19 Eylül 2024, Perşembe
spot_img

Hedefimiz ‘eğitim’ denilince ilk akla gelen isim olmak

Eğitimin sigorta sektöründe çok önemli olduğuna vurgu yapan Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı Müdürü Şebnem Yalçınkaya, TSEV’in eğitim denince akla gelen ilk kurum olmasını istediklerini belirterek, “Sigorta sektörünün eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için şirketlerin eğitim departmanlarıyla iş birliği yaparak yeni ve sektöre özel eğitim programları sunmayı hedefliyoruz. TSEV eğitimlerini öğrencilere de açmak istiyoruz. TSEV’in eğitim yapan kurumlarla sektör arasında bir köprü olmasının kıymetli olacağının ve daha donanımlı gençlerin sektöre kazandırılmasının önemli olduğu fikrindeyiz” dedi.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Eğitim ile bilgi ve becerilerin geliştirilmesi her sektörde olduğu gibi sigorta sektöründe de önem taşıyor. Sektör çalışmalarının eğitim programlarına katılarak kendilerini geliştirmeleri başarılı bir kariyerin anahtarlarından biri. TSEV de sigorta sektörüne yönelik verdiği eğitimlerle sektöre katkı sağlıyor. Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’a konuk olan Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı Müdürü Şebnem Yalçınkaya, TSEV ile sektörün geleceğine ışık tuttuklarını aktardı. TSEV’de verilen eğitimler hakkında bilgiler veren Yalçınkaya, sektörün eğitim ihtiyaçları ve gelecek projelerine de değindi.

“TSEV’in eğitim deyince sektörde akla gelen ilk kurum olmasını istiyoruz” diyen Yalçınkaya, “Sektörün yeni ve farklı eğitim ihtiyaçlarını dışarıda aramak yerine bizden talep etmelerini istiyoruz. Bunun için de şirketlerin eğitim departmanları ile bir araya gelerek mevcut eğitimlerimize dair görüşlerini almak ve talep ettikleri, ihtiyaç duydukları başka eğitimler olup olmadığını öğrenmek, hem eğitim başlığı bazında hem de sektörde bu işi iyi verebilecek çalışanlar bazında veri toplamak ve bu yönde yeni eğitimler açmayı planlıyoruz. İlk aşamada SEDDK’nın da talebiyle, UFRS eğitimlerini sektörün farklı çalışanlara hitap edecek şekilde farklı seviyelerde arka arkaya açmayı planlıyoruz. İlkini de eylül ayında gerçekleştireceğiz inşallah. Eylül ayında yöneticiler için mali tabloları okuma ve değerlendirmeye ilişkin ilk eğitimimizle başlıyoruz. Bunun devamı da gelecek önümüzdeki aylarda. Dijitalleşme, yapay zeka konuları artık herkesin gündeminde. Bunlarla ilgili de etkili ve sektöre hizmet edecek eğitimler açmayı planlıyoruz. Devamı için sektörle aynı masaya oturmak, eğitim departmanları ile konuşmak gerekecek” diye konuştu.

Senede yaklaşık 6 bin çalışana eğitim veriyoruz

TSEV’in faaliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Yalçınkaya, “TSEV, 1970’te Milli Reasürans ve Türkiye Sigorta Birliği’nin beraber kurduğu bir vakıf. O günün şartlarında internetin, kaynağın, eğitimin olmadığı bir dönemde bu açığı fark edip böyle güzel bir adım atmış kurucularımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Birkaç sene sonra bir yıllık Temel Sigortacılık Eğitim Programı verilmeye başlamış vakıfta. 2000’li yıllara kadar bu bir yıllık program devam etmiş ve sektörün çok önemli bir ihtiyacını karşılamış. Sonrasında eğitim ihtiyaçlarının artmasıyla birlikte eğitim çeşitliliği de oluşmaya başlamış. Vakıfta 2009 yılında TOBB ve SEGEM’in iş birliğiyle Türkiye genelinde zorunlu temel teknik eleman eğitimleri yapılmış. O dönem 18 ilde 70 öğretim elemanı, 35 bin kadar acente, 5 bin kadar banka personeli bu eğitimlerden geçirilmiş. Bugün TSEV senede 6 bin kadar çalışana eğitim veren bir kurum” dedi.

Vakfın içinde çeşitli eğitimler var

Vakfın içinde çok çeşitli eğitimlerin olduğunu söyleyen Yalçınkaya, “En önemli eğitimlerimizin başında ‘Yeni başlayanlar için sigortacılık eğitimi’ geliyor. Bu eğitimimizi çok önemsiyoruz. Sigorta şirketlerinin işe yeni başlamış elemanlarının oryantasyon programlarının bir parçası haline getirebilecekleri bir içeriğe sahip. Sektörün dışında olan ama sigortacılıkla ilgisi olan birçok kurumun da faydalanabileceği bir eğitim. Öte yandan vakfın kurulduğu günden bu yana devam eden ve bir yıl süren ‘Temel sigortacılık eğitim’ programımız var. Birkaç yıllık deneyime sahip tüm sektör çalışanlarının katılım gösterdiği uzun süreli bir program. Bir de kariyerinin beşinci yılını tamamlamış çalışanlar için ileri düzeyde sigortacılık eğitim programlarımız var. Bu programları 6 branşta açıyoruz. Amacımız önümüzdeki dönemde bu programları atölye çalışmalarıyla ve uygulamalarla daha da beslemek ve çalışanlara kariyerleri boyunca faydalanabilecekleri bir eğitim silsilesi sunmak. Bunların yanı sıra her branşa ait underwriting süreçleri, hasar süreçleri, genel şartların ve Yargıtay kararlarının irdelenmesi gibi özel konularda 2 ila 15 saat aralığında çok fazla kısa süreli eğitimlerimiz var. Pandemi ile birlikte vakfımıza kazandırılan kişisel gelişim eğitimlerimiz de bulunuyor” açıklamalarında bulundu.

Aracıların eğitimi çok önemli

Aracıların eğitiminin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Yalçınkaya, “Sigorta şirketinin sigortalısına dokunan kanadı olan acentelerin sattıkları ürünün içeriğini bilmelerinin ve bunu sigortalıya doğru olarak aktarmalarının sigorta sektörü algısı adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de acentelerimize ve brokerlerimize özel eğitimlerimiz var. Brokerler derneğiyle beraber planladığımız ve yürüttüğümüz Broker Akademi 130 saatlik bir eğitim içeriğine sahip. İki dönem şeklinde eğitimler yapıyoruz. Brokerler de bir araya gelerek hem sosyalleşme hem de fikir alışverişi yapma fırsatı buluyor. Öte yandan acentelere özel, özellikle satışa yönelik gelişim eğitimleriyle donatılmış 141 saatlik bir eğitimimiz mevcut. Bu eğitimi de çok önemsiyoruz. İletişim tekniklerinden satış tekniklerine kadar meslek hayatlarında fark yaratacak pek çok konuya değiniliyor. Eğitimin tamamına yakının finansmanını TSB üstleniyor. Gerçekten çok önemli bir iş yapıyoruz burada ve çok sembolik bir ücretle tüm acentelerimize online olarak bu eğitimleri açıyoruz. Türkiye’nin her yerinde bulunan acentelerimizin bu eğitimlere katılımları bizim için çok önemli. Eylül ayında 12’ncisini açacağız eğitimin. Bu eğitimlerimizin artarak devam etmesini umut ediyoruz” dedi.

Aktüerlik sınavlarına hazırlık eğitimleri veriyoruz

Aktüerlik sınavlarına hazırlık eğitimi hakkında bilgi veren Yalçınkaya, “Ülkemizde yapılan aktüerlik sınavlarına aktüer olmak isteyen herkes katılmak zorunda. Bu sınavlara hazırlık sürecinde çalışanlarımıza destek olmak amacıyla eğitimlerimiz var. Burada hem konu anlatımı yapıyoruz hem de geçmiş sınav sorularını çözerek sınava hızlıca hazırlanmaları için destek oluyoruz. Sektörün içinde gelişerek, yelpazeyi genişleterek eğitim vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

TOBB ve TSB iş birliğiyle eğitimlerin sürdüğünü belirten Yalçınkaya, “Eğitimlerimizin bir kısmını TOBB ETÜ üstlenmiş durumda. Teknik tarafı biz yapıyoruz. Eğitim duyurusu TOBB’un web sitesinde yer alıyor. Biz de eğitim@tsev.org.tr adresine gelen talepler doğrultusunda online eğitimlerimize kayıt alıyoruz. Web sitemizde önümüzdeki 3-4 aylık eğitimlerimizin takvimleri ile eğitimci bilgilerini sunuyoruz. Yaklaşan eğitimlerimizi de sürekli ana sayfamızda hatırlatıyoruz. Site üzerinden hızlı bir şekilde online eğitime kaydolmak mümkün. Aynı zamanda eğitim@tsev.org.tr’ye de taleplerini iletebilirler. Web sitemizdeki telefonlarımızı arayarak da her türlü eğitimin detayıyla ilgili bilgi alabilirler” diye konuştu.

Farklı deneyimler TSEV çatısı altında 

Farklı deneyimlere sahip eğitmenlerle çalıştıklarını aktaran Yalçınkaya, “Her şirkette belli alanlarda uzmanlaşmış çalışanlar var ama bir şirkette bir konuda çok iyi olan birinin bir başka şirkette bu konuyu aktarma imkânı yok. TSEV bu çatıyı sunuyor ve bu anlamda fonksiyonu çok önemli. Bir şirkette bir konuda iyi bilgisi olan birinin tüm sektöre bu bilgiyi TSEV çatısı altında aktarıyor olması çok kıymetli. Öte yandan çalışma hayatı devam etmese de deneyimlerini ve birikimlerini gençlere aktarmak isteyen sigorta duayenlerimiz de var. Onlara da gençlerin eğitimine sundukları katkılardan dolayı çok teşekkür ediyoruz” diye söyledi. 

Nesil değiştikçe eğitime bakış da değişiyor 

Eğitim alışkanlıklarına da değinen Yalçınkaya, şöyle devam etti: “Nesil değişiyor, nesil değiştikçe hayata bakış değişiyor. Dolayısıyla eğitime bakış da değişiyor. Bizler biraz imkânları kısıtlı bir nesildik. Bugün eğitime ulaşma ve kaynak anlamında yaşanan bolluğun değerinin anlaşılmadığını ve yeni neslin çok eğitim heveslisi olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla onların dikkatini çekmek, eğitimlerimizin meslek hayatlarında faydalı olacağını anlamalarını sağlamamız gerekiyor. Bu konuda şirketlere de çok büyük bir rol düşüyor. Eğitim almanın bir ayrıcalık olduğunu çalışanına aktarması ve eğitim alanların işte parlak çalışanlar olarak algılandığı bilgisinin verilmesi lazım gibi geliyor. Bunun için de şirketlerin daha destekleyici, eğitim alanlarına daha ayrıcalık sağlayıcı bir tutum sergilemelerinin faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Eğitimin geri bildirimi olmalı

Yalçınkaya, “Eğitimin geri bildirimi olmazsa olmaz. Yaptığınız eğitimin nereye hitap ettiğini ve ne kadar hitap ettiğini anlamanın tek yolu geri bildirim. O yüzden bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle de olabildiğince ders içeriğinin ve eğitmenlerimizin beklentiyi karşılayıp karşılamadığına dair görüş almaya çalışıyoruz ama gençlerimiz geri bildirim vermeyi bizim kadar önemsemiyorlar. Çok fazla geri dönüş olmuyor. Önümüzdeki dönemde mutlaka geri bildirimi sağlayacak yöntemler geliştirmeye çalışacağız. Aynı zamanda şirket eğitim birimleriyle bir araya geldiğimizde onların ellerinde bulunan eğitime dair görüşleri bizimle paylaşmalarını rica edeceğiz. Hepsini masaya yatırıp ne yapmışız, ne yapmamız lazımı tespit etmek için kullanmak istiyoruz. Bence eğitimlerin gelişmesinin tek yolu bu” diye konuştu.

Bankasürans eğitimleri yapacağız 

Bankacılık tarafında yanlış anlaşıldıklarını söyleyen Yalçınkaya, “Biz bankacıyız sigortacı değiliz diye bir algı olduğunu düşünüyorum o tarafta. Ancak sigorta poliçesini satan, pazarlayan herkesin sigortacılığı bilmesi çok önemli. Yoksa ne bilgilendirme düzgün oluyor ne de doğru ürün satışı gerçekleşiyor. Bu yüzden planlarımız arasında bir seri bankasürans eğitimleri yapmak da var. Bankasüransla ilgili banka personeline ulaşmak istiyoruz. Onlar biraz mevzuatı biz kendi içimizde hallediyoruz gibi bir görüşe sahipler. Birkaç görüşmem oldu açıkçası bu konuda. Biz mevzuatı kendi içimizde öğretiyoruz, gerisine de gerek kalmıyor gibi düşünüyorlar ama mevzuatın uygulanmasını da bilmek gerçekten çok önemli. Çok teknik bir iş yapıyoruz biz. Diğer mesleklerden bu konuda ayrıldığımızı düşünüyorum. Mevzuatın uygulamasını da uygulayanın dilinden dinlenmesi çok önemli. O yüzden bir eğitim planlaması yapıp bankalara o eğitimlerimizi açmayı ve duyurmayı planlıyoruz” dedi.

TSEV eğitimlerini öğrencilere açacağız

Değişen çalışma şartlarıyla birlikte artık uzaktan çalışmanın çok arttığını ve gençlerin de bunu tercih ettiğini söyleyen Yalçınkaya, “Şirkete gitmek zorunda olmamak gençler için çok keyifli bir çalışma şekli. Ancak gençlerimizin şunun farkına varmasını istiyorum: Ofis ortamında kendi işinizi yaparken diğer deneyimli arkadaşlarınızdan deneyimlerini öğrendiğiniz bir eğitim ortamı bulunuyor. Ancak artık evde tek başlarınalar ve uzaktan çalışma ortamında bu fırsatı yakalayamayacaklar. Dolayısıyla kariyerlerini eğitimlerle beslemek zorundalar. Bunun farkında olmalarını rica ediyorum. Evde çalışarak deneyim kazanan insanların deneyimlerini aktaracakları bir ortam olmayacağından bu ortamı bulabilecekleri TSEV eğitimlerine herkesi davet ediyorum.  Özellikle gençlerimizin kariyerleri açısından çok önemli olduğunu fark etmelerini bekliyoruz. Öte yandan çok önemsediğimiz ve bizi çok heyecanlandıran bir projemiz var. Sigortacılık, bankacılık eğitimi veren bölümlerin müfredatlarını tarıyoruz. Ne eğitimler verdiklerine bakıyoruz. TSEV eğitimlerini öğrencilere açmayı hedefliyoruz. Kendi mevcut eğitimlerimizin yanı sıra onların ihtiyaçlarına özel eğitimler de tasarlayabileceğimizi düşünüyoruz. TSEV’in eğitim yapan kurumlarla sektör arasında bir köprü rolü oynamasının kıymetli olacağının ve daha donanımlı gençlerin sektöre kazandırılmasının önemli olduğu fikrindeyiz. Belki bu eğitimleri sınavla daha ciddi bir hale getirip buralarda başarılı olan arkadaşlarımıza staj imkanı sağlanabilir. Bir CV havuzu oluşturarak şirketlere o eğitimlerden geçmiş arkadaşlarımızın bilgilerine kolayca ulaşım imkanı, öğrencilerimize de kolay iş bulma imkanı vermeyi planlıyoruz. Sektörün çok gelişime açık olduğunu ve sigortacılığı tercih etmeleri anlamında onları bu eğitimlerle motive etme planlarımız var. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye Sigorta Birliği ile beraber bu projeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Sigorta Ekranı:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER