22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

‘Hayat sigortası yapan acentelere tavsiyeler’

İttihadı Milli Türk Sigorta Şirketi 1930 yılında “Hayat Kısmı Acentalarına Mahsus Talimatname ve Tarifeler” adıyla bir kitapçık yayınlamış. Bu kitapçıkta acentelere tekrar tekrar okunması tavsiye edilen bir bölüm bulunuyor. Bu yazımızı İttihadı Milli Türk Sigorta Şirketi‘nin hayat sigortası yapan acentelere verdiği bu tavsiyelere ayırdık.

Tavsiyeler:

  1. HAYATIMIZ SİGORTALI DERGİSİ, ŞUBAT 2019

    Başkalarını ikna etmek isteyen ilk önce kendisi ikna olmalıdır. Müşterilerinize örnek olmak üzere ilk olarak kendinizi sigorta ettiriniz.

  2. Sigorta sözleşmenizi her zaman üzerinizde taşıyınız ve yanınızda daima tarife ve teklifname evrakı bulundurunuz.
  3. Akraba ve dostlarınızı sigorta ettiriniz. Onlar vasıtasıyla sigorta edilebilecek iki zat bulunuz ve bu sonuncular da diğer iki kişiyi göstersin ve bu suretle devam ediniz.
  4. Sigorta işi tedarik etmek için ziyaretlerinizi ve teşebbüslerinizi, size verilen cevapları hususî bir deftere kaydediniz ve bu defteri her gün gözden geçiriniz. (Büyük sigorta defteriniz mahiyetinde olan) Bu defterinizi şirket müfettişleri şehrinize geldiğinde onlara göstermeniz iktiza eder (gereklidir).
  5. Sonuçsuz olan birkaç ziyaretten sonra bir müşteriden vazgeçmeyiniz. Gerek sizin tarafınızdan ve gerekse başkaları tarafından senelerce ikna edilmeye uğraşılmış kişileri dahi sigorta etmeniz daima imkân dahilindedir.
  6. Çok söz söylemektense daha ziyade müşteriyi dinleyerek onun itirazlarını bekleyiniz. Bu itirazların varit (gerçekleşme olasılığı) olmadığını ispat ediniz ve müşteriye yaptığınız izahlarınızı anlayıp anlamadığını gösterme fırsatını veriniz.
  7. 7Birçok sigorta türlerinden hızlı bir şekilde bahsederek müşterilerin zihnini karıştırmayınız. Onun içinde bulunduğu şartlara en uygun sigorta hangisi ise ondan bahsediniz, başka türleri karıştırmayınız.
  8. Sigorta yaptırmanın sadece para biriktirmekle yetinmekten daha tercih edilir bir durum olduğunu ispat kolaydır. Zira yirmi sene yaşamak şartıyla bu müddetin sonunda biriktirilecek olan miktardan fazla bir meblağ ile ücretin ödenmesi ile derhal temin edilmiş olur.
  9. 35 yaşında bir adam günde 12 kuruşu bu işe ayırmakla vefatı akabinde ailesine veya 20 sene sonunda hayatı son bulur ise kendisine 1.000 lira temin etmiş olur. Fakat bu zat iktidarı varsa daha fazla bir miktar için sigorta olmalı ve gelirlerinin yüzde onunu hayat sigortasına tahsis etmelidir.
  10. Evini sigortaya koyan bir adam her halde (buradaki her halde kelimesi ihtimal, olasılık anlamında değil mutlaka anlamındadır.) bir hayat sigortası yaptırmalıdır. Zira evin yanmaması mümkün ise de nasıl olsa kendisi er geç ölecektir. Yangın sigortası için ödediği ücret asla kendisine iade edilmeyecek, hayat sigortasına verdiği parayı ise her halde (mutlaka, her şartta) geri alacaktır.
  11. Size vaatte bulunmuş olanları bu vaadi unutmamaları için sık sık ziyaret ediniz ve sigorta işini bir an evvel neticelendirmenin kendi menfaatleri gereği olduğunu izah ediniz.
  12. Bir kere hastalık kendini gösterdi mi iş işten geçmiş olur. O zaman sigorta kabul olunmaz. Hastalık ise yarın dahi vuku bulabilir.
  13. Çok sayıda komisyoncularınız olmalıdır. Onları daima teşvik etmeli ve kendileri ile sürekli temasta bulunmalısınız.
  14. Cesaretinizi hiçbir zaman kaybetmeyiniz. Emeğin karşılıksız kalması mümkün değildir. …

Teşekkür: Yazımızda sözünü ettiğimiz kitapçık, kendisi de sigortacı olan, aynı zamanda genel olarak tarihe, hususi olarak da sigortacılık tarihine son derece meraklı ve duyarlı Sevgili Ümran Polat’ın koleksiyonunda yer alıyor. Bu kitapçıktan yararlanma ve bu yazıyı yazma fırsatı verdiği için kendisine teşekkürü borç biliyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER