23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Hükümetten sigorta sektörüne tam destek

Ülke ekonomisine tasarruf sağlama işlevini yerine getiren sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün her geçen yıl istikrarlı şekilde büyümeye devam ettiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan; önümüzdeki günlerde sektörü daha da ileriye taşıyacak yenilikler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Ülke ekonomisine tasarruf sağlama işlevini yerine getiren sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün her geçen yıl istikrarlı şekilde büyümeye devam ettiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan; sektörde 63 şirketin faaliyet gösterdiğini, aktif toplamının 284 milyar liraya; toplam primlerin 59 milyar liraya ve toplam katılımcı sayısının 12.5 milyon kişiye ulaştığını söyledi.

“Sabah 35. Yaş Sektör Buluşmaları” etkinliğine video konferans yöntemiyle katılarak ‘Sigorta Paneli’nin açılış konuşmasını yapan Bakan Elvan; sigorta sektörünün ilk günden itibaren Covid-19, salgınıyla mücadeleye destek vermek adına pek çok adım attığını vurguladı. Elvan, “Covid-19 nedeniyle Kasım ayı itibarıyla 13 bin 823 sigortalıya ödenen tazminat 74 milyon lira oldu. Sektör Covid-19 döneminde aktif, dinamik ve çözüm üreten bir sektör olarak ülkemize hizmet etti” dedi.

Sigorta sektörünün istihdama doğrudan katkısının 100 bin kişinin üzerinde olduğuna dikkat çeken Elvan, şöyle devam etti:

Güçlü bir dayanışma örneği sergilendi

“Tabii sistemin istikrarlı ve güvenilir şekilde işletilmesini sağlama noktasında, güçlü kurumsal çerçevenin varlığı kritik bir fonksiyon üstleniyor. Geçtiğimiz sene kurulan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), hızla teşkilatlanarak, sektördeki ihtiyaçları tespit etti. Sigorta sektörümüz ilk günden itibaren pandemiyle mücadeleye destek vermek adına pek çok adım attı. Paydaşlarla, kamuyla ve vatandaşlarımızla güçlü bir dayanışma örneği sergiledi. Teminat kapsamı dışında olmasına rağmen, salgından kaynaklanan tedavi giderlerinin özel sağlık sigortası kapsamında karşılanması için harekete geçildi. Bu kapsamda Kovid-19 nedeniyle kasım ayı itibarıyla 13 bin 823 sigortalıya ödenen tazminat 74 milyon lira oldu. Başka bir ifadeyle, sektör Kovid-19 döneminde aktif, dinamik ve çözüm üreten bir sektör olarak ülkemize hizmet etti.”

Sigortacılık ve emeklilik sektöründe kendine has dinamiklerinin etkin şekilde çalışabilmesi için farklı yapılar kurduklarını anlatan Elvan, bunlar arasında belki de en çok bilineninin afet hasarlarının sigortayla finansmanı noktasında hayata geçirilen ve diğer ülkelere de örnek teşkil eden Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) olduğunu söyledi.

Sektör depremde seferber oldu

DASK’ın kurulduğu günden itibaren üzerine düşen yükümlülükleri en iyi şekilde karşılamaya çalıştığını belirten Elvan; “Çok güncel bir örnek vereyim. 30 Ekim’de meydana gelen ve hepimizi derinden sarsan İzmir depremi sonrasında başta DASK olmak üzere sigortacılık sektörümüz seferber oldu. Hasar tespit çalışmaları hızla sonuçlandırılıp, tazminat ödemelerine başlandı. Zorunlu deprem sigortası sahiplerine 170 milyon lira hasar ödemesi yapıldı. Zorunlu deprem sigortası dışındaki alanlardaysa, sigorta şirketlerimiz 15 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirdi. İncelemesi henüz sonuçlanmamış hasarlar içinse, 137 milyon lira karşılık ayrıldı” dedi.

Katılım sigortacılığında rehber ülke olacağız

Elvan, DASK’a benzer şekilde kurulan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından da her yıl çiftçi ve üreticiye önemli tutarda destek sağlandığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Kamu şirketlerinin daha etkin yönetilmesi amacıyla kamu sigorta ve emeklilik şirketleri Türkiye Sigorta AŞ ve Türkiye Hayat ve Emeklilik AŞ altında birleştirildi. Önümüzdeki dönemde, sektörü daha ileri taşımak adına somut adımlar atacağız. Vatandaşlarımızın BES sistemi aracılığıyla tasarruf etmelerini cazip hale getirecek yenilikler üzerinde çalışıyoruz. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, katılım sigortacılığının geliştirilmesi için de hazırlıklara başladı. Bu kapsamda, yenilikçi ve dinamik bir düzenleme geliştirilmesi amaçlanıyor. Atılacak adımlarla farklı uygulamaların önü açılıp, ülkemizin katılım sigortacılığı alanında rehber ülke olması hedefleniyor.”

Yeni bir yol haritası üzerinde çalışıyoruz

Sektörün uluslararası sisteme entegrasyonunu artırmak için yol haritası üzerinde çalıştıklarına da işaret eden Elvan, bu kapsamda, sigorta sözleşmeleri hakkındaki Türkiye Finansal Raporlama Standardı’na uyum çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Elvan, “Burada hedef, ülkemiz sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün kurumsal yeterliliğini yükseltip, uluslararası piyasalara uyumunu artırmak. Sorunları giderme noktasında her türlü desteği vereceğiz” dedi.

Bakan Elvan, sektörün ihtiyaçları ve sorunlarının farkında olduklarını da belirterek şöyle dedi: “Özellikle yargı kararlarıyla ortaya çıkan belirsizlikleri biliyoruz. Bu ihtiyaç ve sorunları giderme noktasında ilgili kurumlarımıza gereken her türlü desteği vereceğiz. Şeffaf, öngörülebilir ve rekabeti güçlendiren bir düzenleme çerçevesi geliştirmek temel önceliklerimizden biri olacak. Tabii, bizim de sizlerden beklentilerimiz bulunuyor. Sektördeki ürün çeşitliliğini artırmaya odaklanmanızı, sadece zorunlu sigortalara değil, diğer alanlara da yoğunlaşmanızı arzu ediyoruz.”

SEDDK Başkanı Türker Gürsoy

Sektörde devrim niteliğinde değişimler oldu

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, sektörde pek çoğu devrim niteliğinde değişiklikler olduğunu anlattı. Gürsoy, “Sektörümüzün ekonomiye olan katkısı, kendisinden beklenilen fonksiyonu yerine getirebilmesi açısında çok önemli dönemden geçiyoruz. Bu dönüşüm ve değişimin en önemli unsurlarından bir tanesi de SEDDK’nın kurulmuş olması” dedi.

Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Başkan Yardımcısı Tarık Serpil de pandeminin sigortalı ve risk algısında önemli bir nokta sağladığını söyledi. Serpil, “Bunun ileride çağdaş unsurları da devreye sokarak, ciddi bir şekilde Türkiye’nin sigorta potansiyelini artırılabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Türkiye Sigorta bölgede önemli bir oyuncu olacak

Sektör buluşmaları kapsamında gerçekleştirilen Sigorta Paneline katılan Türkiye Varlık Fonu CEO’su Zafer Sönmez; “Türkiye Sigorta 5 yıl içerisinde bölgede önemli bir oyuncu olacaktır” dedi. Sönmez, Türkiye’de tasarrufların genelde finansal sistemin dışında olduğunu, bu paranın finansal sisteme sokulması gerektiğini belirterek, bunun için en önemli sektörlerden birisinin “sigortacılık” olduğunu bildirdi. Varlık Fonu olarak Türkiye’deki sigorta alanını çok önemli gördüklerini vurgulayan Sönmez, finansal sektörün yüzde 95’inin bankacılıktan oluştuğunu, bunun sağlıklı olmadığını, insanların sigorta ve İslami finansman alanlarına yönelmeleri gerektiğini anlattı.

“Sigortacılıkta büyük adımlar atıyoruz”

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik olarak bölgesel lider olma hedefine kilitlendiklerini söyledi. Benli, eskisine göre daha çok ve daha çeşitli teminatlar verdiklerini kaydederek, bu alanda büyük adımlar attıklarını anlattı. Benli, Türkiye’nin sigortacılıkta istediği sıralamada olmadığını belirtirken son yıllarda çift haneli büyüdüklerini, bu yıl yüzde 21’lik bir büyüme olduğunu, BES’te bu oranın yüzde 24 olarak gerçekleştiğini aktardı. Benli, şu açıklamalarda bulundu:

“Sigortacılıkta önümüz açık. 2021’de İslami finans değerler zincirinin ayrılmaz bir parçası olan katılım sigortacılığının önemli bir fırsat alanı olacağını düşünüyorum. Konvansiyonel ürünlerin hemen hemen hepsinin katılım sigortacılığı için de geliştirilmesi söz konusu.”

Eksperler önemli bir yere sahip

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem, eksperin sadece risklerin hasar tespitini yapan, neden ve niteliğini belirleyen bir konumda olmadığını, şu anda ilişki yönetimi ve süreç yönetimi noktasında da önemli bir noktaya geldiğini dile getirdi. Erdem, “Sigortalıların ihtiyaçlarının analiz edilmesi, belirlenmesi, onların iletişim ve ilişki yönetiminin sağlanması noktasında eksperlerimiz ciddi bir operasyon süreci içerisindeler” dedi.

Sektör pandemiyi başarılı atlatıyor

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, “Sektörün pandemi sürecindeki sınavı da başarıyla atlattığına inanıyorum. Sağlık sigortalarında teminat kapsamı dışında olan Covid-19 riskinin de alınan ortak kararla teminat kapsamına alınması sektöre duyulan güveni bir adım ileriye taşımıştır” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER