SigortaMedya’nın YouTube kanalı Sigorta Ekranı’na konuk olan Hukuksal Koruma Sigortası Uzmanı Dr. Kadri A. Bahşi, hukuksal koruma sigortasının yüzde 92.4 kâr marjı olduğunu söylüyor.
SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın sorularını yanıtlayan Bahşi, hukuksal koruma sigortasının bütün sigorta branşlarını kapsadığını ve poliçenin her türlü hukuki uyuşmazlıklarda koruma sağladığını vurguladı.
Açıklamalarına Hukuksal koruma sigortasının tanımıyla başlayan Bahşi, “Sigortalının üçüncü kişilere veya üçüncü kişilerin sigortalıya karşı açmış oldukları hukuk davalarında, sigorta kapsamına giren haller doğrultusunda sigortalının bu davaya ilişkin harcamalarının temin edildiği sigortadır” dedi.
Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde hukuksal koruma sigortası çok revaçta olduğunu belirten Bahşi; “Avrupa’da çok kişi bunu kabul ediyor ve alıyor. Hukuksal koruma sigortası olmasa sigorta şirketleri tarafından topluma hiçbir branşta fayda sağlanmaz diye düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
Bahşi, “Türkiye Sigorta’nın kurulması büyük bir gelişme. Yapılan açıklamalarda katılım sigortacılığında yardımlaşma unsuru ve karşılıklı dayanışma vurgusu yapıldı. Bu bana göre eşittir hukuksal koruma. Çünkü topluma faydalı olmanız için hukuksal koruma poliçesinin kesilmesi gerekir. Bu poliçe halk tarafından da yüzde 100 kabul edilir. Daha önce yapmış olduğumuz pazar araştırmaları da bunun göstergesidir” diye konuştu.
Genel şartlarda değişiklik şart
“Sigorta şirketlerinin bu konuda sigortalılarını daha fazla aydınlatması gerekiyor” diyen Bahşi şunları söyledi:
Ayrıca hukuksal koruma sigortası yüzde 92.4’lük kâr marjıyla sigorta şirketleri için çok kârlı. Neden böyle diye sorarsanız çünkü hiçbir sigortalı hukuksal koruma sigortasının ne anlama geldiğini bilmiyor. Bilseler poliçeyi zaten kullanırlar. Hukuksal koruma sigortası arabuluculuğun giderlerini de karşılıyor. Poliçenin fiyatı çok da pahalı değil. 7 sene öncesinin rakamlarına göre aylık 35-40 lira civarındaydı. 1996 yılından bu zamana kadar Sigorta Genel şartları değişmiş değil. Maddelere bakıldığı zaman çelişkiler hemen gözümüze çarpıyor. Hukuksal koruma sigortasının Türkiye’de tek poliçe olarak gelmesi için sigortacılık genel şartlarında bazı değişikliklerin yapılması gerekiyor.”
Bahşi’nin açıklamalarını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz…