Doğrudan ya da sigorta acenteleri vasıtasıyla yapılan sözleşmelerde taraflar bir araya gelemese de sigorta sözleşmeleri her türlü iletişim aracı kullanılarak yapılabilecek.
Hazine Müsteşarlığının, Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigorta Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmeliği yürürlüğe girdi.
Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre sigorta sözleşmeleri ister doğrudan ister sigorta acentesi aracılığı ile yapılsın tarafların bir arada olma şartı aranmadan yapılabilecek. Taraflar her türlü iletişim aracını kullanarak sigorta sözleşmelerini akdedebilecek. Poliçelerin elektronik ortamda düzenlenmesi halinde, şirketin poliçeyi imzalama yükümlülüğü elektronik imza ile yerine getirilecek. Reasürans sözleşmeleri de elektronik ortamda yapılabilecek.
Sözleşme içim taraflar bir araya gelmeyecek
Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelik kararına göre, sigorta sözleşmeleri, ister doğrudan ister sigorta acentesi vasıtasıyla olsun, tarafların bir araya gelmeden uzlaşmalarına imkan sağlayan her türlü iletişim araçları kullanılarak akdedilebilecek.
Mesafeli sigorta sözleşmesi akdedecekler, uygulamaya başlamadan önce, gerekli organizasyon ve teknik alt yapılarına ilişkin Hazine Müsteşarlığını bilgilendirecek.
Elektronik ortamda yapılan sigorta sözleşmelerinde, bilgilendirmenin yapılmış sayılması, elektronik ortamda teyit edilmesine bağlı olacak. Ancak, bilgilendirmeye esas hususların mesafeli sigorta sözleşmesi akdedeceklerin internet sitesinde yayımlaması ve sigorta sözleşmesinde yer almak isteyen kişilerin de bu bilgileri kendi hakimiyet alanı içindeki herhangi bir elektronik ortama aktarma olanağının verilmesi durumlarında, bilgi verme yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılacak.
Poliçe verme yükümlülüğü devam edecek
Yönetmelikte, mesafeli akdedilen sözleşmelerde poliçe verme yükümlülüğünün devam edeceği belirtildi. Sigorta sözleşmesinin elektronik ortamda imzalanması durumunda, Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddesine uygun olmak kaydıyla, sigorta ettirenin kendi hakimiyet alanı içindeki herhangi bir elektronik ortama aktarma ve çıktı almasına imkan sağlayacak surette elektronik ortamda da poliçe düzenlenebilecek. Bu durumda sigorta genel şartları bağlantı adresi göstermek suretiyle de verilebilecek.
Merhabalar
İnternet ortamında poliçe düzenleme ve sözleşme yapabilmenin önünün açılması, sadece sigorta şirketlerini mi kapsayacak? Acentelerde bu haktan yararlanabilecekler mi?
verilmemişse Acentelere de bu hakkın verilmesi gerektiğini, internet siteleri üzerinden poliçelerini düzenlettirebilmelerinin önünün açılması gerekir.
bu konu hakkında bilgi sahibi olanların detaylı bilgi vermelerini rica ederim.