM IT Direktörü Bülent Geçkin ve Çözüm Geliştirme Direktörü Ahmet Güneş Mobil Kaza Tutanağı uygulamasını sunumlar eşliğinde acentelere tanıttı. Uygulamanın dünyada ilk ve tek online mobil kaza tutanağı unvanına sahip olduğunu belirten Ahmet Güneş, “Dünyada birçok mobil kaza tutanağı var. Bizim uygulamamızın farkı pek çok bilginin otomatik gelmesi, manuel veri girişine mümkün olduğu kadar az ihtiyaç duyması. Ülkemizde yılda 920 bin kaza tutanağı tutuluyor ve bu rakamlar son üç yıllık ortalamalarımız. Bir kazanın meydana gelmesinden, tutanak kusur oranlarının tutulmasına geçen süre ortalama 14 gün. Mobil Kaza Tutanağı ile biz bu süreyi üç güne indirmeyi hedefliyoruz. Keza mevcut tutanağa yüzde 20 kaza resmi yükleniyor, biz bunu Mobil Kaza Tutanağı ile yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Kâğıt kalem ve fotokopi derdimiz olmayacak. Bu uygulamayla trafik sıkışıklığını indirmeye çalışacağız bu uygulamayla” şeklinde konuştu.