22 Aralık 2024, Pazar
spot_img

"İşletmelerde her risk sigortalanmıyor"

17062014dİşletmelerde derecesi yüksek olan risklerin sigortalanmadığını belirten Neova Sigorta CEO’su Özgür Koç, gerek eğitim gerek yangın önlemleri gerekse risk yönetim mekanizmalarıyla ilgili gelişim sağlayan işletmelerin ödeyeceği primin iyileştirildiğini belirtti.

İşletmeler, sigorta şirketlerinin sigorta yapmağından şikâyetçi oluyor, sigorta şirketleri ise riskin çok yüksek olduğunu sigorta yapılma ihtimalinin olmadığını belirtiyor. Habertürk’ün ‘Bakış’ programında gazeteci-yazar Noyan Doğan’ın sorularına yanıt veren Neova Sigorta CEO’su Özgür Koç, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sigorta şirketlerinin risk mühendislerinin sigortalanacak işletmeye ön ekspertiz yaptığını ve buna göre işletmenin sigortalandığını belirten Özgür Koç, “Endüstriyel riskleri kendi içersinde kategorize ediyoruz. Risk değerlendirme kriterlerine göre; iyi riskler, orta riskler, kötü riskler ve çok kötü riskler var. Çok kötü riskler sigortalanmıyor. Diğer riskler de belli koşullarla sigortalanıyor. Bizim eksiğimiz, müşteriyi önlem almaya zorlamayıp kolay sigorta yapmaya alıştırmak oldu. Her yıl o işletmenin belli önlemler almasını zorlayabilirdik” dedi.

17062014e

2012’de çok fazla yangın hasarı meydana geldi
Endüstriyel işletmelerde yangına yönelik risk yönetiminin çok kötü durumda olduğunu belirten Koç, işletmelerin yangın için önlem almadığını, önlem alanların da yangın eğitimi olmadığını söyledi. 2012’de işletmelerde ciddi sayıda hasarlar meydana geldiğini dile getiren Koç, “Yıllık 15-20 hasar oluyorsa o yıl hasar sayısı 40-50 rakamına tırmandı. Çok fazla yangın hasarı meydana geldi” dedi.

İşletme önlem alırsa daha uygun prim öder
Risk yönetiminin üzerinde çalışılması ve yatırım yapılması gereken bir alan olduğunu kaydeden Koç, “Sigorta sektörü olarak bizim eksiğimiz endüstriyel riskler için işletmeleri önlem almaya zorlamamış olmamızdır” diye konuştu. Koç, sözlerine şöyle devam etti: “İşletme önlem alırsa daha uygun prim, muafiyet ve müşterek sigorta uygulamalarından yararlanabiliyor. Bazı riskler hiçbir şekilde sigortalanmıyor. İşletme sigortalanabilir duruma geldikten, gerek eğitim gerek yangın önlemleri gerek risk yönetim mekanizmalarıyla ilgili gelişim sağladıktan sonra işletmenin ödeyeceği prim iyileşiyor. Onların risk yönetimini sağlamamız gerekiyor. İşletmelerin, hem risk yönetimi hem de sigortaya ayrılan maliyeti artırmayı göz almaları da lazım.”

Yangın hasarlarında ödemenin tamamı yapılabilir
İstanbul’da faaliyet gösteren ve çok riskli olmayan orta ölçekli bir işletmenin, sigorta değerinin binde 3 ila binde 4’ü civarında bir maliyetle yangın sigortası yaptırabileceğini ifade eden Koç, “1 milyon TL’lik bir işletmenin 300 bin TL’sinin bina, 300 bin TL’sinin emtia, 400 bin TL’sinin de makine-demirbaş ettiğini düşünelim. Bu işletmenin 1 milyon TL’lik bir sigorta değeri, bedeli vardır. Orta düzeyli bir riske sahip olan bu işletme yıllık 3-4 bin TL’ye sigorta yaptırabilir. Eğer faaliyet konusu çok riskliyse bu 5-6 bin TL’ye kadar tırmanabilir. Yangın hasarlarında işletme çok riskli değilse ödemenin tamamı yapılır. Ama koasürans ve muafiyet uygulamaları deprem, terör ve kısmi olarak sel teminatlarında yapılır” şeklinde konuştu.

Neova Sigorta CEO’su Özgür Koç’un ‘Bakış’ programında yaptığı konuşmayı buradan izleyebilirsiniz:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER