26 Aralık 2024, Perşembe
spot_img

Fitch: Türkiye ekonomisinde yeniden dengeleme daha güç hale gelebilir

Fitch RatingsKredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bu yılın başındaki politika düzenlemelerinin başarısına karşın, Türkiye ekonomisinde yeniden dengelenme sürecinin yılın geri kalanında daha güç hale gelebileceğini açıkladı.

Türkiye ekonomisine ilişkin bir açıklama yapan Fitch, “Para politikası ayarlamaları Mayıs ayından bu yana gevşerken, euro bölgesi ekonomisindeki kırılgan toparlanma ve jeopolitik risklerdeki artış, cari işlemler açığındaki düzelmeyi yavaşlatabilir” dedi.

Mevcut verilerin yeniden dengelenme konusunda karışık mesajlar taşıdığını belirten Fitch, “Merkez Bankası’nın izlediği 13 haftalık ortalama göstergeye göre, yıllık kredi büyümesi 2013 yılı ile karşılaştırıldığında neredeyse yarı yarıya azalarak yüzde 20’ye geriledi. Ancak düşüşün hızı yavaşlarken, faiz indirimleri devam etmesi bu trendi kolayca tersine çevirebilir. TCMB araştırması cari açığın özellikle kredi büyümesinde duyarlılık taşıdığını gösteriyor” ifadesini kullandı.

Çekirdek enflasyonun yılın başından bu yana yüzde 9’un üzerinde seyrettiğine dikkat çeken Fitch, bu seviyenin TCMB’nin yıl sonu tahmini ve orta vadeli hedefinin oldukça üzerinde olduğunu vurguladı.

Para politikası ayarları gevşedi
Enflasyondaki artışa karşın, para politikası ayarlamalarının gevşediğini belirten Fitch, “TCMB son PPK toplantısında bir haftalık repo faizi oranını yüzde 8.25’te sabit tuttu ancak gecelik borç verme oranlarını düşürdü. TCMB’ye faiz indirimi konusundaki siyasi baskının azaldığına dair bir belirti yok. Bu baskının bu hafta açıklanan ikinci çeyrek GSYH verilerinin ardından yoğunlaşabileceğine inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomik popülizmin gelecek yılki parlamento seçimleri öncesinde bir risk olarak korunduğunu belirten Fitch, “Ancak Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yapılan kabine atamaları, güvenilir ve tecrübeli ekonomi yönetimine sahip olmanın değerini ortaya koyarken, ilk yarı bütçe rakamları mali disiplinin korunduğunu gösteriyor” dedi.

“Türkiye, ‘şok senaryosu’na en duyarlı gelişmekte olan ülkeler arasında”
Fitch, cari işlemler açığının GSYH’ye oranının bu yılki yüzde 6.2 seviyesinden, 2015 yılında yüzde 5.7’ye yavaşlamasını beklerken, yüzde 70’i portföy girişleri ve kaynağı belirsiz sermaye akımları ile fonlanan dış finansman kalitesinin zayıf kaldığına dikkat çekti.

Yüksek cari açık ve brüt dış finansman ihtiyaçlarının kredi notu zayıflıkları olduğunu vurgulayan Fitch’e göre, Türkiye sermaye girişlerinin azaldığı ‘şok senaryosu’na en duyarlı gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye’nin geçmişte de dış şoklara karşı dayanıklı olduğunu ve dış piyasaya erişimini koruyabildiğini belirten Fitch, “Olumlu piyasa erişiminin devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak brüt dış borç içinde kısa vadenin payı, bankaların borçlanmaları öncülüğünde 2007 yılından bu yana iki katına çıkarak yüzde 32’ye yükseldi. Bankaların, piyasanın ani ve uzun kapanmasını da içeren daha aşırı bir senaryoya yönelik duyarlılığı bu nedenle yükseldi” dedi.

Bankaların döviz cinsi aktiflerinin rezerv opsyion mekanizmasında bulunduğuna dikkat çeken Fitch, bu durumun TCMB’nin uluslararası rezervler üzerinde tam kontrol sağlayamayabileceğine işaret ettiğini belirterek, “Bu durum yetkililerin tam ölçekte dış likidite krizi ile karşılaşması halinde hareket alanını sınırlar” dedi.

Bir sonraki ülke notu 3 Ekim’de açıklanacak
Türkiye’nin “durağan” görünüm ve yatırım yapılabilir en düşük seviye olan BBB- kredi notunu son olarak 4 Nisan’ta teyit eden Fitch, ülke notuna dair bir sonraki gözden geçirmesini 3 Ekim’de açıklayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER