29 Aralık 2024, Pazar
spot_img

Kârlı sigorta şirketi sayısı arttı; teknik kâr ikiye katlandı

Türk sigorta sektöründe büyüme ile ilgili rakamlara bakıp enseyi karartmamak lazım. Madalyonun bir de diğer yüzü var: O da kârlılık! Hayat dışı sektörde yılın ilk yarısında teknik kâr yüzde 147 artarken, hayat/emeklilik ve Milli Reasürans dâhil geçen yılın ilk yarısında 32 olan teknik kârlı şirket sayısı bu yılın aynı döneminde 38’e yükseldi.

15102014aAlp SÜER / SİGORTALI

Geçen yılki başarılı performansının ardından, Türk sigorta sektöründe bu yıl prim üretim rakamlarına bakıp da “yaprak kımıldamıyor” desek yeri. Gerçekten de Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) yayımladığı son verilere göre, sektörde büyüme hızı yılın ilk yedi ayında yüzde 5.30 olarak gerçekleşti. Sektördeki daralmada hayat branşı başı çekerken son aylarda hayat dışı (elementer) sektörde de nominal büyüme hızının ocak-temmuz döneminde yüzde 9’un altına gerilediği dikkat çekiyor. Ancak, büyüme ile ilgili rakamlara bakıp, tabiri caizse enseyi de karartmamak lazım. Madalyonun bir de diğer yüzü var: O da kârlılık! 2013 yılında üç yıl aradan sonra kâra geçen hayat dışı sektörün kârlılığı bu yıl da tam gaz sürüyor. Yine Birlik verilerinden hareket edersek, geçen yılın aynı dönemine göre hayat dışı sektörün konsolide bilanço karı (net dönem kârı) yüzde 17.4 artarken, hayat/emeklilik de dahil genel olarak sektörün kârı yüzde 29.1 artış gösterdi.

Teknik kâr yüzde 147 arttı

Hayat dışı sektörde asıl önemlisi sektörün olağan faaliyetlerinden elde ettiği kâr da (teknik kâr) bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre ikiye katlandı. 2013’ün ilk altı ayında 221.9 milyon TL teknik kâr eden sektör, bu yılın aynı döneminde ise olağan faaliyetlerinden yüzde 147 artışla 548.2 milyon TL kâr etti.

Sigorta sektöründe kârlılıkla ile ilgili rakamlar aynı zamanda sektörde kârlı olan şirket sayısının da arttığını gözler önüne seriyor. Hayat ve emeklilik şirketleri ve Milli Reasürans da dâhil olmak üzere, sektörde 2013 yılının ilk 6 ayında 37 şirket bilanço kârı elde ederken, bu sayı bu yılın aynı döneminde 36’ya inmiş. Ancak, teknik kârlılık açısından tüm sektöre (hayat/emeklilik ve Milli Reasürans dâhil) bakıldığında geçen yılın ocak-haziran döneminde 32 olan kârlı şirket sayısı bu yılın aynı döneminde 38’e yükselmiş.

15102014bRisk seçiminde dikkatli hareket

Elementer sektörde kârlılıkla ilgili olumlu tablonun geçen yıl başladığını hatırlatmak gerekiyor. Sektör, üç yıl aradan sonra ilk defa geçen yıl kâra geçti. Aynı seyir bu yıl da sürüyor. Bunun da birkaç temel nedeni var: Öncelikle şirketler risk seçiminde geçen yıldan itibaren daha dikkatli davranıyor. Özellikle, yangın sigortalarında bu kendini hemen belli ediyor. Sigorta şirketleri, geçen yılın başından beri riske karşı yeterli önlemleri almamış sanayi tesislerini sigortalamaya pek de yanaşmıyor. İkinci olarak sektörde başta oto sigortaları olmak üzere birçok branşta rekabet sürmekle birlikte 2013’te ciddi fiyat artışları söz konusu oldu. Bu yıl da fiyatların geçen yılki yüksekartışın ardından biraz stabil kaldığı gözlenmekle bİrlikte geçmiş yıllarda olduğu gibi fiyatların yerde sürünmediği de bir gerçek. Bunların da ötesinde kârlılıkla ilgili üçüncü temel faktör, sermayedarların tutumları ile ilgili. Yabancı sermayeli şirketler başta olmak üzere sermaye sahipleri şirketlerini kârlı görmek istiyor. Yöneticiler de bu baskıyı artık enselerinde hissediyor. Nitekim çeşitli vesilelerle bir araya geldiğimiz şirket yöneticileri sektördeki sıralama ve pazar payından çok sürdürülebilir kârlı büyümeye önem verdiklerinin altını ısrarla çiziyor. Bunu gerçekleştirebilmek için bazı küçük ve orta ölçekli sigorta şirketlerinin, belli branşlarda uzmanlaşmaya başladıklarını hatırlatmak gerekiyor.

Hayat dışı sektörde kârlılık sürmekle birlikte yine de sektörle ilgili olarak ihtiyatlı olmakta yarar var. Çünkü sektörde bazı branşlar karlı olmakla birlikte, başta trafik olmak üzere sorumluluk branşlarında ciddi zararlar söz konusu. Sorumluluk sigortaları dışında da hastalık/sağlık gibi toplam pastadan iyi bir pay alan branşta da sektörün olağan faaliyetlerden zarar (teknik zarar) yazdığı gözleniyor. İlk 6 ayda, trafik branşı 405.5 milyon TL, hastalık/sağlık branşı ise 22.5 milyon TL zarar etti. Buna karşın riske karşı alınan önlemlerinin etkisiyle bu yılın ocak-haziran döneminde yangın ve doğal afetler branşı 170 milyon TL, kasko branşı ise 480.6 milyon TL teknik kâr etti.

En kârlı şirket Axa Sigorta

Hayat dışı sektörde, hem bilanço kârlılığı hem de teknik kârlılık açısından 2014’ün ilk altı ayında en fazla kâr eden şirket Axa Sigorta. Yılın ilk yarısında 128.5 milyon TL bilanço kârı (net dönem kârı) elde eden şirket, olağan faaliyetlerinden de 173 milyon TL kâr (teknik kâr) kaydetti. Hayat dışında, Axa Sigorta’yı bilanço kârlılığı açısından 93.1 milyon TL kârla Yapı Kredi Sigorta, teknik kârlılık açısından ise 103.3 milyon TL kârla Allianz Sigorta izliyor.

15102014c

Axa Sigorta CEO’su Cemal Ererdi: 2014 yılı kârı geçen yıllarda alınan kararların sonucu

2014 yılı ilk altı aylık döneminin en kârlı şirketi Axa Sigorta’nın CEO’su Cemal Ererdi, kârlılığın Axa Sigorta’nın geçmiş yıllardan beri uyguladığı politikaların doğal bir sonucu olduğunu söylüyor. 2014 yılının ilk yarısındaki kârlılığın, geçen yıllarda alınan kararların bir yansıması olduğunu belirten Ererdi, “İş kabul ve fiyatlandırma politikalarımızda ise çok büyük bir değişiklik yapmadık. Acente sayısı ve kalitesinde de iyileştirmeye gittik. Sektörde en büyük rezerv büyüklüğü de Axa’da” diyor. Ererdi’ye göre, hayat dışı sektördeki kârlılığa bakıp da aldanmamak gerekli. Yangın ve kaskoda kârlılığın artmasına karşın sorumluluk branşı başta olmak üzere sektörde bazı branşlarda zararın sürdüğünü belirten Ererdi, “Önümüzdeki dönemde hayat dışı sektör, özellikle sorumluluk branşında ciddi anlamda rezerv açığı yaşayacak. Rezervlerdeki artışlar da mali sonuçlara olumsuz yansıyacak” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER