Türk sigorta sektöründe, piyasa oyuncuları arasında “her şeyi biz yapalım” fikrinin yanlış olduğunu savunan Dubai Starr Genel Müdürü Göktüğ Gür’e göre, sigorta şirketlerinin belli branşlarda uzmanlaşmaları şart. Gür, Dubai Starr Sigorta olarak da inşaat, havacılık ve sorumluluk branşlarında rekabet etmeyi tercih ettiklerini söylüyor.
Rekabet, piyasa ekonomisinin vazgeçilmez şartı. Türkiye’de etkilerinin her alanda hissedildiği rekabetin en yoğun olarak yaşandığı sektörlerin başında da sigorta sektörü geliyor. Ancak, diğer sektörlerden farklı olarak sigortada rekabetin anlamı biraz farklı. Rekabet, sigorta sektöründe oto sigortaları başta olmak üzere “fiyat kırma” şeklinde gerçekleşiyor. Bu da belki, tüketicilere, daha da özele inersek sigortalılara yarar sağlıyor. Gelgelelim, bu durum sigorta şirketlerinin mali yapılarını dumura uğratarak, bilançolarında ciddi zararlar yazmalarına yol açıyor.
SİGORTALI Dergisi olarak her ay yayımladığımız kapak röportajlarında da sektör yöneticilerine yönelttiğimiz “Sektörün öncelikli sorunu nedir?” sorumuza verilen yanıtlar da üç aşağı beş yukarı aynı: “Kıran kırana rekabet.“ “Acımasız rekabet.” “Adil olmayan rekabet.”
SİGORTALI Dergisi’nin bu ayki kapak konuğu ise Dubai Starr Sigorta Genel Müdürü Göktuğ Gür. Türk sigorta sektöründeki güncel gelişmeler ve Dubai Starr Sigorta ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Gür de sektörün en önemli sıkıntısının “hesapsız rekabet” olduğunu söylüyor. Piyasa oyuncuları arasında “her şeyi biz yapalım” fikrinin yanlış olduğunu savunan Gür’e göre, sigorta şirketlerinin belli branşlarda uzmanlaşmaları şart.
Uzmanlaşmayı geciktiriyor
Sektördeki şirketler arasında hâla “Herşeyi biz yapalım; her alanda rekabet edelim” fikrinin piyasanın büyük bir kısmında egemen olmasının, şirketlerin sermaye yapıları ve vizyonlarına göre belirli branşlar seçerek uzmanlaşmalarını geciktirdiğini ifade eden Gür, “Bu durum satış kaygıları ile birleşince, sigorta gibi sermaye miktarına, risk havuzu hacmine ve teknik bilgiye dayalı olarak rekabet edilmesi gereken bir sektörde düzeltilmesi zor olan ticari zarar senaryoları oluşuyor” diyor.
Sektörde fiyat odaklı rekabetin, özellikle standart raf ürünü haline gelmiş ve farklılaştırmanın çok güç olduğu trafik sigortalarında her zaman olacağını vurgulayan Gür, şu değerlendirmede bulunuyor: “Buradaki sıkıntı, şirket sermayesi ve bu branşa yapılmak istenen yatırım iştahı göz önünde bulundurulmadan rekabet edilmesi. Bu alandaki rekabet ve sonuçları, kanımca yakın gelecekteki sektörün oyuncuları ve konumlarını oluşturmakta önemli rol oynayacak.”
Yangın ve sağlıktaki reel büyüme sevindirici
Türk sigorta sektöründe 2014 yılındaki kötü gidişat da sürüyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) yayımladığı ilk altı aylık verilere göre, sektör yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.75 büyüdü. Yılın ilk yarısında hayat branşı yüzde 14.84 küçülürken, hayat dışı (elementer) sektördeki büyüme ise yüzde 5.75 olarak gerçekleşti. Sektör genel anlamda reel olarak yüzde 3.13 daralırken, elementer tarafta prim üretimindeki reel artış ise ihmal edilebilir büyüklükte gerçekleşti. Sektörle ilgili olarak düşüncelerini aldığımız Gür’e göre, sektörde ilk altı aydaki reel daralmanın iki temel nedeni var: Birincisi 2013yılında başarılı bir performans sergileyen sektörde geçen yılki rakamların yüksekliğinden kaynaklanan “baz etkisi.” İkincisi, yeni otomobil satışlarındaki azalmanın da etkisi ile oto branşlarında beklenen büyümenin sağlanamaması. Tüm bunların sonucunda lokomotifi oto sigortaları olan hayat dışı sektörde küçük de olsa bir daralmanın yaşandığını belirten Gür, “Buradaki sevindirici olan nokta, yangın, sağlık ve genel zararlar branşlarında 3 ila 6 puan arası değişen reel büyümeler yaşanması” diyor.
Dubai Starr üç branşta iddialı
Gür’le sigorta sektöründeki güncel sorunların ardından, Dubai Starr Sigorta’yı masaya yatırdık. Okuyuculara şirketle ilgili kısaca bilgi vermek gerekirse, Türk sigorta sektörüne 2008 yılında giriş yapan ve hayat dışı sektörde Dubai Sigorta olarak faaliyet göstermeye başlayan şirket, Ağustos 2012 tarihinde sermayedar değişikliğine gidiyor. İki sigorta devi olan Oman Insurance’ın yüzde 51 hisse ve Starr Insurance’ın da yüzde 49 hisse ile güçlerini birleştirmesiyle Dubai Starr Sigorta olarak yola devam etme kararı alıyor.
Gür, öncelikle hayat dışı sektörde her alanda rekabet etmeye çalışmak yerine, piyasada farklılık yaratabilecekleri, “inşaat”, “havacılık” ve “sorumluluk” branşlarında rekabet etmeyi tercih ettiklerini söylüyor. Söz konusu branşlarda, sigortalılar ve profesyonel sigorta aracılarının tercih edilen bir sigorta şirketi olmayı hedeflediklerini belirten Gür, “Bubranşlar aynı zamanda, sermayedarlarımız olan Oman Insurance ve Starr Insurance gibi iki sigorta devinin finansal güç ve uluslar arası hizmet ağlarından doğan avantajları kullanabileceğimiz alanlardı. Bu branşlarda bizi farklı kılan hizmet hızımızın, esnek çözümlerimizin ve kapasitemizin kaynağı olan karlılığımızı sürdürülebilir hale getirecek olan temeller şimdiden başarıyla atıldı” diyor.
Gür’ün verdiği bilgilere göre, şirketin hali hazırda toplam üretiminin yüzde 40’ı oto sigortaları, yüzde 60’ı ise oto dışı branşlardan oluşuyor. Oto dışında ise ağırlık yangın, inşaat ve sorumluluk branşlarında. Dağılım da yıl sonuna kadar bu şekilde devam edecek.Şirket, sağlık branşında ise sadece seyahat sağlıkta faaliyet gösterecek.
Pazar payına bakmıyoruz
Dubai Starr, Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine göre, 2014 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80.22 artışla 60.7 milyon TL prim üretimi gerçekleştirmiş. Şirket, hayat dışı sektörde yüzde 0.52 pazar payı ile 26. sırada yer alıyor. Gür’ün “Sektördeki yerinizden memnun musunuz? Pazar payını artırmayı hedefliyor musunuz?” sorumuza verdiği yanıta göre, şirketin bir pazar payı hedefi yok; daha da doğrusu aslında şirketin sektördeki sıralama ve pazar payı ile ilgili bir takıntısı da yok. Gür, Dubai Starr olarak önemli olanın rekabet etmek istedikleri branşlarda (inşaat, havacılık ve sorumluluk) müşteriler tarafından tercih edilen bir şirket olmanın ısrarla altını çiziyor.
Butik piyasa şirketiyiz
Dubai Starr’ı ‘butik bir piyasa şirketi’ olarak konumlandırdıklarını ifade eden Gür, şunları söylüyor: “Şu anda Türk yatırım ve iştiraklerini dünyanın pek çok ülkesinde sigortalayan bir şirketiz. Türkiye’de faaliyet gösteren diğer sigorta şirketlerine de belirli branşlarda kapasite ve bilgi birikimi olarak destek verebilen bir konumdayız. Yola çıkarken, oto- kaza branşındaki rekabetimizi sürdürüp, belirlediğimiz oto-dışı ticari branşlarda profesyonel sigorta aracıları ile büyümek istediğimizi dile getirmiştik. Bu doğrultuda, inşaat, havacılık ve sorumluluk branşlarında, piyasada hedeflediğimiz şekilde yer almaya başladık. Sermayedarlarımızın bizlere olan inancı ve desteği, çalışanlarımızın özverisi ve iş ortaklarımızın güveni kısa zamanda geldiğimiz noktaya ulaşmamızı sağladı.”
İlk defa kâra geçti
Dubai Starr, sermayedar değişikliğinin yaşandığı Ağustos 2012’den beri izlenen politikaların sonucu olarak ilk defa 2014’ün ilk altı ayı itibariyle kâra geçti. Yılın ilk yarısında, 4.5 milyon TL kâr ettiklerini belirten Gür, doğru risk seçimi, maliyetlerin iyi yönetilmesi, çalışanların özverisi ve sermayedarın desteğinin karlılıkta etkili olduğunu söylüyor. Gür, yılın tamamını da kârlı kapatmayı hedeflediklerini dile getiriyor. Gür, Dubai Starr’ın müşterileriyle olan ilişkilerinin de olumlu olduğuna dikkat çekiyor. Yılın ilk altı ayında Dubai Starr Sigorta’nın yüzde 80 büyümesi ve piyasadan aldıkları olumlu geri bildirimlerin kendileri için sigortalı memnuniyetini ifade ettiğini vurgulayan Gür, “Daha yapacak çok işimiz olsa da hedeflediğimiz yolda olduğumuzu gösteren sonuçlar almak gayet sevindirici” diye konuşuyor.
Dubai Starr, neden üç branşa odaklandı?
Dubai Starr Genel Müdürü Göktuğ Gür, Dubai Starr’ın “inşaat”, “havacılık” ve “sorumluluk” branşlarına odaklanmasının nedenini ise şu sözlerle açıklıyor: “Türk müteahhitlerinin uluslararası başarıları, onları dünyada önemli bir marka haline getirdi. Yabancı ülkelerdeki hizmet ağımız sayesinde onlara hızlı ve profesyonel sigorta çözümleri sunarak farklı ve tercih edilir hale geldik. Burada piyasadaki bir boşluğu doldurduğumuza inanıyoruz. Havacılık sigortalarında da benzer bir durum söz konusu: Bu piyasadaki fiyatlar, poliçe şartları ve risk yönetimi ağırlıklı olarak yurtdışından yönetiliyor. Ortaklarımızdan Starr Insurance’ın dünya havacılık sigortaları piyasasının en büyük oyuncularından biri olması bizim bu alanda gelişip bu hizmetleri yerel olarak sunabilmemizi sağlıyor. Seneler içerisinde yerel piyasamızda sınırlı kalmış kapasite ve bilgi birikimi, bizim için bir fırsat doğuruyor. Keza, sorumluluk sigortaları, önümüzdeki senelerde daha da gelişeceğine inandığımız bir branş. Türk Ticaret Kanunu’ndaki yaptırımlar ve küreselleşme sonucu iş çevrelerinin artan talepleri burada belirleyici bir rol oynayacak. Dubai Starr Sigorta’nın sorumluluk sigortalarında da piyasayı şekillendiren şirketlerden biri olmasını hedefliyoruz.”
Irak- Erbil’de sigorta yapıyoruz; ancak selektif davranıyoruz
Göktuğ Gür’ün verdiği bilgilere göre Dubai Starr, inşaat sigortalarında Türk müteahhitlerinin faaliyet gösterdiği Arap Yarımadası, Irak, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetleri gibi ülkelerde de hizmet veriyor. Gür’e özellikle Irak-Erbil’de son yaşanan olayları hatırlatıyor ve “Faaliyet gösterdiğiniz ülkelerdeki karışıklıklar, sizi nasıl etkiledi? Buralardaki tesisleri halen sigortalıyor musunuz?” sorumuza şu yanıtı veriyor: “Bu ülkelerde hayat devam ediyor. Bu ülkelerde faaliyet gösteren Türk iş adamlarının risklerini sigortalıyoruz. Mevcut karışıklıktan dolayı hasarlarımız da var. Bu hasarlarımızı ödüyoruz. Ancak, poliçe yazarken artık daha selektif davranıyoruz.”
Sigorta aracılarında da yabancıların oranı artacak
Şirketin dağıtım kanallarının tamamı profesyonel acentelerden oluşan Dubai Starr, 250 acenteye sahip. Göktuğ Gür, Dubai Starr acentelerine yönelik olarak da şu mesajları veriyor: “Sigorta şirketleri nasıl acente seçiyorsa acenteler de aynı titizlikle sigorta şirketlerini seçiyor. Butik bir piyasa şirketi olmanın getirdiği avantajları doğru kullanabilmemiz için bizimle aynı heyecanı ve vizyonu paylaşan profesyonel sigorta acenteleri ile çalışmamız gerekiyordu. Butik, hızlı, esnek ve ulaşılabilir bir şirket olmamız yanında sorunlara yaklaşımımızın pozitif olması acentelerin de bizi seçmelerinin başında geliyor. Bizler sigortacılıkta profesyonel aracıların varlılığının çok önemli ve kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyoruz. İş ortağımız kabul ettiğimiz acentelerimize güvenli ve sürdürülebilir bir çözüm ortaklığı sunup, değer katan profesyonel bir sigortacılık icra ederek büyümeleri için onlara hizmet ve destek sunacak yatırımlarımıza devam edeceğiz.” Gür, önümüzdeki dönemde, sigorta sektöründe sigorta aracılarında da yabancıların oranının artacağını söylüyor.
“Evlat; senin genel müdürün nerede?…”
Dubai Starr Sigorta Genel Müdürü Göktuğ Gür, geçmişte çok uluslu bir sigorta şirketinin Sri Lanka’da faaliyet gösteren operasyonunda genel müdür iken yaşadığı ilginç bir olayı da SİGORTALI okurlarıyla paylaştı. “Çok uluslu bir sigıorta şirketinin, Sri Lanka’daki operasyonunda ilk genel müdürlük görevime başladığımda 32 yaşındaydım. Göreve başladıktan sonra da doğal olarak Sri Lanka’da, şirketin büyük müşterileri ile tanışmaya, onları tek tek ziyaret edip, kendimizi tanıtmaya, şirketle ilgili düşünce ve eleştirilerini almaya çalıştık. Ziyaret ettiğimiz büyük ve başarılı kurumlardan birinin tepe yöneticisi yaşlıca, tonton bir beydi. Temsil ettiğim şirketle ilgili olarak söylediklerimi dikkatle dinledikten sonra bana şu soruyu yöneltti: “Evlat! Sen çok iyi birisin, güzel konuşuyorsun; ama senin genel müdürün nerede? Genel müdürün ben olduğumu söyleyince de güldü ve buna çok inanmış görünmedi.”
Motor sürerek North Cape’e seyahat etti; 10 günde tam 8 bin 500 km yol yaptı
Dubai Starr Sigorta Genel Müdürü Göktuğ Gür’ün en dikkat çekici hobilerinden biri de motora binerek uzak ülkelere seyahat etmek. Geçen aylarda birkaç arkadaşıyla birlikte Avrupa Kıtası’nın en kuzey noktası olan Kuzey Kutup Halkası’ndaki North Cape (Nordkapp)’a giden Gür, seyahatiyle ilgili olarak şunları söylüyor: “ İtaya’ya gemiyle yolladığımız motorlarımızı Trieste’den alıp, kuzeye doğru sürdük. Yolculuğun özeti; 10 gün, 7 ülke ve 8 bin 500 km oldu. Orta ve Kuzey Avrupa’yı neredeyse baştan başa geçip, İskandinavya’da güneşin batmadığı Temmuz ayında Kutup denizine kadar gitmek, Norveç kıyılarını görmek farklı bir deneyimdi. Kısıtlı zamanımız bize geçtiğimiz ülkeleri hakkıyla gezebilme imkanı vermemiş de olsa, çok güzel bir seyahat ve güzel bir yol hikayesiydi.” Gür, birkaç arkadaşıyla birlikte bir kaç yıl sonra İpek Yolu’nu da motorla geçmeyi planladıklarını söylüyor.
Tarih ve felsefeye meraklı Gür, en son “İmparatorluk”u okumuş
Dubai Starr Sigorta Genel Müdürü Göktuğ Gür, sigortacı kimliğinin ötesinde gerçek hayatta da oldukça renkli bir kişilik ve birden çok hobiye sahip. Vakit buldukça spor yaptığını ve takım sporları dışında sporun her dalına ilgi gösterdiğini belirten Gür, sinemaya gitmeyi ve kitap okumayı da çok sevdiğini dile getiriyor. Özellikle felsefe ve tarih konularına büyük bir ilgi duyduğunu belirten Gür, son olarak İngiltere’nin kapsamlı siyasi tarihi anlatan Niall Ferguson’un “İmparatorluk” adlı eserini okumuş. Müzik dinlemeyi de çok sevdiğini dile getiren Gür, klasik, R&B, türkü gibi çok geniş bir yelpazede müzik türlerindeki eserleri, büyük bir beğeniyle dinlediğini söylüyor.
Ağustos 2012’den beri Dubai Starr Sigorta’nın Genel Müdürü
1996 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Gür, New Hampshire College, Graduate School of Business, Manchester, NH, USA’de MBA yüksek lisans ve MSF yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. İş hayatına 1999 yılında AIG Sigorta’da Finansal Sigortalar Müdürü olarak başlayan Gür, aynı şirkette 2002-2005 yılları arasında Acenteler Direktörü olarak görev yaptı. İlk genel müdürlük görevine ise 2005 yılında Hayleys AIG Insurance Company, Colombo, Sri Lanka’da başlayan ve bu şirkette 2007 yılına kadar görev yapan Gür, 2007 yılından itibaren sırasıyla New Hampshire Insurance-AIG Pakistan, Karachi, Pakistan’da Genel Müdür, Chartis Sigorta Genel Müdürü, Chartis Insurance EMEA Region CIS & Gürcistan Bölge Başkanlığı görevlerini yerine getirdi. Gür, Ağustos 2012’den beri Dubai Starr Sigorta’nın Genel Müdürü olarak görev yapıyor.