2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Dünyanın 2.8 trilyon dolar koruma açığı var

Dünya, benzeri görülmemiş bir hızda değişiyor. Değişimin etkisiyle herkesin sağlığı, serveti, gelirleri ve finansal istikrarları üzerindeki riskler de artıyor. İnsan yaşamı üzerindeki etkisi nedeniyle risklerin başında emeklilik, siber, sağlık ve doğal afet geliyor ve bu noktada dünyanın toplam 2,8 trilyon dolar koruma açığı bulunuyor.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Riskler artıyor… Sağlığımız, servetimiz, gelirlerimiz, yatırımlarımız kısacası sahip olduğumuz her şey giderek şiddetlenen risklerin gölgesinde. Virüsler, küresel ısınma, doğal afetler, ekonomik krizler ve daha bir çok risk karşısında korunmasız olmak büyük bir gelecek endişesi demek. Ancak araştırmalar küresel çapta önemli bir koruma açığının olduğunu gösteriyor. Küresel Sigorta Dernekleri Federasyonu (GFIA) tarafından ‘Küresel koruma açıkları ve bunları kapatmak için öneriler’ başlığı altında hazırladığı raporda dünyanın en acil kapatması gereken koruma açıkları ortaya kondu. Buna göre en büyük yıllık küresel koruma açıkları arasında dört ana başlık var. Dünya çapında yıllık 1 trilyon dolar emeklilik koruması açığı, 900 milyar dolar siber koruma açığı, 800 milyar dolar sağlık koruma açığı, 100 milyar dolar ise doğal afet koruma açığı bulunuyor. Bu koruma açıklarının acilen kapatılması gerektiği uyarısı yapılıyor.

Dört mega trend korkutuyor

Son yıllarda, herkesi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen dört küresel mega trend yükseliş gösteriyor. Rapora göre bu nedenle koruma açıklarını daraltmak daha da önemli hale geldi. Dört küresel mega trendlerden biri teknoloji… Teknoloji, özellikle dijitalleştirme, otomasyon, işlerin nasıl yapıldığı ve insanların nasıl birbirine bağlandığı konusunda kapsamlı değişikliklere yol açıyor. Verilerde ve kullanımında büyük bir artış va. Rapora göre ortaya çıkan birbirine bağlı ve karmaşık dijital dünya, artan sayıda siber saldırı ve veri ihlali ile birlikte geliyor. Diğer mega trend ise iklim değişikliği… Raporda iklim değişikliğinin insan yaşamları ve geçim kaynakları üzerinde büyük, görünür etkileri olduğuna, tüm toplumları ve ekonomileri giderek daha fazla etkileyeceğine dikkat çekiliyor.

Dört mega trendten biri olan demografik ve toplumsal değişimin ise finansal güvenlik ve sigorta için daha büyük bir ihtiyaç yarattığı belirtiliyor.

Son olarak da makroekonomi ve siyaset trendine dikkat çekiliyor. Raporda enflasyon, tedarik zinciri aksamaları ve küreselleşen dünya düzeninin evrimi gibi çoklu, paralel ve kısmen birbiriyle bağlantılı eğilimler nedeniyle günümüz dünyasında gözlemlenen değişimlerin hızlandığına vurgu yapılıyor.

Bu koruma açıklarının acilen kapanması gerekiyor

Emeklilik koruması açığı:  Yıllık 1 trilyon dolar

Siber koruma açığı: Yıllık 900 milyar dolar  

Sağlık koruma açığı:         Yıllık 800 milyar dolar

Doğal afet koruma açığı:   Yıllık 100 milyar dolar

Dünyanın üzerindeki kara bulutlar

● İklim değişikliği: Dünya Ekonomik Forumu, yeterli önleyici tedbirler alınmazsa iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar küresel GSYH’nın yüzde 4 ila yüzde 18’ine eşdeğer maliyetler yaratacağını tahmin ediyor.

● Teknolojik hızlanma: Son yıllarda katlanarak artan teknolojik hızlanma ve veri kullanımının, küresel olarak depolanan veri miktarının 2025 yılına kadar benzeri görülmemiş bir şekilde 180 zettabayta (bir trilyon gigabayt ) ulaşması bekleniyor.

● Demografik yapı: Nüfuslar yaşlanıyor. Örneğin ABD’de 2030’a kadar nüfusun yüzde 21’inin 65 yaşın üzerinde olması bekleniyor. Aynı zamanda, GSYH üretimi, 2020’de küresel GSYİH’nin % 25’ini oluşturup 2040’ta %35’ini oluşturacağı öngörülen gelişmekte olan ülkelere doğru kayacak.

● Makroekonomi ve siyaset: Tedarik zincirindeki aksamalar, enflasyon ve diğer gelişmeler gibi dünya genelinde belirsizlik ve oynaklık seviyesini artıracak olan makroekonomi ve siyasetteki yıkıcı gelişmeler, dünya çapındaki ekonomilere zarar veriyor.

Sigorta şirketleri, yeni risklere karşı yenilikçi ürünler sunulabilir

Küresel Sigorta Dernekleri Federasyonu (GFIA) tarafından hazırlanan rapora göre koruma açıklarının giderilmesine yardımcı olmak için özel sigortacılar ve politika yapıcılara önemli bir görev düşüyor. Riskten korunma talebinin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi gerekliliğine dikkat çekilen raporda “Koruma açıklarının etkin bir şekilde kapatılabilmesi için kamu ve özel sektör oyuncularının işbirliği özellikle önem taşıyor. Bir yandan yasal ve düzenleyici çerçeveler oluşturulabilir, sosyal güvenlik sistemlerinin ve sigortacıların koruma açıklarını kapatabilmeleri için gerekli standartlar belirlenebilir. Diğer yandan özel sektör oyuncuları, büyüyen ve yeni ortaya çıkan risklere karşı korumayı artırmak için yenilikçi ürünler sunabilir” vurgusu yapılıyor.

Raporda, koruma açıklarının etkili bir şekilde daraltılması durumunda yaşamların, geçim kaynaklarının ve varlıkların güvenliğinin artacağına, dünya çapında daha fazla dayanıklılığa ve insan refahına katkıda bulunulacağına dikkat çekildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER