Sigortacılık Fuarı’nda gerçekleştirilen İklim Değişikliği konulu panelde konuşan uzmanlar, iklim değişikliğine bağlı afetlerin artacağı uyarısını yaptılar.
Yakın zamana kadar, doğal afetler ya da katastrofik riskler dendiğinde ilk aklımıza ‘deprem’ gelirdi. Ancak, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri öyle bir noktaya geldi ki depremlerle birlikte fırtına, tayfun, sel, hatta hortum gibi felaketler de yaşamımızın bir parçası oldu çıktı. Dün Antalya’da başlayan ‘Uluslararası Sigorta Fuarı’nda düzenlenen ‘İklim Değişiklikleri ve Katastrofik Riskler’ konulu panelde de küresel ısınmaya bağlı iklim değişikleri, yarattığı sorunlar ve alınması gereken önlemler masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgür Akpınar yaptığı panele konuşmacı olarak Doç. Dr. Fuat Çamlıbel, Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Remzi Duman, Milli Reasürans Genel Müdürü Fikret Utku Özdemir, TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Üstün, Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken ile yabancı konuklar Swiss RE SRM’si Bernd Wilke ve Lancet Countdown Direktörü Ian Hamilton katıldı. Panelde, iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerin artacağı uyarısını yapan uzmanlar, sigorta bilinci ve sigortalılık oranının artması, risk yönetiminin ilkokuldan itibaren aşılanması, karbon salınımının azaltılması, yenilenebilir enerji (yeşil) yatırımların desteklenmesi gibi önlemlerin alınmasının gerekli olduğunu söylediler. Panele katılan yabancı konuklar Bernd Wilke ve Ian Hamilton, küresel çapta iklim değişikliklerinin etkisini özetlediler ve doğal felaketlere karşı sigortanın önemine dikkat çektiler. Panelde, Covid-19 gibi pandemik salgınların da küresel iklim değişiklikleri ile yakından ilişkili olduğu vurgulandı.
Dünyada katastrofik hasarların yüzde 43’ü sigortalı
Dünyada iklim değişikliğine bağlı olarak sıcaklık ve kuraklıkların giderek arttığını vurgulayan Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Remzi Duman, dünyada iklim değişiklikliğine bağlı doğa olayları sonucu 2021 yılında gerçekleşen 259 milyar dolar büyüklüğündeki hasarın, 112 miyar dolarlık kısmının sigorta ve reasürans sektörü tarafından karşılandığına dikkat çekti. Dünyada katasrofik hasarlarda sigortalılık oranının yüzde 43 olduğunu vurgulayan Duman, söz konusu oranın Türkiye’de ise yüzde 3-4 düzeyinde olduğunu kaydetti. Duman, risk yönetimi ve sigortalılık bilincinin ilkokuldan itibaren çocuklara aşılanması ve eğitim müfredatına girmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmasında, sigorta sektörünün üzerine aldığı risklerin devredilmesinde ‘reasürans’ın önemine dikkat çeken Milli Reasürans Genel Müdürü Fikret Utku Özdemir, Milli Reasürans olarak sektöre verdikleri destekten bahsetti. Dünyada, deprem dışında doğal afetlerin de arttığına dikkat çeken Özdemir, dünyada ödenen katastrofik hasarın yüzde 68’inin ABD kaynaklı olduğunu ve söz konusu hasarın yüzde 3’ünün deprem, geri kalanının sel, su baskını, kasırga, siklon vb. afetlerden kaynaklandığını söyledi. Avrupa ülkeleri arasında Türkiye’nin de iklim değişikliği konusunda en kırılgan ülke olduğunu ifade eden Özdemir, birey olarak Serik’teki hortumdan dolayı Antalya’daki fuara gelirken yaşadığı gecikmeyi dile getirdi.
Yenilenebilir enerji yatırımları artmalı
TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Üstün de Tarım ve Orman Bakanlığı ve TARSİM olarak, üreticilere verdikleri desteği dile getirdi. Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken de sunumunda, iklim değişikliği ve katastrofik riskler konusunda alınması gerekli önlemleri sıraladı. Sigortalılık oranının ve farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayan Ölken, karbon salınımının azaltılması ve yenilenebilir enerji yatırımların da mutlaka artması gerektiğini vurguladı. Ölken, Antalya Sigorta Fuarı gibi organizasyonların da ‘karbon nötr’ olarak yapılması, sözgelimi herkesin kendi araçları ile değil de birlikte toplanarak organizasyon yerine gelmesi gerektiğini ileri sürdü. Çamlıbel de karbon salınımının azaltılması, ağaçlandırma, yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesi, tüketicilerin bilinçli olması gibi faktörlerin önemine dikkat çekti.
Ne gibi önlemler alınmalı?
• Sigorta bilinci ve farkındalık artmalı.
• Sigorta penetrasyonu artmalı.
• Risk kültürü bireylere ilkokuldan itibaren aşılanmalı. Eğitim müfredatına dahil olmalı.
• Karbon salınımı azaltılmalı.
• Yenilenebilir enerji (Yeşil) yatırımlar desteklenmeli.
• Tüketiciler bilinçli olmalı, daha az araç kullanmalı.