18 Kasım 2024, Pazartesi
spot_img

Hackerlar dünyanın umudu aşıların peşinde!

Sigorta ve teknoloji şirketlerinin, katlanarak arttığı ve acil önlem alınması gerektiği yönünde uyarılar yaptığı siber saldırılar, şimdi de dünyanın umudu olan aşıları tehdit ediyor. Hackerlerin, Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısının sunum verilerine erişim sağladığı açıklandı.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Teknoloji, araştırma ve sigorta şirketlerinin her fırsatta dile getirdiği siber saldırı riski bu kez, dünyanın umudu olan aşıları tehdit etmeye başladı. Avrupa İlaç Ajansına (EMA) siber saldırı düzenleyen hackerlerin Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği Kovid-19 aşısının sunum verilerine yasa dışı olarak erişim sağladığı açıklandı.

Soruşturma başlatıldı

Şirketler tarafından yapılan ortak açıklamada, EMA tarafından ajansın bir siber saldırıya maruz kaldığı ve Pfizer ve BioNTech’in Covid-19’a karşı “BNT162b2” adlı aşı adayının sunumuyla ilgili bazı belgelere yasa dışı bir şekilde erişildiği konusunda bilgilendirildikleri belirtildi. Pfizer ve BioNTech’ın açıklamasında, EMA’nın siber saldırı olayının aşının onay sürecini etkilemeyeceği yönünde şirketlere güvence verdiği de vurgulandı. Avrupa Birliği’nde ilaç ve aşıların değerlendirilerek onaylanmasından sorumlu olan EMA’dan yapılan açıklamada ise, ajansın bir siber saldırıya maruz kaldığı belirtildi fakat saldırıya ilişkin ayrıntı verilmedi. Merkezi Hollanda’nın Amsterdam kentinde olan EMA’nın açıklamasında, yetkili ve ilgili kuruluşlarla yakın iş birliği içinde konuya ilişkin soruşturma başlatıldığı belirtilerek daha fazla bilginin daha sonra verileceği vurgulandı.

Soğuk zincire dikkat

Aşı kadar onu taşımak ve uygun ortam da muhafaza etmenin de büyük bir önem taşıdığını belirten IBM, geçtiğimiz günlerde acker’ların ‘soğuk zincir’i sağlayacak firmaları hedef alabileceği uyarısında bulundu. Konu ile ilgili resmi sitesi üzerinden bir yazı yayınlayan IBM,”küresel oltalama kampanyası”nın bu soğuk zinciri sağlayan şirketleri hedef alabileceğinin altını çizdi.    

Siber saldırıların yıllık zararı 6 trilyon doları bulacak

Aon ile Financial Times’ın birlikte hazırladığı C-Suite Siber Risk Raporuna göre siber saldırı kaynaklı kayıpların toplam maliyeti 2021 itibarıyla yıllık 6 trilyon dolara ulaşabilir. Siber güvenlik harcamalarıysa 2017 ile 2021 yılları arasında 1 trilyon doları geride bırakmış olacak. Aon’un, Financial Times ile birlikte hazırladığı C-Suite Siber Risk Raporu; kurumların siber risk çağında dikkat etmeleri gereken konuları ve almaları gereken önlemleri gözler önüne seriyor. Raporda, siber tehditlerin alarm verici seviyelere ulaştığını belirtiliyor.

Bu riske karşı stajyerler bile eğitilmeli!

Akademisyen Sertaç Doğanay, Linkedin hesabından yaptığı açıklamada olayla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Laf olsun diye söylemiyoruz senelerdir. Bakın bugün dünyanın en değerli şeyi olan aşıyı geliştirip üretmeniz bile yetmiyor. Birileri, yanınıza bile yaklaşmadan bütün emeğinizi çalabiliyor. Siber güvenlik konusu, birinin Facebook veya Instagram hesabınızı ele geçirmesinden çok daha büyük bir sorun. Dijital verilerinizi ve sistemlerinizi korumak her daim birinci önceliğiniz olmalı. Bunun için de sadece donanım ve yazılım ile ilgili kaynak ayırmanız yeterli değil. Tüm çalışanlarınızı (stajyerleriniz dahil) eğitmek zorundasınız.”

IMF de uyardı: Saldırılar 3 kat arttı

Siber risklerle ilgili son çarpıcı raporlardan biri de Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından açıklandı. IMF’nin açıkladığı “Siber Risk ve Finansal İstikrar” başlıklı raporda ekonomik ve finansal faaliyetin sürekliliğini sağlamak için dijital sistemleri korumanın hayati bir önem taşıdığı vurgulandı.

Siber tehditlerin daha karmaşık hale geldiği aktarılan raporda, siber riskin güven kaybı, ikame edilebilirlik ve birbirine bağlılık eksikliği yoluyla finansal istikrarı etkileyebileceği belirtildi. Siber saldırıların sayısının son 10 yılda 3 katına çıktığını ve finans hizmetlerin en çok hedeflenen sektör olduğu ortaya kondu.

Siber risk sigortaları pazarı dünyada 7 milyar dolara ulaştı

Tüm dünyada ve Türkiye’de son yıllarda artarak devam eden siber saldırılar siber risk sigortalarını da gündeme getirdi. Dünyada siber risk sigortalarının büyüklüğü 7 milyar dolara ulaştı. Bunun 5 milyar dolarlık kısmını Kuzey Amerika pazarı oluşturuyor. Avrupa’daki büyüklük ise 1 milyar dolara ulaşıyor. 2026 yılı için öngörülen pazar büyüklüğü 28 milyar dolar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER