23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Forum İstanbul’da dünya ve Türkiye ekonomisi konuşuldu

16052014aYarının kurulması için 2023 hedefiyle “Yeni Büyüme Stratejileri ve Kaynakları: Gizli Enerjimiz-Kadınlarımız” başlığını değerlendiren Forum İstanbul 2014, bu yıl da ekonomi, iş, siyaset ve spor dünyasından konuşmacı ve konukların katılımıyla, dünya ve Türkiye ekonomisi hakkındaki tespitler ve değerlendirmelerle tamamlandı.

2023 Türkiye Vizyonu hareketinin öncülüğünü yapan, bu yıl “Yeni Büyüme Stratejileri Ve Kaynakları İle Gizli Enerjimiz Kadınlarımız” başlıkları altında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açılış konuşmasıyla başlayan Forum İstanbul 2014’te, iki gün boyunca Akbank, Doğuş Grubu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) stratejik partner desteğiyle sekiz konu başlığı değerlendirildi.

Forum İstanbul 2014, Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi’nin sunuş konuşması sonrasında; Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ethem Sancak’ın yönetiminde; Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin konuşmacı olduğu açılış oturumu ile başladı. Forum İstanbul çerçevesinde her yıl verilen ödüller, 13 Mayıs Salı akşamı gerçekleştirilen Gala Yemeği ve Ödül Töreni ile sahiplerine verildi.

Gelenekselleşen Ulusal Onurumuzu Uluslararası Boyuta Taşıma Başarısı Gösterenler Ödülü ülkemize kazandırdıkları uluslararası başarıları sebebiyle Fenerbahçe Bayan Voleybol Takımı’na, Galatasaray Odeabank Bayan Basketbol Takımı’na ve Vakıfbank SK Bayan Voleybol Takımı’na verildi. Bu yıl ki Forum İstanbul’un Yaşam Boyu Başarı Ödülleri iktisat alanındaki akademik başarılarıyla Prof. Dr. Ali Özgüven ile Prof. Dr. Necati Mumca’ya; ülkemiz kültürel dünyasına katkılarıyla tanınan Selçuklu ve Osmanlı üzerine çalışmaları ile Necdet Sakaoğlu ve 50 yılını Anadolu giyim kültürüne adayan, ’50 kuruşun güzel kızı’ Sabiha Tansuğ’a takdim edildi. Ayrıca kültür ve sanata katkılarından dolayı bu yılın Forum İstanbul Özel Ödülü Nevzat Metin’e verildi.

Uluslararası Finans Enstitüsü Eski Başkanı Charles Dallara, Arjantin Eski Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo, Pakistan Eski Kadın Kalkınma Komisyonu Başkanı Batool Iqbal Qureshi, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser ve Japonya Eski Savunma Bakanı Yuriko Koike’nin konuşmacı olduğu forumda Dünya ve Türkiye ekonomisi, ekonomik büyüme, kadın istihdamı ve kadın iş gücü konularında değerlendirmeler yapıldı. İki gün süren zirvede, “21. yüzyılın yeni trendleri”, “İhracatta dönüşüm ve nitelik atılımı”, “Yeni büyüme stratejisinde finansman politikası”, “Türk imajını sporla yükseltenler: Kadın şampiyonlar”, ”Kadın ve liderlik”, “Sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı ve kadın girişimciler”, “Büyüme stratejilerinde bilişim sektörünün rolü” ve ”Büyüme stratejisi olarak kadın işgücü ve İş’te Eşitlik Platformu” başlıklarında değerlendirmelerde bulunuldu.

“Hedeflere ulaşmak için kadınlarımızı etkin şekilde istihdam etmeliyiz”

Daha yüksek bir milli gelir için kadınların girişimciliğinin, işgücüne katılımının artmasının önemini vurgulayan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “ABD ve Almanya gibi ülkelerde kadınların işgücüne katılımı yüzde 55’ler civarında. Ülkemiz ise yüzde 30’lar seviyesi ile gerilerde. Teknoloji ve bilgi yoğun sektör gruplarının dünya ticareti içindeki öneminin giderek arttığını görüyoruz. Ülkemizin orta-uzun vadeli hedeflerine ulaşması için bu sektörlere yoğunlaşmalı ve bu sektörlerde kadınlarımızı etkin şekilde istihdam etmeliyiz. Bu noktada kadınlarımız için eğitim olanaklarının daha da geliştirilmesi, iş gücü piyasasının esnekliğinin artırılması ve yarı zamanlı çalışma modellerinin yaygınlaştırılması önemli. Bu alanda çalışmaların devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı yükseldi

Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan yaptığı konuşmada, Türkiye’de kadın konusunu istihdam imkânlarının artırılması, kadınlara nitelikli eğitim fırsatlarının sunulması ve girişimci kadınlara finansal destek sağlanması çerçevesinde incelemek gerektiğini vurguladı. Türkiye’de 2004-2013 döneminde kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 23,3’ten yüzde 30,8’e yükseldiğini ifade eden Hüsnü Akhan, rakamların umut verici olduğunu ama cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması sürecinde kat edilmesi gereken bir mesafe bulunduğunu sözlerine ekledi. Bu kapsamda Doğuş Grubu bünyesinde kadınların iş hayatındaki etkinliklerini artırmaya yönelik yürüttükleri çalışmaları paylaşan Akhan, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan ve destekçisi olduğumuz İş’te Eşitlik Platformu ile ilgili yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Son bir yılda Grubumuzda kadın çalışan oranımız yüzde 49’dan yüzde 50’ye ulaştı” dedi.

Eğitim konusuna da değinen Akhan, kadınların eğitim fırsatlarından erkeklere oranla daha az yararlandığına dikkat çekti: “Türkiye’de kadınların iş ve sosyal hayata daha fazla katılmalarını destekleyen tüm mekanizmaların temelinde eğitim şartlarının iyileştirilmesi yatıyor. Mevcut göstergeler umut verici olmakla birlikte, eğitim alanında daha fazla olanak yaratılmasına ihtiyaç olduğu görülüyor” dedi. Doğuş Grubu olarak, eğitim konusunda, çocuk ve kadınların finansal farkındalıklarını artırmaya yönelik projeler yürüttüklerini sözlerine ekleyen Hüsnü Akhan; “Bireylerin gelirlerini, birikim ve yatırımlarını akıllıca değerlendirip bütçelerini doğru yönetme yetkinliklerini artırmaya yönelik çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. ‘İstanbul Finans Merkezinde 20 Bin Kadın’ ve ‘3 Kumbara’ projelerimiz kapsamında finansal okuryazarlık eğitimleri düzenliyoruz” dedi.

“Türkiye gelişim için çok fazla potansiyel barındırıyor”

Kalite çıtasını her yıl yükselten Forum İstanbul’un, Türkiye’nin gelecek yol haritasını her yıl önemli bir başlık altında gündeme taşıdığını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, etkinliğin 2023 hedefleri yolunda yüksek katma değerli ihracat artışına yönelik dört ana bileşen olan inovasyon, tasarım, markalaşma ve Ar-Ge’yle artan Türkiye’nin ihracat yolculuğuna büyük katkı sağladığını vurguladı. 60 bin ihracatçının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, Forum İstanbul’un stratejik ortağı olmaktan ve katkıda bulunmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Büyükekşi, “2023 ihracat hedeflerine daha fazla kadın çalışan, daha fazla kadın ihracatçı olmadan ulaşamayacağımızı düşünüyoruz. Kadınlarımızın ekonomik yaşama ve ihracata daha fazla katılmaları için gerekli tüm destek ve işbirliğine hazırız. Kadınların işgücüne katılımını, sürdürülebilir büyümenin önemli bir unsuru olarak görüyoruz” diye konuştu. Büyükekşi, kadınların işgücüne katılım oranının Türkiye’de son yıllarda önemli bir sıçrama gösterdiğini, ancak gelinen noktanın bilhassa AB üyeleri ile karşılaştırıldığında gelişim için daha fazla potansiyel barındırdığını ifade etti. Büyükekşi, ayrıca başarılı kadın girişimci ve ihracatçılara yönelik dünya ve Türkiye’den örnekler verdi.

Ekonomi, siyaset, iş ve bilim dünyasından yerli ve yabancı birçok konuşmacının yer aldığı Forum İstanbul 2014 Dünya ve Türkiye ekonomisi hakkındaki tespitler ve değerlendirmelerle tamamlanırken bu yıl misafir ettiği katılımcıları ve konuklarıyla Forum İstanbul 2015’te 14’üncü kez buluşmak üzere vedalaştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER