8 Ocak 2025, Çarşamba
spot_img

Dünya ekonomik çalkantılara direndi

Euler Hermes’in ekonomik görünüm raporuna göre, Çin’deki yeniden düzenlemeler, Brexit ve ABD’deki beklenmeyen seçim sonuçları gibi politik zorluklara rağmen global GSYH dirençli seyretti ve 2016 sonunda büyüme yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşti.

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, “Süper Kahramanlar, Yardımcıları ve Kötü Adamlar: Ekonominin Koruyucuları” başlıklı ekonomik görünüm raporunu yayınladı. Rapora göre, Çin’deki yeniden düzenlemeler, Brexit ve ABD’deki beklenmeyen seçim sonuçları gibi politik zorluklara rağmen global GSYH dirençli seyretti ve 2016 sonunda büyüme yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşti. 2017 yılında GSYH büyümesinin biraz ivme kazanarak yüzde 2,8 seviyesinde gerçekleşmesi ancak yedi yıl üst üste olmak üzere yüzde 3’ün altında kalması bekleniyor.

1471506822_LUDOVIC_SUBRANRaporda yer alan verileri değerlendiren Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Beklenmeyen olaylar, tüm öngörülere meydan okuyarak 2016 yılında global büyümeyi tehlikeye attı. Halkçı ve korumacı eğilimlerin artmasına paralel olarak global ticaret hacmi 2009 yılından bu yana en düşük seviyeyi kaydederek yüzde 1,9’da seyretti. Diğer yandan, çalkantılara karşı global ve yerel ölçekte direnç gösterildi. Çin’in GSYH büyümesinin yüzde 6,7, Birleşik Krallık’ta ise yüzde 2 olması, petrol fiyatlarının yılı varil başına 50 dolar seviyesinde kapatması ve Trump’ın seçilmesi sonucu ABD hisse senedi piyasasının rekor seviyelere ulaşması ile ekonomik görünüm o kadar da karanlık değildi.”

2017’de beklenen hafif ivmenin arkasında ABD’nin yanı sıra Rusya ve Brezilya’nın ekonomik durgunluktan çıkması ile Avrupa ve Asya’nın dirençli performansları yer alıyor. Bölgeler arasındaki farklılıkların artması bekleniyor:

  • ABD Kaptan Amerika, 2017’de büyümeyi yüzde 2,4’e çıkarak mali canlandırmadan faydalanacak. Belirsizlikler ve ekonomide duraklamalarla geçen bir yılın ardından seçim sonrasında güvende iyileşme kaydediliyor. Euler Hermes, seçimlerde verilen sözlerin kısmen de olsa tutulacağını, tutulan sözler arasında da 2017 için bir mali canlandırma paketinin yer alacağını öngörüyor. Politik gürültü, Fed’in sıkılaştırma ölçülerine hız vermesi ve yenilenen korumacılık kontrol altında tutulduğu takdirde aktif politika yapımının özel yatırımları teşvik etmesi bekleniyor.
  • Örümcek Adam Euro Bölgesi’nin örümcek ağlarını giyerek 2017’de yüzde 1,6 seviyesinde büyümesi bekleniyor. Euro Bölgesi, 2017’de Brexit’ten İtalyan bankalarının durumuna kadar çeşitli sorunlarla karşı karşıya olmaya devam edecek ancak destekleyici mali politikalar, mali canlandırma tedbirleri ve programlar riskleri kontrol edecek. Avrupa’nın ABD ve Çin’den gelen yakan topları atlatmak için sanayi, inovasyon ve ticaret alanlarında politik kaslarını esnettiği görülecek. Yoğun seçim takvimi nedeniyle nihai aksiyonlar 2018’e kadar ertelenebilir ancak üye ülkelerden ilgi görmek için temel fikirler bu yıl hayata geçirilebilir.  
  • Çinli Iron Man, volatilitenin artmasının önüne geçmek üzere alacak riski ve fazla kapasite gibi zayıf yanlarına odaklanacak. Güçlü kamu desteği ve dikkatli bir şekilde hazırlanan mali politikalar sayesinde büyüme bu yıl yüzde 6 seviyesinde gerçekleşebilir. İhracat ve özel yatırımlar ise aynı performansı sergileyemeyecek.  Hizmetler ekonominin lokomotifi olmaya devam ederken imalat sanayi yeniden yapılanmaya devam edecek.
  • Gelişmekte olan pazarlarda geniş tabanlı bir ivmenin var olmayışı seçiciliği artıracak ve Muhteşem Dörtlü’nün yatırımcıları çekmek için süper güçlere ihtiyacı olacak. Bazıları tamponlardan faydalanırken (Güney Kore), diğerleri için özel sektör harcamaları önemli olacak. Brezilya ve Güney Afrika’da iş döngüleri devam eden düzenlemeler nedeniyle kısıtlanırken, Meksika ve Türkiye giderek dengesizliklerle karşı karşıya kalabilir.

ozlem ozuner 3Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, “Global ticaretteki büyüme 2017 yılında değer bazında yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşebilir. Bu öngörünün arkasında ABD, Avrupa ve gelişmekte olan pazarlarda ithalatın artmaya devam etmesi yer alıyor. Avrupa ithalatını arttırıyor, bu durumda 2017 yılında bu bölgeye olan ihracatımızın olumlu seyretmesini bekliyoruz. Global ticarette 2017’deki hacim büyümesinin ise yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi. Özüner, iç ticarette ise bazı sektörlerde yüksek borçluluk nedeni ile konsolidasyon ve satın almaların artacağını, tüketimi destekleyen vergi indirimlerinin ise dayanıklı tüketim sektörünü hareketlendireceğini vurguladı.

Bazı faktörler reflasyona neden olabilir

Düşük büyüme, 2016’da borçlu ülke ve sektörleri bilançolarında düzenlemeler yapmaya itti. Talebin ve büyümenin düşük seyretmesi emtia fiyatlarını etkiledi ve genel fiyat seviyeleri de bu durumdan etkilenerek, şirketlerin ciro büyümesinde ve yatırımlarda yavaşlamaya yol açtı.

Fiyatlar söz konusu olduğunda daha iyi bir görünüme yol açacak faktörler de bulunuyor. Öncelikle, petrol fiyatlarının olumlu baz etkisinden faydalanarak 2017 yılında varil başına 54 dolar seviyesinde seyretmesi bekleniyor. Diğer yandan, ABD’de uygulanan sanayi destekli politika emtia fiyatlarının daha hızlı artmasını sağlayacak. Bunlara ek olarak, destekleyici politikalar da sonunda talepte canlanmaya yol açıyor. Çin’de, inşaat sektörünün geri dönüşü muhteşem oldu ve bu da dünya genelinde metal fiyatlarını destekledi. Bunun sonucunda Çin’deki üretici fiyatları açısından deflasyon sona erdi ve global imalat sektöründe ürkek de olsa bir iyileşme kaydedildi. Destekleyici para politikaları da görünümü olumlu kılan etkenler arasında yer aldı: kredi maliyetlerinin daha düşük olması dünya genelinde konut yatırımlarının iyileşmesine yol açarken, ABD pazarı için şu andaki iflas beklentisi yüzde 2’nin üzerinde seyrediyor. Tüm bunların yanı sıra altyapı harcamalarını canlandırmaya yönelik verilen yeni sözler de geleceğe dair umutları artırıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER