22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Geleceğin sigortacılarını Portas yetiştirecek

Portas Eğitim Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Su, özellikle sigorta sektöründe, bir kişinin işe girişinden itibaren üst kademe yönetici olana kadar ihtiyacı olan tüm eğitimleri verecek portföyleri olduğunu söylüyor.

mustafa su

SEVAL ÖZKAP / HAYATIMIZ SİGORTALI

Sigorta sektörünün deneyimli ismi Mustafa Su, sektörde çalışan personeli eğitecek. Portas Eğitim Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Su, teknik personel sınavından liderlik eğitimine birçok alanda kadar hizmet verdiklerini belirterek, sigorta sektöründen yola çıkan ama sigorta sektörüyle sınırlı kalmayan bir eğitim şirketi olduklarını söylüyor.

Kuruluşlarının teknik personel yeterlilik sınavı için yapılan zorunlu eğitimin kaldırılmasının ancak sınavın devam etmesi ile hız kazandığını belirten Su, “Zorunlu yüz yüze eğitimin kaldırılması ile eöğrenmenin yanı sıra banka ve sigorta şirketlerinin kendi bünyelerinde verdikleri eğitimler kaldı. Sonuçlara bakıldığında ise başarı oranının yüz yüze eğitim dönemine göre dramatik bir şekilde düştüğü görülüyor” diyor. Kuruluşlarının ardından ilk eğildikleri konunun bu nedenle teknik personel eğitimi olduğunu belirten Su, detaylardan arındırarak sonuç odaklı hale getirdikleri eğitimin süresini de iki günden bir güne indirdiklerini söylüyor. Su, “Dört ayın üzerinde, eğitim materyalinin üzerinde çalıştık. Eğitimi sonuç odaklı hale getirdik. İlk verdiğimiz eğitimlerin sonucunda da yüzde 90 gibi bir başarı elde ettik” şeklinde konuşuyor.

Heyecanlı, işini yapmaya çalışan bir şirketiz

Kadrolarında 35’e yakın eğitimci yer aldığını belirten Su, eğitimcilerin hepsinin sektörde kendisi ispat etmiş, uygulamacı ve akademisyenlerden oluştuğunu söylüyor. Teknik personel eğitimi dışında başka branşlarda da eğitim vereceklerini kaydeden Su, sigorta, banka ve kamu şirketlerine özel eğitimlerin yanı sıra kişisel ve kurumsal gelişim eğimlerinin kapsamlarında olduğunu belirtiyor. Su, “Bir kişinin işe girişinden itibaren -özellikle sigorta sektöründe- baştan itibaren üst kademe yönetici olana kadar ihtiyacı olan tüm eğitimleri kapsayabilecek durumdayız. ‘Eti senin, kemiği benim’ diyerek 100 kişiyi bize teslim etseler bu 100 kişiden çok güzel lider adayları çıkartılabiliriz” diyor. “Liderlik, koçluk,farkındalık becerileri gibi bugünlerde çok revaçta olan bu tür eğitimleri de verebiliyoruz” diyen Su, danışmanlık hizmetlerinin de olduğunu kaydediyor.


Bir günde sigortacı yaratılır mı?

mustafa su 2Amaçlarının, eğitimleri şirkete özel ve hayata indirgenmiş şekilde vermek olduğunu söyleyen Mustafa Su, “Liderlik eğitimi veriyorsak içerisinde sigorta sektörüne özgü renkler de taşıyacak. Şu anda bilgiye herkes ulaşabiliyor ama önemli olan uygulamadan gelen kişilerle bunu pekiştirebilmek. Yani teoriyi anlatıp hemen arkasından insanlar kendi meslek hayatlarından da örnekler verebiliyorsa bu çok daha pekiştirici. Ben de yılda bir kere eğitim vermeyi düşünüyorum” şeklinde konuşuyor. Her sektörün kendine özgü koşulları ve zorlukları olduğunu belirten Su, satış becerileri gibi genel bir konunun sektörlere özel olarak verilmesi gerektiğini, o sektörde neler olup bittiğini, satışın nasıl gerçekleştiğinin nakledilmesi gerektiğini söylüyor. Sadece sınav kazanmakla işin bitmediğini belirten Su, “Örneğin banka personeline imtihanı kazandırmak formalite. Zaten kişi sınavı kazanacak ki tanıtım, pazarlama ve satış yapabilsin. Özellikle de hayat dışı branşlar için sadece sınavı kazanmakla iş bitmiyor. O sınavı kazanmak için alınan bir günlük eğitimle sigortacı yaratmak mümkün mü?” diyor. Sınavı kazanan kişinin yetki aldıktan sonra sigorta branşlarını tanımazsa satış yapamayacağının altını çizen Su, bu nedenle sınav sonrası branş eğitimlerinin kritik rolüne dikkat çekiyor. Su, “Bu eğitimler kişinin kazandığı sınav sonunda edindiği yetkiyi fiili satışa dönüştürmesinde çok önemli” şeklinde konuşuyor.


Sigorta sektörüne borcumu ödemek istiyorum

Sigorta sektöründe hayat dışı branşta eğitim veren çok az özel kuruluş olduğunun altını çizen Mustafa Su, özellikle kişisel ve kurumsal gelişim eğitimlerini sigortacılara özgü düzenleyerek bu alana yeni bir şekil getirmek istediğini de sözlerine ekliyor. Sigorta sektörünün kendisi açısından oldukça önemli bir yeri olduğunu kaydeden Su, verecekleri eğitimlerle sektöre olan gönül borucunu da ödemek istiyor. Su, sözlerine şöyle devam ediyor: “Sigorta sektörü bankacılık sektöründen gelen beni, başkan yaptı. Bir şekilde işimizi doğru yaparak, en iyi eğitimcileri kullanarak, başarıya odaklanarak, hatta işin maliyet kısmını bile başarıyla orantılayarak bankalara veya şirketlere maliyet kısmını başarıyla orantılayarak o borcu bir şekilde ödemek de istiyorum doğrusu.”


Kendilerini tanıtırken ‘geçmişimiz yok ama geleceğimiz’ var sloganıyla hareket ettiklerini söyleyen Su, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Şirketimizin geçmişi kabul görürse benim. Bankacılık ve sigortacılık olmak üzere toplam 35 yılım var. Geleceğimizi sorarsanız heyecanlı ve işini yapmaya çalışan bir şirket olduğumuzu söyleyebilirim.”

Bireysel emeklilik eğitimlerinde üniversitelerle işbirliği

Bireysel emeklilik branşında da eğitim vereceklerini kaydeden Su, bu konuda yakın zaman da üniversitelerle işbirliği yapacaklarını da sözlerine ekliyor. Su, “Anlaşmamız doğrultusunda eğitimleri üniversitelerin tesislerinde vereceğiz. Üniversitelerin de bir sertifikasyonu söz konusu olacak. Eğitimleri ise kadrolu eğitmenimiz ya da üniversite akademisyeni tarafından verilecek” diyor.

Şirketlerle müşterek eğitim verebiliriz

Sigorta sektöründe ürünlerin özelliklerinin şirketten şirkete değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Su, bu noktada sigorta şirketleriyle birlikte hareket edebileceklerini de söylüyor. Bu noktada Portas eğitimcisi, şirketin eğitimcisi ya da profesörüyle birlikte yol alabilecekleri düşüncesinde olduklarını kaydeden Su, “Biz bir yandan teorik eğitimi çok yetkin eğitimciler ile verirken şirket de kendi ürününü aynı seansta ya da müteakip seansta anlatabilmeli. Sonuçta teorisini bilen bir insan o ürünü de nakledebilir, müşterek eğitimler de verilebilir. Yani belli bir yere kadar biz getiririz, altyapıyı oluşturduktan sonra kendi ürününün özelliklerini de şirket anlatır. Ya da şirket o görevi de bize verebilir” ifadelerini kullanıyor.

Şirket içi eğitimlerdeki zaaf…

Şirket içi eğitim alanında da yer alacaklarını söyleyen Su’ya göre bu alandaki en büyük zaaf, bu eğitimleri genel müdür yardımcılarının ya da departman ikinci müdürlerinin vermesi. Su, bu görüşünün nedeninin ise şöyle açıklıyor: “Şirket bir kişiyi genel müdür yardımcısı yaparken eğitimci olmasını değil, mesleğini dikkatli, ve titiz yapmasını kriter olarak alıyor. Bu arkadaşlarımız mesleklerini çok iyi bilseler de, bildiğini aktarmak ayrı bir sanat. Diksiyondan iletişim yeteneğine kadar bir sürü beceriyi bir arada istiyor. Bunun için şirket içi eğitimlerde mutlaka dışarıdan takviye alınmalı.


Acentelere ofis kirası yerine eğitim desteği verilmeli

Sigorta şirketlerinin komisyondan gezilere kadar birçok konuda acentelerini desteklediğini belirten Mustafa Su, eğitimin de bu desteklerde yerini alması gerektiğini düşünüyor. “Acentelere ve yeni teknik personele yönelik gerek branş gerek liderlik gerekse de satış becerileri eğitimleri düzenleyen şirketler aslında kendi işlerine yatırım yapmış olacaklar” diyen Su, sözlerini şöyle sürdürdü: “Acente şirketin kolu, bacağı değil mi? Mefruşat, ofis kirası desteği yerine eğitim de artık bu alanda yerini almalı. Çünkü burada acente de şirket de doğrudan işine yatırım yapmış oluyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER