Sigorta duayeni Servet Gürkan, şahsi blog’unda evcil hayvanların sigortalanmasıyla ilgili bir araştırma kaleme aldı. Gürkan, geçtiğimiz günlerde İngiltere’de yayınlanan bir rapora dayandırdığı makalesinde “Evcil hayvanların sağlık giderlerinin artması sigorta isteğini de artıracaktır” yorumunu yapıyor. Gürkan’ın makalesi şöyle.
Geçtiğimiz ay İngiltere’de yayınlanan bir raporu okurken, raporun Birleşik Krallık evcil hayvan sigortası pazarını, pazar büyüklüğüne, primlerdeki değişikliklere, sağlık harcamalarına, evcil hayvan sahipliğine ve fırsatlara bakarak bazı sonuçlar çıkardığını gördüm.
Piyasadaki rakipleri, piyasanın önümüzdeki dönemlerde yükselen maliyetler ve gelişen teknoloji nedeniyle nasıl değişeceğini… Ve 2022’ye kadar piyasa büyüklüğünün gelecekteki tahminlerini detaylı olarak gösteriyordu.
Rapora göre; Birleşik Krallık evcil hayvan sigortası piyasası 2017 yılında da yine büyüdü ve toplam piyasada brüt yazılan prim(GWP) tutarı 2016 yılına göre yüzde 13.8 artarak 1 milyar 190 milyon sterline ulaştı. Poliçe sayısı da aynı büyüme trendi doğrultusunda yüzde 10.9 artışla 3.76 milyon adete ulaştı. Ancak, İngiltere’de evcil hayvanların çoğunluğu henüz sigortasız olduğundan hâlâ önemli ölçüde büyüme potansiyeli var.
Prim artışlarının sürdürülebilirliği
Sağlık sektöründeki enflasyon ve maliyetlerin sigortalılara aktarılması, yazılan brüt primdeki(GWP) artışın arkasındaki temel itici güçler olmayı sürdürmektedir. Prim artışlarının sürdürülebilirliği, bu pazarın en büyük zorluğu ve tehdidi olarak görülmeye devam etmektedir.
İngiltere’de bugün evcil hayvanlardan “Köpek” sigortası pazarı, toplam evcil hayvan sigorta pazarının en büyük yüzdesini temsil etmektedir. Birleşik Krallık’taki kediler ve köpeklerin benzer büyüklükte olduğu tahmin edilirken, “kedi” pazarında sigorta poliçesi alımı en düşük seviyedeyken, “köpek” pazarında primler daha yüksektir.
Sağlık giderleri sigortayı tetikler
Evcil hayvan sağlığı hizmetlerinin artan maliyeti nedeniyle, evcil hayvan sigorta pazarı büyümesini sürdürecektir. Sigortasız evcil hayvan sahipleri, sigortanın faydalarını görmeye ve hissetmeye başladıkça, evcil hayvan sahibi olmanın maliyetini de yakından hissedecek. Bu da sigorta poliçesi talebinin artmasına neden olacaktır.
Sigortacılar, hasar taleplerinin artan maliyetiyle mücadele etmek için çözümler geliştirmek amacıyla sağlık sigortası gibi diğer farklı ürün pazarlarına da bakabilirler. Örneğin “Giyilebilir Cihazlar” gibi teknolojik gelişmeler de sigortacılara bu konuda büyük bir fırsatlar sunmaktadır.
Bu tür ürünlerde pazarda önemli paylar alabilmek için;
– Piyasadaki yeni trendler ve yenilikler devamlı ve güncel olarak takip edilmeli.
– Kendi durumunu sürekli olarak rakipleriyle karşılaştırıp kendini onlarla kıyaslamalı.
– Pazarın her yönüyle büyümesini ve bu konuda onu neyin harekete geçirdiği ve büyümenin devam edecek gibi gözüküp gözükmediği öğrenilmelidir.
Evcil hayvanları korumak amacıyla bir takım yasal düzenlemelerin yapıldığı bu dönemde sigorta sektörünün de evcil hayvanları koruma altına almak, sahiplerine yardımcı ve destek olmak ve de Sigorta sektörümüze yeni prim kaynakları yaratmak amacı ile düzenleyici kurumlarla konuyu görüşmesi yararlı olacaktır diye düşünüyorum..