10 Ocak 2025, Cuma
spot_img

Her 100 TL’nin 7 TL’si artık FonMatik ROBO’ya emanet

Dünyada, robotlar tarafından yönetilen varlıkların arttığını belirten Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk; katılımcılara sundukları FonMatik ROBO’ya emanet edilen fon büyüklüğünün de şirketin gönüllü BES toplam fon büyüklüğündeki payının yüzde 7.1’e ulaştığını söyledi.

SİGORTAMEDYA

Geçen yıl 30’uncu kuruluş yılını kutlayan, ülkemizin köklü hayat ve emeklilik şirketlerinden Anadolu Hayat Emeklilik; ilk online basın toplantısını da dün gerçekleştirdi. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk; toplantıda Anadolu Hayat Emeklilik’in 2020 yılı değerlendirmesi ve 2021 yılı beklentilerini kamuoyuyla paylaştı.

Toplantıya, Ertürk’ün, ‘robotlar tarafından yönetilen varlıklar’ ve Anadolu Hayat Emeklilik’in 2019 yılında müşterilerine yönelik sunduğu ve sektördeki ilk bireysel emeklilik fon robotu olan ‘FonMatik ROBO’ hakkındaki açıklamaları damga vurdu. FonMatik ROBO’ya emanet edilen fon büyüklüğünün şirktin gönüllü BES toplam fon büyüklüğündeki payının yüzde 7,1’e ulaştığını belirten Ertürk, “Her 100 TL’nin 7 TL’sini FonMatik ROBO yönetiyor” dedi.

FonMatik ROBO’yu 45 bin kişi tercih etti

2020 yıl sonu itibarıyla 45 bin müşterinin tercih ettiği FonMatik ROBO tarafından yönetilen fon büyüklüğünün de 1.8 milyar TL seviyesinde olduğunu vurgulayan Ertürk; FonMatik ROBO’yu tercih eden katılımcıların ortalama getirilerinin de diğer katılımcıların getirilerinden yüksek olduğuna dikkat çekti. Anadolu Hayat Emeklilik’in pandemi etkisindeki 2020 yılı gibi zorlu bir dönemde başarılı sonuçlar elde ettiğini vurgulayan Ertürk; “Yılı gönüllü ve otomatik katılım toplamından oluşan BES fon büyüklüğünde özel emeklilik şirketleri arasında ilk sırada tamamladık. Şirketimizin fon büyüklüğü yüzde 33.1 artışla 30.5 milyar TL’yi; katılımcı sayısı ise yüzde 5.9 artışla 1.9 milyon kişiyi aştı. Hayat sigortalarında ise 1.7 milyar TL tutarındaki prim üretimi ile sektör ortalamasının üzerinde büyüdük” dedi.

2021’de yüzde 20’nin üzerinde büyüyeceğiz

Toplantıda, Anadolu Hayat Emeklilik’in 2021 yılı finansal hedeflerini de açıklayan Ertürk, 2021’de aktif toplamı ve emeklilik varlıklarında yüzde 20, hayat sigortası varlıklarında ise yüzde 15’in üzerinde büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Pandemi döneminde sektörde dijital kanalların kullanımının da arttığına dikkat çeken Ertürk, şu değerlendirmelerde bulundu: “Covid-19 salgını, tüm dünya ve sektörler üzerindeki etkisini sürdürürken tüketici davranış ve önceliklerinde değişimi de beraberinde getirdi. Bu çerçevede 2020 yılı, ürün ve hizmetlere ulaşmada dijital kanalların öne çıktığı bir yıl oldu. Müşterilerimizdeki bu davranış değişikliğinin kalıcı olmasını bekliyoruz. 2021 yılında inovasyon ve dijitalleşme vizyonumuzla müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran çözümler üretmeye devam edeceğiz. Dijital olgunluk seviyemizi daha da yükseltmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne kabul edildi

İş Bankası Grubu’nun da büyük önem verdiğini vurguladığı ‘BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ hakkında da açıklamalarda bulunan Ertürk; “Anadolu Hayat Emeklilik, 2020 yılında bir ilki gerçekleştirdi. Hayat ve hayat dışı sigorta ve reasürans şirketlerinden oluşan sigorta sektöründen BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne kabul edilen ilk şirket olduk. Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan 58 şirket endekste yer alıyor. Şirketlerin çevresel, sosyal, kurumsal yönetim, insan ve çalışan hakları ile şeffaflık konularında uluslararası sürdürülebilirlik kriterlerine göre değerlemeye tabi tutulduğu BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde İş Bankası Grubu’na bağlı dördüncü şirket olarak yer almaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

BES’in yurt içi tasarruf açığının azaltılmasında kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Ertürk,  pandemi gibi sıra dışı koşullarda dahi BES’in de büyümeye devam ettiğini vurguladı. 2020’de katılımcı sayısının yüzde 5.1, fon büyüklüğünün ise yüzde 33.6 artış gösterdiğini dile getiren Ertürk, 2015-2020 döneminde ise fonlarda yıllık ortalama büyümenin yüzde 29 düzeyinde olduğu söyledi.

2025’te robotlar 2.8 trilyon USD’ı aşkın varlığı yönetecek

Anadolu Hayat Emeklilik’in, ilk online basın toplantısında Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, dünyada robotlar tarafından yönetilen varlıklarla ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “Robo-danışmanlık hizmetleri hızla gelişiyor. Dünyada, 2017 yılında fon robotları tarafından yönetilen varlık toplamı 298 milyar USD iken, 2025 yılında bu rakamın 2,8 trilyon USD’yi aşacağı tahmin ediliyor. Bireysel emeklilik sektörü, Türkiye’de robo-danışmanlığın büyümesi ve gelişimi için çok uygun bir sektör.”

Geleceğe yönelik belirsizlik bireyleri tasarrufa yöneltti

Pandemi gibi olağan dışı bir dönemin; geleceğe yönelik belirsizlikler sebebiyle kaygı duymaya başladıklarında bireylerde tedbir amaçlı tasarruf yapmaya başladıklarını gösterdiğini vurgulayan bu konuda; Leland’ın 1968 yılı bilimsel çalışmasına da atıf yapan Ertürk; “Ekonomik açıdan sıkıntılı geçirilen bu dönemde biriktirmenin ne kadar kıymetli olduğu anlaşıldı. Gerek bireysel emeklilik fon büyüklüğü; gerekse birikimli hayat sigortası prim üretiminde bu dönemde yüksek büyüme oranlarına ulaşıldı. Bu yıl hayata geçirilmesi beklenen tüm düzenlemeler de sektörümüzün daha da büyümesine önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

2021’DE SEKTÖRÜN ODAĞINDA NE VAR?

  • Dijitalleşme
  • Yeni ürün geliştirme
  • Çevik çalışma
  • IFRS 17 hazırlıkları
  • Gündemdeki konulara ilişkin çalışmalar (18 yaş altının BES’e dahil edilmesi, Dövizli BES, BES birikimlerinin teminatı karşılığı kredi kullanılması, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER