25 Kasım 2024, Pazartesi
spot_img

İşletmelerde eksik sigorta alarmı!

Döviz kurlarındaki yükseliş ve buna bağlı olarak değerleri daha da artan makine, teçhizat, hammadde fiyatları 2021 yılında işletmeleri ‘eksik sigorta’ riski ile karşı karşıya getirdi. “Elimizi attığımız her 10 poliçeden 9’unda eksik sigorta var” diyen sigorta şirketleri acente ve brokerlere sigortalılarını bilgilendirmeleri gerektiği uyarısı yaptı.

SEVGİ BAŞARAN / SİGORTAMEDYA

2020 gerek bireyler gerek işletmeler için zor bir yıl oldu. Özellikle yılın başından itibaren pandeminin de etkisiyle yaşanan ekonomik sıkıntılar yıl boyu sürdü. Artan döviz kurları, karantinadan kolayı kapanan işletmeler ve gittikçe büyüyen işsizlik sorunu ekonomik krizin daha da derinleşmesine neden oldu. Yükselişe geçen döviz kurlarının ve ekonomik dalgalanmanın sigorta sektörüne yansıması ise ‘eksik sigorta’ konusunda oldu.

Döviz kurlarındaki yükseliş ve buna bağlı olarak değerleri daha da artan makine, teçhizat, hammadde fiyatları 2021 yılında işletmeleri ‘eksik sigorta’ riski ile karşı karşıya getirdi. Yenilemelerin yapıldığı bu süreçte yetkililer; “Elimizi attığımız her 10 poliçeden 9’unda eksik sigorta var” derken; sigorta şirketleri ise acente ve brokerlere gönderdikleri bilgilendirme mailleriyle sigortalılarını uyarmalarını istiyor.

AXA Sigorta Satış ve Pazarlama Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Firuzan İşcan; İşyeri sigortaları ile ilgili belli periyotlarda ve özellikle de dövizin arttığı dönemlerde tüm iş ortaklarını bilgilendirerek risklere dikkat çektiklerini belirtirken; Tema Sigorta Danışmanlık ve Aracılık Hizmetleri Yönetici Ortağı Cengizhan Korkut ise; “Elimize aldığımız her 10 poliçeden 9’unda eksik sigorta” açıklaması yapıyor. Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Başkanı Selcen Gür; sigortalıların sigorta poliçelerini oluşturduktan sonra tesise ilave edilecek makine; bina v.b. yatırım tutarlarını bu bedellere ekletmeyi ihmal etmemesi gerektiğini vurguluyor.

Yenilikçi ürünler üzerinde çalışıyoruz

İşyeri Sigortaları ile ilgili belli periyotlarda ve özellikle de dövizin arttığı dönemlerde tüm iş ortaklarını bilgilendirdiklerini ve risklere dikkat çektiklerini belirten; AXA Sigorta Satış ve Pazarlama Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Firuzan İşcan; “Tüm poliçelerde olduğu gibi işyeri poliçelerinde de doğru bedellerle sigorta yapılması oldukça önemli. Çünkü olası bir hasar durumunda eksik sigorta yapıldığı tespit edilirse hasar tazmini bu oranda düşer. Hem döviz artışı kaynaklı hem de ilave emtea/muhteviyat artışı kaynaklı tüm durumlarda oluşabilecek hasar durumunda; eksik tazminat ödemesinin önüne geçilmesi adına sigortalılarımızın bilgi sahibi olması oldukça önemli” açıklamasını yapıyor.

İşcan, İşyeri Sigortası’nın özellikle bu zamanlarda çok daha önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: “Müşterilerimize teminat tercihi yaparken ve poliçelerini yaptırırken buna çok önem vermelerini ve paket olarak mümkün olduğunca çok teminatın dâhil olacağı ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz.”

Son dönemde işyeri sigortası poliçelerinde; genel olarak sigorta çözümlerine yönelik talebin arttığını belirten İşcan; “Özellikle emtia stoku olan işyerlerinde yangın, hırsızlık; su hasarları ile ilgili teminat taleplerinde artış söz konusu. Ancak yeni normalin getireceği yenilikçi teminatlar ve ürünler için de çalışmaya; her zaman olduğu gibi devam ediyoruz” diyor.

Eksik sigortadan korkuyoruz

Yenilemelerin yoğun olarak yapıldığı yeni yılın ilk aylarında özellikle İşyeri Sigorta’larında en çok karşılaştıkları sorunun; ‘eksik sigorta’ olduğuna vurgu yapan Tema Sigorta Danışmanlık ve Aracılık Hizmetleri Yönetici Ortağı Cengizhan Korkut; geçtiğimiz yıl yükselen döviz kurlarının özellikle emtia fiyatlarının artmasına neden olduğunu ve bu nedenle poliçe fiyatlarının yüksek çıktığını belirtiyor. Korkut, “Bu defa sigortalı bizimle tartışmaya aşlıyor. Bizde eksik sigorta riskini anlatıyoruz. Sigorta şirketleri de son dönemde sürekli bu riske dikkat çekerek bizlere mail atıyorlar” diyor.

Korkut, işletmelerin eksik sigortadan korunması gerektiğini belirterek, yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı; “Bir sanayi sigortası yapıyorsak eğer öncelikle binanın kaç metrekare olduğuna bakıyoruz. Sonrasında binanın yapı tarzına bakıyoruz ve piyasa değerine göre yaklaşık bir değer buluyoruz. Sigorta bedelini belirlerken ise mevcut işletmenin içerisindeki makine parkı; elektrik tesisat tertibat donanımı, makinaları, dağıtım panoları; aydınlatması, yer altı yer üstü kabloları ile beraber bir değer vererek, makina parkına bakıyoruz. İki senedir üst üste yaşanan ekonomik durgunluktan kaynaklı bu sigorta bedellerini; artan döviz ve artan enflasyon oranında artırmazsak; hasar veya yangın gerçekleştiğinde zaten eksik sigortanın olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bu sefer eksik sigortanın oranına göre de hasarda da eksik ödeme yapılıyor.

Eksik sigorta nedeniyle tazminat eksik kalmasın

Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Başkanı Selcen Gür; “Eksik sigorta hem yenileme döneminde poliçeleri oluşturmaya başlarken; hem de sigorta dönemi içerisinde dikkat edilmesi gereken bir konu. Sigortalıların sigorta poliçelerini oluşturduktan sonra tesise ilave edilecek makine; bina v.b. yatırım tutarlarını bu bedellere ilave etmeleri ve sigorta dönemi içerisinde hem makine ve teçhizatlarının hem de sahip oldukları emtiaların; kurdaki veya ekonomideki ani fiyat değişimleri nedeniyle takip etmeleri gerekiyor. Aksi durumda meydana gelebilecek bir hasar nedeniyle almayı ümit ettikleri tazminat tutarları onları mutsuz ediyor” açıklamasını yapıyor.

İşyeri Sigortaları’nda karşılaşılan eksik sigorta riskini bir örnekle de açıklayan Gür, şunları söyledi; “Diyelim ki yurt dışından getirttiğiniz makine parkurunuzu veya emtianızı o dönemki kur üzerinden TL olarak sigortaladınız. Bugün bir hasar yaşadığınızda size ödenecek toplam hasar tutarında da emtia bedelinde olduğu gibi eksik sigorta olması durumunda; hasarınızı eksik sigorta oranında eksik tazmin edersiniz. Yani o gün sigorta bedelini eurodan hareket ederek 500 bin TL olarak belirlediğiniz emtenizin karşılığı; bugün 600 bin TL ise ve siz sigorta bedelinizi revize etmemişseniz; herhangi bir hasar durumunda yüzde 20 eksik sigorta uygulaması ile hasarınızı yüzde 20 eksik tazmin edersiniz. O yüzden bedeli yabancı para birimine bağlı emtealarınızın sigorta bedelini mutlaka kur farklarını dikkate alarak; revize etmelisiniz.”

İşyeri sigortaları işletmeleri hangi risklere karşı koruyor?

Yangın, yıldırım, infilak, sel, su baskını, fırtına, yer kayması, duman, kara-hava taşıtları çarpması; cam kırılması, grev, lokavt, halk hareketleri, kargaşalık, kötü niyetli hareketler ve terör, yangın mali sorumluluk; kira kaybı, alternatif işyeri masrafları, iş durması, enkaz kaldırma.

1 Yorum

  1. merhaba Haziran 2021 de tam poliçe olarak konut sigortası yaptırdım. Şubat 2022 de rayiç değer artmış. Nisan 2022 de evimizde yangın hasarı oluştu. eksik sigorta oluştuğu ve zeyil yaptırmanız gerektiği Hk hiç kimse bizleri bilgilendirmedi. sigorta şirketi yada sigortayı kesen bankanın, eksik sigortaya düştüğümüze dair tüketiciyi uyarma/bilgilendirme zorunluluğu var mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER