28 Aralık 2024, Cumartesi
spot_img

Gemi kazalarında teminat tutarları yeniden belirlendi

Yolcuların gemi kazası sonucu ölmesi veya yaralanması ya da eşyalarının hasara uğraması durumlarında ödenecek asgari teminat tutarları belirlendi.

gemi kaza

Hazine Müsteşarlığı’nın Deniz Araçları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, deniz araçları için işletmecilerinin veya donatanlarının yaptırmak zorunda oldukları mali sorumluluk sigortasına ilişkin tarife ve talimatı belirliyor. Buna göre, yolcu sayısı 12’den fazla olan deniz araçlarında asgari teminat tutarları bagaj başına 2 bin 250, araç başına 12 bin 700, kişi başına 250 bin SDR olarak belirlendi.

Belirtilen kaza başına maddi teminat tutarı ile ölüm, sakatlık ve tedavi giderleri teminat tutarları, hem yolcu hem de üçüncü şahıslara verilen zararlar için uygulanacak. Maddi teminatlar için teminatın yüzde 10’unu geçmemek üzere sigortacı ile sigorta ettiren arasında serbestçe belirlenen bir muafiyet konulabilecek.

Sigorta primleri, Türkiye’de su araçları sorumluluk branşında ruhsatı olan sigorta şirketlerince serbestçe belirlenecek.

Geçerli sigorta sözleşmeleri

Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerince düzenlenen poliçeler geçerli kabul edilecek. Yabancı bir kulüp veya sigortacı tarafından düzenlenen poliçelerin geçerli kabul edilebilmesi için; “Muteber P&I Kulüpleri ve Sigorta Şirketleri Listesi”nde bulunan kulüpler veya sigortacılar tarafından düzenlenmesi ve belirlenen limitlere uygun olması gerekecek.

Öte yandan 19 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Deniz Araçları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği de yürürlükten kaldırıldı.

Yürürlükten kaldırılan Tebliğ’de, yolcuların gemi kazası sonucu ölmesi veya yaralanması ya da eşyalarının hasara uğraması durumlarına ilişkin asgari teminatlardan maddi teminat tutarı yolcu sayısı 13’ten az olan deniz araçlarında bagaj başına bin 125 SDR, araç başına 6 bin 350 SDR, yolcu sayısı 13 veya daha fazla olan deniz araçlarında ise bagaj başına bin 125 SDR, araç başına 12 bin 700 SDR olması gerekiyordu.
SDR: Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından 1969 yılında oluşturulan uluslararası bir rezerv birimi olan Özel Çekme Hakkı anlamına geliyor. 1 SDR=1,54139 dolar olarak hesaplanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER