23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Hayat sigortası yaptıran ‘hayat’ kurtarıyor

Tüm ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş depremi, hayat sigortalarının önemini bir kez daha ortaya koydu. Hayat sigortası yaptıranlar, sakatlık, maluliyet vb. gibi durumlarda kendisini, vefatı halinde de geride kalan sevdiklerini güvence altına aldı.

ALP SÜER/SİGORTAMEDYA

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen, büyük can ve mal kaybına yol açandepremler hepimizi yasa boğdu. Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından ölü ve yaralı sayısı da giderek artarken, her deprem ya da doğal felakette olduğu gibi toplumda sigorta bilincinde bir artış olduğu gözleniyor. Sigortacılar, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrasında özelikle DASK-Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) ve konut paket sigortalarına ilginin ve söz konusu ürünlerde poliçe adetlerinin arttığına dikkat çeliyor. Her iki sigorta türü de gerçekten çok önemli; başımıza herhangi bir felaket gelmeden önce yaptırmamız gereken sigortalar. Bir de bunlar dışında bir sigorta türü var ki; en az ZDS ve konut sigortası gibi önemli. O da ‘hayat.’ Deprem, aslında hayat sigortalarının da önemini bir kez daha ortaya koydu. Hayat sigortası yaptıranlar,sakatlık, maluliyet vb. gibi durumlarda kendisini, vefatı halinde de geride kalan sevdiklerini güvence altına aldı.

Ağırlıklı kredi bağlantılı hayat ürünleri satılıyor

Geçen ay, Kahramanmaraş depremi sonrasında bir durum değerlendirmesi yapan ve alınan önlemleri açıklayan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı M. Akif Eroğlu da deprem bölgesinde 1 milyon 700 bin kişinin hayat sigortasının bulunduğunu ve hayatını kaybedenler için 850 milyon TL tazminat ödemesi yapılacağını söyledi.

Türkiye sigorta sektöründe hayat ve emeklilik şirketlerince satılan hayat sigortası ürünleri bireylerin ihtiyaçlarına yönelik çeşitlilik arz ediyor. Bununla birlikte, söz konusu ürünlerde sektörde aslan payını ‘kredi bağlantılı’ hayat sigortası, ‘yıllık hayat’, ‘uzun süreli hayat’ gibi ürünler alıyor.

Hayat sigortası yaptıran konutunu da kaybetmiyor

Bireylerin bankalardan kredi aldıklarında yapılan hayat sigortaları kritik önem taşıyor. Son yıllarda sigortayı, kredi kullanırken ödenen ‘dosya masrafı’ gibi bir maliyet unsuru olarak gören tüketicilerin sayısının da giderek azaldığı ve bireylerin sigorta bilincinde artış yaşandığı gözleniyor. Bireyin, kredi kullanırken yaptırdığı sigorta, tüm taraflara büyük yarar sağlıyor. Sigortalı, sakatlık, maluliyet vb. gibi durumlarda kendisini, vefatı halinde de geride kalan sevdiklerini güvence altına alıyor ve kredi borcunun bankaya ödenmesini sağlıyor. Böylece, bireylerin sözgelimi konut kredisi kullanarak satın aldığı konutu kaybetme riski de ortadan kalkıyor. Sigortalı ve yakınları dışında banka da kendi alacağını güvence altına almış oluyor.

Hayat branşı son 10 yılda 4 yıl hayat dışından hızlı büyüdü

Son 10 yılda hayat branşının gösterdiği performansa yakından bakarsak, söz konusu branşın, 2014 yılı hariç, nominal olarak büyüdüğü dikkat çekiyor. Hatta, 2016, 2017, 2019 ve 2020 yıllarında hayat branşı, hayat dışı (elementer) sektörün de üzerinde büyüdü. Son yıllarda ise hayat sigortasının büyüme ivmesini biraz kaybettiği ve hayat dışı sektörün gerisine düştüğü gözleniyor. Geçen yıl, yüzde 74,1 büyüyen hayat branşı enflasyonla karşılaştırıldığında reel olarak sadece yüzde 6 büyüme kaydetti. 2023 yılına hızlı bir giriş yapan hayat branşında ilk ayda prim üretimindeki artış yüzde 133,4 (reel yüzde 48) oldu.

İhtiyaca göre hayat sigortası ürünleri var

Yıllık Hayat: Sigortalının belirlenen sigorta süresi içinde (sigorta süresi 1 yıl) vefatı durumunda, lehtar(lar)ına başlangıçta belirlenen teminat tutarını ödüyor. Vefat teminatının yanı sıra iş göremezlik, tehlikeli hastalık vb. riskler için de teminat verilebiliyor. 

Uzun Süreli Hayat: Sigortalının belirlenen sigorta süresi içinde (sigorta süresi 1 yıldan fazla)  vefatı durumunda, lehtar(lar)ına başlangıçta belirlenen teminat tutarını ödüyor. Vefat teminatının yanı sıra iş göremezlik, tehlikeli hastalık vb. riskler için de teminat verilebiliyor. 

Prim İadeli Hayat Sigortası:  Sigorta süresi sonunda risk gerçekleşmemişse primler sigortalıya döviz cinsinden geri ödeniyor.

Birikimli Hayat: Risk teminatı ile birlikte birikim sağlamak amacıyla düzenleniyor ve teknik faiz oranında getiri garantisi veriyor.

Kritik (Tehlikeli) Hastalıklar Sigortası: Kanser, kalp krizi, multipl skleroz, felç vb. tehlikeli  hastalıklara karşı sigortalıya güvence sağlıyor.

Eğitim Sigortası: Çocuk sahibi bir bireyin, vefat ve sakatlık gibi hayati risklerini teminat altına alıyor ve çocuklarının eğitimine aynı şartlarla devam edebilmesini sağlıyor.

SEDDK Başkanı M. Akif Eroğlu

Vefat edenler için 850 milyon TL’lik tazminat ödenecek

Deprem bölgesinde 1 milyon 700 bin kişinin hayat sigortasının bulunduğunu belirten SEDDK Başkanı M. Akif Eroğlu, şu bilgileri paylaştı: “Bunun toplam teminatı 234 milyar TL. Burada 850 milyon TL’lik bir tazminat ödemesi yapılacağını bekliyoruz. Sadece hayatını kaybedenlerle ilgili değil yaralılar için maluliyet söz konusu ve hayat sigortası maluliyeti de kapsıyor ancak orada maliyet durumu çok belli olmadığı için tahmini bir rakam vermek gerçekten zor. Bireysel emeklilikte de deprem bölgesi, 25 milyar TL’lik bir fonun oluştuğu bir bölge. Eğer bu bölgede bir bireysel emeklilik katılımcımızın vefatı söz konusuysa, hemen bunun tespitiyle beraber varislerine ödeme yapılabiliyor.”  

BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir

Hayat sigortalarında sigortalanma oranı yükselmeli

Türkiye’de hayat sigortalarında sigortalanma oranının çok düşük seviyede olduğuna dikkat çeken BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, “Hayat sigortalarında, geçen yıl 18 – 65 yaş arasındaki nüfusa göre sigortalanma oranı yüzde 14 seviyesindeyken bu oran 2022 yılında %17’ye çıktı. Gelişmiş bir ekonomide bu oranın en az yüzde 50 olması gerekir” diyor.   “Sigortayı ulaşılabilir kılıyoruz” anlayışı ve kapsamlı hayat sigortası ürünleri ile bireyleri hayatın risklerine karşı korumanın en güvenilir yollarını sunduklarını belirten Kişmir, “Hayat Sigortası ürünlerimiz ile günlük yaşamda karşılaşılabilecek kaza, hastalık veya tehlikeli hastalıklar gibi durumlarda müşterilerimize bizzat destek, vefat durumunda ise yakınlarına maddi güvence sağlayarak sigortalılarımızın yanında olmaya devam ediyoruz” diye konuşuyor.

Hayat 2023’e hızlı başladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER