23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Ayşe Gardet: Gulf Sigorta hedefine yüzde 95 ulaştı

Gulf Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Gardet, 2020’nin ilk 6 ayını değerlendirdi. Gardet, “İlk 6 ayın sonunda üretim kısmında bütçe hedeflerimize yüzde 95 oranında ulaştık. Prim üretiminde bütçe altı kaldığımız branşlar olsa da bazı alanlarda hedef üzeri performans gösterdik” diyor.

Dünyayı tam anlamıyla kapsama altına alan ve uzun süre de etkisini kaybedecek gibi durmayan COVID-19 pandemisi sigorta sektörünü ve şirketleri nasıl etkiledi? Bu sorunun cevabını almak üzere Gulf Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Gardet ile e-mail ortamında bir röportaj gerçekleştirdik.

“Gulf Sigorta olarak, genel alt toplam olarak bakıldığında, ilk 6 ayın sonunda üretim kısmında bütçe hedeflerimize yüzde 95 oranında ulaştık” diyen Gardet, “Hemen hemen şirketin tamamının evden çalışma düzenine geçmiş olmasına rağmen (elden evrak teslimleri, muhaberat ve hasardan nöbetçiler dışında) bizi veya iş ortaklarımızı, dağıtım kanallarımızı ve sigortalılarımızı mağdur edecek, üzecek bir aksama yaşamadık. 1 Temmuz’dan itibaren haftalık gruplar halinde rotasyon sistemiyle ofise gelmeye başladık. Bütçe olarak hedeflerimizi tutturduk hatta bazı alanlarda hedef üzeri performans gösterdik, (kârlılık) ancak elbette ki prim üretiminde bütçe altı kaldığımız branşlar da oldu” açıklamasını yaptı.

Yüzde 15 büyüme

Gardet, “Seyahat, servis programları (uzatılmış garanti/kazaen kırılma) gibi pandemiden birebir etkilenilen (seyahat yasakları, avm ve mağazaların kapatılması, karantina vb) branşlarda yaşadığımız bütçe açığını diğer branşlardaki ek üretimle tamamladık. Öngörümüz bu doğrultuda yaklaşık yüzde 15 büyüme ile seneyi tamamlamak. Genel olarak bu özel dönemde orta ve uzun vadeli planlamalarımızı yaparken yeni ‘normal’ şartlarını iyi değerlendirmemiz gerektiği fikrindeyim” dedi.

İyi bir sınav veriyoruz

Şirket içi çalışma perfrormansını da değerlendiren Gardet şöyle konuştu: Çalışanlarımıza yönelik yaptığımız ankette, sürecin çok iyi yönetildiğine dair aldığımız geri bildirim memnuniyet verici. Sürecin daha çok başında ‘önce sağlık’ diyerek evden çalışmaya başladık. Vaka artışları tek basamaklı sayılara inmedikçe de toplu olarak ofise dönüş planımız yok. Son birkaç yıldır evden çalışma düzeneğini kurgulamış ve uyguluyor olmak bize operasyonlarımızda istediğimiz standartta çalışma imkânı yarattığından şirket olarak iyi bir sınav veriyoruz.”

Sektörün pandeminin etkisinden kurtulduğunu söyleyemeyiz

Gardet, sigorta sektörünün ilk 6 ayı için yaptığı değerlendirmede ise “TSB’nin ilk 6 aylık verilerine bakıldığında hayat dışı şirketler 2019 yılının ilk yarısına göre yüzde 14.9 büyüme göstererek, ilk yarıyılı 32 milyar 897 milyon 685 bin 857 TL prim üretimi ile tamamlamış görünüyor. Ancak, pandeminin etkisinden kurtulduğumuzu yahut pandeminin sektöre olumsuz etkisi olmayacağını söylemek için erken olduğunu düşünüyorum” dedi. Gardet, “Tüm sektör olarak süreci oldukça iyi yönettiğimiz ve gerek hasar hizmetlerinde gerekse genel operasyonların devamlılığında, en azından şu ana dek, iyi bir sınav verdiğimiz görüşündeyim. Kasko branşında pandeminin ilk dönemlerinde trafiğe az çıkılması, araç kullanımındaki azalma gibi durumlar hasar oranlarına olumlu yansıdı. Üretim olarak bakıldığında ise başta seyahat, inşaat, nakliyat branşları negatif etkilendi. Şirketler iş ortaklarını, aracılarını desteklemek adına satışları besleyecek kampanyalar, ödemelerde ek süre, ek komisyon gibi farklı paketlerle destek verdiler” şeklinde konuştu.

İş ortaklarımızla online çalışma

Gardet, “Gulf Sigorta olarak hızlı bir şekilde destek paketimizi hayata geçirdik ve gerek bütçe hedeflerimiz, gerekse hizmet ve servis devamlılığı anlamında bizi gururlandıran bir performans gösterdik. Hem pandemi süreciyle ilgili henüz tam bir kontrol yahut bitiş süreci ön görememek; hem de Ağustos ayı itibariyle tırmanışa geçen dövizin yansımaları, sektör için seneyi sağlıklı değerlendirmemiz konusunda dikkatle izlenmeye devam edilmesi gereken alanlar. Açıkçası sadece ülkemizde değil, tüm dünyada elbette farklı sektörleri, farklı düzeylerde etkileyecek orta ve uzun vade etkiler olacağına inanıyorum. Özetle, bizim için dijitalleşmenin önemi ve tüm iş ortaklarımız ve kanallarımızla online olarak hep birlikte sürdürülebilir ve efektif çalışma şartlarının yerleştirilmesi daha da önemli hale geldi. Pandemi sürecinde teknolojiden faydalanarak, tüm birimlerini ve tüm operasyonlarını koordineli bir şekilde yürütmek, müşterilerine ve kanallarına verdiği hizmeti devam ettirmenin yanında, değişen ihtiyaçlara dinamik çözümler sunabilmek çok çok önemli” açıklamasını yaptı.

Tüm paydaşlara düşen görevler var

Gardet’in, sektöre ilişkin 2. yarıyıl öngörüsü ise şöyle: “Büyüme tek başına başarı kriteri değil. Enflasyon ve pandemiye ek olarak, döviz kurlarındaki tırmanış devam ederse hasar / prim kısmındaki etkileri de ana kalemler olarak değerlendirilmeli. Tabii süreç uzadıkça artacak diğer etkileri de düşünmekte fayda var. En fazla etkilenen sektörler olan turizm, havacılık, lojistik, küçük işletmeler, restaurantlar belli bir noktada sigorta programları ile ilgili de farklı kararlar vermek durumunda kalabilirler. Yeni iş hatta yenileme işler anlamında tıkanmalar, sıkışmalar görülebilir. Elbette, bu dönemde sigortanın iş devamlılığı anlamındaki önemini hatırlatmada tüm paydaşların üzerine düşen görevler var ve bizler hep birlikte bu süreci minimal etki ile yönetmek için çalışmaya devam ediyoruz.”

Gulf Sigorta’nın ‘mobil’ uygulaması geliyor

Gardet, röportajın son bölümünde bir de müjde verdi. Gardet, “Tüm Dünya ile birlikte deneyimlediğimiz bu süreç bittiğinde bile (ki yakın zamanda bitecek gibi görünmüyor) bazı konularda eskiden alışageldiğimiz düzende devam etmek yerine yeni formatlara geçebileceğimizi düşünüyorum. Sağlık gibi çok önemli hizmetler bile bu dönemde zorunlu olmadıkça online yapılmaya başlandı. Fiziki olarak ofislerimize gelmeden de tam kapasite hizmet verebilmenin, projelere devam edebilmenin; hızlı ve müşteri memnuniyetini dikkate alan çözümler üretebilmenin önemi daha da çok netleşti. 2020 bitmeden mobil uygulamamız da hayata geçecek. Bu anlamda çok heyecanlı ve motiveyiz. Nitekim, uygulamanın hayata geçirilmesi kısmının neredeyse tamamını evden çalışma döneminde üstesinden geldik. Bu günlük iş akışımıza ek olarak hepimiz için yeni ve farklı bir deneyim. Umuyorum ki bu süreci, hem sigorta sektörü hem de diğer tüm sektörler, minimal negatif etki, yeni ve yapıcı öğretilerle, en önemlisi, sağlıkla atlatırız” dedi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER