23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Faizdeki artış kredi sigortalarına ilgiyi artırdı

Ekonomik durgunluk, kur ve faizlerdeki yükseliş yanında, Kırım Krizi’nin kredi (alacak) sigortasına ilgiyi artırdığını belirten Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, bankaların teminat mektuplarına alternatif oluşturacak kefalet sigortasını da eylül ayına doğru piyasayı sunmayı planladıklarını söylüyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), geçen günlerde açıkladığı sigorta sektörünün ocak ayı verilerine göre sektördeki manzara pek de hoş değil. Sektörde geçen yılın ikinci yarısından itibaren başlayan büyüme hızındaki gerileme, yılın ilk aylarında sürüyor. Sektördeki reel daralmaya karşın hayat dışı (elementer) sektördeki bazı branşlar ise hızla büyümeyi sürdürüyor. Bunların başında kredi (alacak) sigortası geliyor. Son aylarda yurtiçi ve yurtdışındaki artan riskler, söz konusu sigortaya ilgiyi artırırken, sigorta yurtiçine mal satan ya da ihracat yapan İşletmelerin alacaklarını çeşitli risklere karşı güvence altına alıyor. Kredi sigortası, 18 Mart’ta İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) düzenlenen “Ticari Alacak Risklerinin Yönetimi” Paneli’nde de masaya yatırılırken, panelinin ardından SİGORTALI’nın sorularını yanıtlayan Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, son zamanlarda kredi sigortasına yoğun bir talep olduğunu söylüyor. Yurtiçindeki talebin ekonomik durgunlukla başladığını ifade eden Özüner, “Kur ve faizlerdeki artışla birlikte risklerin artması, bankaların kredi maliyetlerinin yükselmesi ve likidite problemi işletmeleri de sarsmaya başladı. Bu da alacak sigortası konusunda farkındalığı daha da artırdı. Bununla birlikte yurtdışındaki gelişmeler ve Kırım’da yaşanan kriz de İhracatçılarımızdan sigortaya talebin artmasında etkili oldu.”

2015’te ciddi kapasite getireceğiz
Euler Hermes, bankaların teminat mektuplarına alternatif olarak sigorta sektörün geliştirdiği Kefalet sigortası için Hazine Müsteşarlığı’na lisans başvurusu yaptıklarını ve bunun sonucunu beklediklerini belirten Özüner, “Ancak, ürünümüz hazır. Eylül ayına doğru pazara sunmayı planlıyoruz” diyor. Henüz lisans alınmadığı için kefalet sigortasında prim üretimi hedefleri konusunda bilgi vermeyen Özüner, 2015’te bu konuda Türkiye pazarına ciddi bir kapasite getireceklerini vurguluyor. Özüner’in verdiği bilgilere göre, özellikle Kuzey Amerika’da oldukça gelişmiş olan kefalet sigortasında dünyada toplam üretilen prim tutarı 21 milyar dolar düzeyinde.

Devlet İhale Kanunu değişmeli
“Ticari Alacak Risklerinin Yönetimi” Paneli’nde konuşan kredi sigortası şirketlerinden Atradius Sigorta Genel Müdürü Taner Işık’a göre, kefalet sigortası bankaların teminat mektuplarına alternatif oluşturmakla birlikte sigortanın Türkiye’de gelişebilmesi için arz-taleple ilgili bazı belirsizlikler söz konusu. Kamu ihalelerinde devletin sigorta şirketlerinin vereceği teminat mektuplarını kabul etmesinin önemine dikkat çeken Işık, bu konuda Devlet İhale Kanunu’nda değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı. Panele katılan Coface Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Belgin Tavil, kredi sigortasında garanti, tahsilat ve bilgi şeklinde üç unsurun olduğunu, bunlar içinde alıcı hakkında bilginin büyük önem taşıdığını vurgularken, SAPRO Temizlik Ürünleri Sanayi ve Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Zincirkıran, kredi sigortasının işletmeler açısından önemini vurguladı. Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart ise dünyada 5 büyük güç (ABD, İngiltere, Rusya, Çin, Fransa) arasındaki savaşların, nükleer risklerin, alıcı ve satıcı arasındaki ticari ihtilafların kredi sigortasında teminat dışında olduğunu söyledi.

AB ile ilişkiler geliştikçe daha fazla sigorta ürünü ülkeye girecek
İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) düzenlenen “Ticari Alacak Risklerinin Yönetimi” Paneli’nde Başkanlık yapan AB Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve Büyükkaya Brokerlik Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alaattin Büyükkaya, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri ve ilişkilerde gelinen son nokta ile ilgili detaylı bilgiler verdi. AB ile ortaklık görüşmelerinde 33 Fasıl olduğunu, bunun 14’ünün görüşüldüğünü belirten Büyükkaya, “2014, AB yılı ilan edildi. AB ile ilişkilerimizi devlet politikası olarak aldık. Bir medeniyet projesi olarak, AB standartlarını, kendi vatandaşlarımıza getirmek istiyoruz” dedi. Uzun yıllardır sigortacılık yaptığını belirterek, sigortanın birey ve işletmeler için önemine dikkat çeken Büyükkaya, AB ile 17. Fasıl olan mali faslın açılması durumunda kredi, kefalet sigortası gibi ürünlerin Türkiye’ye daha fazla girmesinin sağlanabileceğini söyledi. Panelde açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise sanayi sektöründeki tesislerin sigortalanması konusunda sigorta sektöründe çekingenliğin olduğunu belirterek, “Uzun vadede sanayi sektörü sigortasız, sigorta sektörü de sanayisiz olmaz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER