23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

‘Hasar danışmanlık şirketleri tazminat takip edemeyecek’

Sigorta Hukukçusu Avukat Zeynep Reva, TBMM Genel Kurulu’nda “Yargı Reformu Strateji Belgesi” kapsamında kabul edilen kanunu SigortaMedya okurları için yorumladı.

Avukat Zeynep Reva

Yeni kanunun sigorta sektörünü yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Avukat Zeynep Reva, “Hasar danışman şirketleri daha önce sigortalıdan aldıkları vekaletle sigorta tazminatlarını takip edebiliyordu. Ancak bu kanun Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra, hasar danışma şirketleri artık tazminat alacaklarını takip edemeyecek” dedi. 

Reva, “Sigorta tazminatlarını; sigortalının kendisi, vekalet verdiği eşi, çocukları, annesi, babası, kardeşleri veya avukatı aracılığıyla takip edilebilecek. Sigortalı vefat etmişse kanuni mirasçıları veya avukatları tazminat alacaklarını takip edecek. Bunların dışındaki üçüncü kişilere bu yetki verilemeyecek” diye konuştu.

Sektörü yakından ilgilendiren kanun TBMM’de kabul edildi

Reva, “ilgili kanunun maddesinin gerekçesine baktığımızda, uygulamada tazminat alacağı kapsamında hak sahibi olanlardan veya bunların mirasçılarından alınan vekâletname; temsil yetkisi veya alacağın temlikiyle, tazminat alacağıyla ilgili işlemler yapıldığı ve bu işlemlerin çoğu zaman ehil olmayan kişiler vasıtasıyla yapılması neticesinde hak sahiplerinin; tazminat alacaklarına tam olarak kavuşamadığı ve buna bağlı olarak hak kayıpları meydana gelebildiğinin belirtildiğini” söyledi.


SİGORTA EKRANI

4 YORUMLAR

  1. Av Zeynep Reva hiç bir gerekçeye dayanmadan hiç bir kaynak belirtmeden kanunda geçen maddeyi dahi göstermeden bir bilgilendirme yapmaya çalışmıştır. Derhal ilgi haberin kaldırılmasını aksi halde danışmanlık şirketlerinde hali hazırda istihdam gören 20 bin de fazla insanın işinden istifa etmesine sebep olacaktır. Av Zeynep Reva ve sigorta medya asılsız olan bu iddianın derhal yayından kaldırılmasını aksi halde kamuyo yanlış bilgilendirdiğinden dolayı savcılığa suç duyurusunda bulunacağız

  2. Avukatlık Kanunun 35. Maddesinde belirtildiği üzere kanun işlerinde ve hukuki meselelerde danışmanlık hizmeti vermek, gerçek ve tüzel kişilere ait hakları savunmak, dava etmek, adli işlemeleri takip etmek yalnız baroya kayıtlı avukatların yetkisindedir.

    1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 48. Maddesinde yer alan …Avukat veya iş sahibi tarafından vadolunan veya verilen bir ücret yahut da herhangi bir çıkar karşılığında avukata iş getirmeye aracılık edenler ve aracı kullanan avukatlar altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. …bu kapsamda faaliyetinde bulunmak suçtur.

    Örnek mahkeme kararı olarak:

    Adana 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan kamu davasında yapılan yargılama sonucu, Hasar Danışmanlık Şirketi adı altında faaliyet gösteren şirketin, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 48. maddesinde yer alan “avukata çıkar karşılığında iş getirme” kapsamında aracılık faaliyetinde bulunduğuna hükmedilerek, şirket yetkilisi sanığın 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

  3. Gerek hukukçu gerekse hasar danışmanlıklar o kimseyi zorla kolunda tutup notere götüremez ancak insanlar nerde ve kimle çalışacağın iradesinide avukatlara ve barolara ipotek edemez

  4. Av Zeynep Reva bir tahkim komisyonunun hakimidir. Uzun bir süre kariyerinde sigorta şirketlerini savunmuştur.
    Tahkim komisyonuna nasıl başvurursunuz?
    Öncelikle, hasar şirketlerin yaptığı evrak toplama sigorta şirketine gönderme ve sigorta şirletinin eksiklerini tamamlama sigorta şirketiyle yazışma gibi tüm bu süreçleri siz kendi başınıza aştıktan sonra dosyanız red edilirse ki bu süreç aylar sürebilir eğer şanslıysanız sigorta şirketi sizi adam yerine koymayıp 15 iş gününde cevap vermezse Tahkim komisyonuna başvurabilirsiniz. Tahkim olumlu olumusuz dosyanıza bakmak için en az 90tl ücret ister sonra sigorta şirketi üyesi ise kendisiyle 3 aşağı 5 yukarı bir anlaşma yoluna gider ve 40.000tl kadar verdiği karara hiç bir itiraz yolu yoktur. Ve görev süresi 4 ayı geçemez iade etmek zorundadır 40.000tl üzeri tutarları veya 4 ayda sonuçlandırmazsa mahkemeye gidebiliyorsunuz.
    İşte bu uzun süreç sigorta şirketlerine derin bir nefes ve faiz sağlıyor oysaki sigorta şirketi 8 iş günü içinde tazminatınızı ödemek zorunda olup bu süreyi aştığı her gün için temerrüt faizi eklemek zorundadır ayrıca 8 iş günü hükmüne uymayan sigorta şirketleri hakkında para ve idari cezai işlemler uygulanıyordu işte hasar şirketleri bu işleri takip ederek keyfi tutumla ödeme yapmayan şirketleri ihbar ederek kamuyla paylaşarak ödemeye zorluyordu ne yazık ki avukat zeynep reva sayesinde sigorta şirketleri rahatlığa kavuştu
    Av Zeynep Reva ya soruyoruz aşağıdaki soruları doğru mu?
    1) Tahkim komisyonu 4 ayı geçen binlerce dosyası var yetkisi olmadığı halde bakıyor
    2) hasar şirketleri altında çalışan binlerce temsilci avukatlara komisyon karşılığı çantacılık yapmaya bu kararla başladılar ki bu karardan öncede hasar şirketleri ve avukatlar arasında temsilcim kavgaları vardı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER