Müşterilerin ihtiyaç ve taleplerini öğrenerek, programlarında revizyonlar ve uygulamalarında yenilikler yaptıklarını söyleyen Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, 2013 yılında ihracatçıya sağlanan 8.4 milyar dolar sigorta desteğini, bu yılın sonunda 11.8 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
HAYATIMIZ SİGORTALI / ŞERİFE TÜRK
Sigorta ve garanti programları ile ihracatçıları, yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve yatırımcıları güvence altına alan Türk Eximbank, vatandaşın risksiz bir ortamda faaliyet göstermesine, dolayısıyla rekabet gücünün artmasına imkân tanıyor. Türk Eximbank, ihracat kredi sigortası ile ihracatçıların alacaklarını ticari ve politik risklere karşı belirli limitler dâhilinde teminat altına alıyor.
İhracat kredi sigortası ile ihracatçıların mal ve hizmet ihracatından doğan alacaklarını ticari ve politik risklere karşı teminat altına alarak onlara tahsilât güvencesi verdiklerini kaydeden Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, “Firmalarımız ihracat kredi sigortasının yarattığı teminat mekanizması ile riskten arınmış ortamda faaliyet göstererek yeni ve tanımadıkları pazarlara güvenle açılabiliyor ve alıcılarına vadeli ödeme koşulları sunarak rekabet gücü kazanabiliyor” dedi.
Küresel krizler ihracat sigortasına ilgiyi artırıyor
Türk Eximbank’ın ihracat kredi sigortası programlarından tüm ihracatçı firmaların ve ihracatlarını aracı firmalar üzerinden yapan imalatçı firmaların yararlanabildiğini açıklayan Kaplan, küresel krizlerin yarattığı tahsilât sıkıntılarının özellikle Türk Eximbank’ın sigorta programlarına olan ilgiyi artırdığını ifade etti. 2013 yılında ihracatçılara 8.4 milyar dolar sigorta desteği sağladıklarını söyleyen ve 2014 yılında ise bu desteği 11.8 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Kaplan, “2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşılmasına katkı sağlamak amacıyla yıllar itibarıyla ihracata verdiğimiz destek tutarını yüzde 18-20 aralığında tutmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşılabilmek için özellikle son üç yıldır proaktif bir politika izleyerek söz konusu müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerini öğreniyoruz. Bu doğrultuda bir yandan programlarımızda revizyonlar yaparken, diğer yandan da yeni programlar uygulamaya koyuyoruz” dedi.
Yurt içi ve yurt dışı tüm alacaklara paket güvence
Hizmet kalitesinin artırılması amacıyla 2013 yılında, Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası ile Spesifik İhracat Kredi Sigortası’nın revize edildiğini söyleyen Kaplan, sigortalılarından gelen talepler doğrultusunda Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası altında belirli alıcılara yapılacak tüm sevkiyatların kapsanmasına yönelik yeni bir uygulamaya başlandığını belirtti. 2013 yılının Eylül ayında Yurt İçi İhracat Kredi Sigortası uygulamasının başladığını hatırlatan Kaplan, “Böylece, sigortalılarımızın yurt içinde yapmış oldukları satışlarına da sigorta güvencesi sağlayarak, firmalarımızın gerek yurt dışı gerekse yurt içi tüm alacaklarına yönelik komple bir güvence sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
İhracatçıların finansman sağlarken en çok sıkıntı yaşadığı konulardan birinin teminat bulma sorunu olduğunu belirten Kaplan, teminat sorununu hafifletmek amacıyla TCMB kaynaklı Sevk Sonrası Reeskont Kredisi kapsamında, Türk Eximbank Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigorta poliçesinin teminat olarak kabul edildiği yeni bir uygulama başlattıklarını açıkladı. Bu program kapsamında, ihracat alacaklarını Türk Eximbank’a sigortalatmış olan firmaların 360 güne kadar vadeli alacaklarının iskonto edildiğini söyleyen Kaplan, firmaların ek bir teminata gerek kalmaksızın ve çok daha uygun maliyetle finansman imkânına kavuştuğunu belirtti.
Kaplan, “Nitekim Sevk Sonrası Reeskont Kredisi Programı kapsamında Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigorta poliçesinin asli teminat olarak kullanılması suretiyle, 2013 yılında 130 milyon dolar tutarındaki sigortalı sevkiyat için finansman imkânı sağlandı” dedi.
Riski yüksek ülkelerde müteahhitlik firmalarına sigorta desteği
Poliçe İskonto Programı ile vadeli satış imkânlarının artırılması ve sevk sonrası aşamada finansman ihtiyaçlarının karşılandığını ifade eden Kaplan, bu program ile Türk ihracatçı firmalar tarafından düzenlenen ve ithalatçı firma ya da amir banka tarafından kabul edilen poliçelerin iskonto edildiğini söyledi. Kaplan, “2014 yılı içerisinde sektörün Poliçe İskonto Programı’na yoğun bir ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Politik Risk Sigortası Programı ile de riski yüksek ülkelerde faaliyet gösteren müteahhitlik firmalarının politik riskten arındırılmış güvenli bir ortamda iş yapmalarının amaçlandığını belirten Kaplan, “Bu program kapsamında, projenin gerçekleştirileceği ülkenin merkezi hükümeti tarafından yürürlüğe konan kanun veya idari düzenlemeler neticesinde, kontratın işveren tarafından tek taraflı feshedilmesi, kontrat hükümlerinde değişikliğe gidilmesi, kontrattan kaynaklanan yükümlülüklerin veya hak ediş ödemelerinin yerine getirilmemesi, kamulaştırma, transfer riski, savaş, iç savaş, yargı kararlarının icra edilememesi, mallara el konulması veya ithal izinlerinin kaldırılması gibi politik risklerden doğacak zararların bankamızca tazmin edilmesi mümkün kılınıyor” şeklinde konuştu.
Müteahhitlere, yatırım sigortası ile yurt dışında da güvence
Türk yatırımcıların kimi zaman dünyanın en riskli bölgelerinde de yatırım yaptıklarını, fakat yurt dışı yatırımların sigortalanmasına ilişkin hâlihazırda bir sigorta poliçeleri olmadığını belirten Kaplan, şöyle devam etti: “Yurt dışı yatırımların sigortalanmasına ilişkin hâlihazırda bir sigorta poliçemiz yok, ama İslam Ülkeleri Arası İhracat Kredi ve Yatırım Sigortası Kurumu (ICIEC) ve Arap Yatırım ve İhracat Kredi Garanti Kuruluşu (DHAMAN) ile imzalanan acentelik anlaşmaları ile her iki kuruluşça uygulanmakta olan orta/uzun vadeli yatırım sigortası ürünlerini ihracatçılarımıza, yatırımcılarımıza ve müteahhitlerimize ulaştırma imkânına kavuştuk.”
Türk Eximbank’ın uyguladığı sigorta programları
- Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programı
- Orta ve Uzun Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programları
- Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektuplarının Haksız Nakde Çevrilme Sigorta Programı
Kimler politik risk sigortası yaptırmalı?
Yatırımcılar: Yabancı bir ülkeye ortaklık ya da doğrudan yatırım yapan, sermaye getiren, mamul veya hizmet üreten şirketler. |
Yabancı ülkede inşaat, montaj, proje yapan şirketler: Yabancı ülkelerde kendi çalışanları ve/veya ilgili ülkeden tedarik edilen çalışan ve personelle inşaat, imalat, montaj işlemleri yapan işin tamamlanmasıyla ilgili ülkeden dönen kalıcı olmayan şirketler. |
İhracatçı ve ithalatçılar: Kendi ülkelerinden yabancı bir ülkeye satış yapan, alacak riski olan ya da kendi ülkesine yabancı bir ülkeden alım yapan mal riski olan şirketler. |
Finans kurumları: Dış ticaret finansmanı, proje finansmanı, yapılandırmış ticaret finansmanı yapan kurumlarla yurtdışında şubesi olan bankalar. |