Trafik poliçelerinde uygulanan havuz sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kayseri Sigorta Acenteleri Derneği (KAYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kollugil, “Havuz sistemi bir nebze de olsa çözüm gibi görünüyor” dedi.
SİGORTAMEDYA
Sigorta sektörüne dair en son yaşanan güncel konulardan, trafikte tavan fiyat uygulamasına, sektörün problemlerinden, çözüm yollarına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunan Kayseri Sigorta Acenteleri Derneği (KAYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kollugil, SigortaMedya’ya verdiği demeçte, sektörle alakalı problemlerin fazlalığından yakındı. Cengiz Kollugil, sigorta sektörü olarak şu an hiçbir meslek grubunun ve sektörün yaşamadığı bir sıkıntı ve kaos ortamı içerisinde olduklarını belirtti. Kollugil açıklamasında, “Sorunlar bir yumak şeklinde karşımızda duruyor. Problemler o kadar fazla ki hangisinden başlasam diye düşünmek bile problem… Ama 12 Nisan 2017 tarihinden sonra trafik sigortalarında uygulamaya başlanan tavan fiyat uygulaması ve taban komisyon uygulaması bizi hangi problemden başlasam sıkıntısından kurtardı. Çünkü bu tarihten sonra yaşanan kaos ortamı ve ortaya çıkan sıkıntılar diğerlerine rahmet okutturdu. Trafik poliçelerinde yeni uygulanan havuz sistemi ise bir nebze de olsa çözüm gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
En büyük sorun tavan fiyat uygulaması
Şu an sektördeki en büyük sorunun trafik sigortalarındaki tavan fiyat uygulaması olduğunu belirten Kollugil, “Bu uygulama sonucu sigorta şirketlerinin ‘zarar ediyoruz’ düşüncesi ile poliçe kesmek istememesi, bunun sonucu olarak poliçe üretmek için acenteye daima engel çıkartmasıdır. Bununla beraber acente komisyonlarının düşürülmesi tek geçim kaynağı sigortacılık olan acentelerin gelir kaybına; gelir kaybının da ötesinde masraflarını karşılayamaz hale gelmesine sebep olmuştur” dedi. Şu an sigorta acentelerinin düşen fiyat ve komisyonların neticesi olarak eleman azaltma yoluna gittiklerini söyleyen Kollugil, daha da kötüsü olan acente kapanmalarının başladığını belirtti.
Sigortalılara karşı bizler zor duruma düşüyoruz
İşin bir başka boyutunun ise sigorta şirketlerinin trafik poliçesi üretiminde şube yapılanması şeklinde çalışan acentelere ve bazı acentelere ayrıcalık tanıması olduğunu ifade eden Kollugil, sözlerine şöyle devam etti: “Sigorta şirketleri acenteye poliçe kesmeye izin vermezken ya da bir trafik poliçesi üretmek için acenteler üç saat onay beklerken, şirketlerin bazı acentelerine ya da şubeci yapılara müsaade etmesi, müşterilerin gözünde bizleri zor durumda bırakmaktadır.”
Yıllardan beri çare bulunamayan banka ve broker sıkıntısı
Kollugil, bankalar ve brokerler ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Yıllardan beri çare bulunamayan acente-banka ve acente-broker rekabetinin bu sıkıntıların tuzu biberi olmaya devam ettiğini açıklayan Kollugil, “Maalesef bankaların kredi kullandırdıkları müşterilerine sigorta poliçelerini de yapmak konusunda zorlamaları, biz acentelerin bir başka problemleridir. Üzülerek belirtmeliyim ki sigorta şirketlerinin banka ve brokerlere, acenteye verdiğinin altında fiyat vermeleri biz acenteleri bu rekabette geriye düşürmektedir” dedi.
Yönetmelikler uygulanmamak koşulu ile çıkartılıyor
Bankaların zorlamalarına engel olmak için yönetmelikler çıksa da her zaman olduğu gibi yönetmeliklerin uygulanmamak koşulu ile çıkartıldığını söyleyen Kollugil, “Yine yönetmeliklerle yasak olan ekran ve şifre paylaşımları, yasa ve yönetmeliklere uygun çalışan acenteleri zor durumda bırakmaktadır” diye konuştu.
Güç birliği yapmak, kaostan çıkmanın en mantıklı yolu
Acentelerin bu sıkıntılardan kurtulmak için iş paylaşımı yoluna gitmesi gerektiğini söyleyen Kollugil, az sayıda da olsa birkaç acentenin tek çatı altında toplanarak güç birliği yapma yoluna gittiğini ifade etti. Kollugil, “Bence bu kaostan çıkmanın en mantıklı yolu budur” dedi.
Denetim şart!
Trafik poliçelerinde uygulanan havuz sistemi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kollugil, “Trafik poliçelerinde yeni uygulanan havuz sistemi bir nebze de olsa çözüm gibi görünmektedir. Ama çıkan yönetmelikler denetim ve takip ile desteklenmelidir. Denetim olmazsa bulunan çözüm yöntemleri geçersiz olacaktır” şeklinde konuştu.
Bu sıkıntıları çözmenin tek yolu…
Kollugil son olarak, “Bu sıkıntıları çözmenin tek yolu, sektörün bileşenlerinin iyi niyetli olarak bir araya gelmesidir” dedi. Hazine, sigorta şirketleri ve acente temsilcilerinin bir araya gelerek, aynı zamanda iyi niyetli olarak ortak paydada birleşmeleri gerektiğini ifade eden Kollugil, çıkacak yönetmeliklerin denetim ve denetim sonucu cezalarla desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
İÇİNDE ACENTE STK LARIN KARARININ OLMADIĞI HİÇ BİR YAPTIRIMI VE UYGULAMAYI GELİN UYGULAMAYALIM,