2021 yılında da dijital projelere ağırlık vereceklerini belirten Groupama Sigorta ve Groupama Hayat Genel Müdürü Philippe-Henri Burlisson; “Groupama Sigorta olarak dijitalleşme bir amaç değil, acente ve müşterilerimize iyi hizmet sunmak için kullanılacak bir araç” diyor.
ALP SÜER / SİGORTAMEDYA
Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de olumsuz etkileyen Covid-19 pandemisiyle birlikte ‘dijitalleşme’ de hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Bireylerin hayatlarını oldukça kolaylaştıran dijital uygulamalar, sigorta şirketlerinin de müşterileriyle ilişkilerinde önemli yer kaplıyor. Türk sigorta sektöründe faaliyet gösteren şirketler içinde Groupama Sigorta da Philippe-Henri Burlisson’un Genel Müdürlük görevine geldiği 2018’den beri gerçekleştirdiği dijital dönüşümle dikkat çekiyor. Biz de Hayatımız Sigortalı Dergisi olarak Burlisson ile bir röportaj gerçekleştirdik. Groupama Sigorta’daki dijital dönüşüm ve sektör hakkında sorularımızı yanıtlayan Burlisson, öncelikle Groupama Sigorta olarak dijitalleşmenin bir amaç değil, acente ve müşterilere iyi hizmet sunmak için kullanılacak bir araç olduğunu söylüyor.
İki yılda hızlı dijital dönüşüm
Şirketin son iki yıldır gerçekleştirdiği dijital dönüşümle ilgili Burlisson’un verdiği bilgilere göre, 1 Nisan 2019’da yeni yazılım sistemi ‘ANKA’ya geçen şirket, çok sayıda projeyi aynı anda ve etkin şekilde yönetebilmek için ‘AiKiDo’ adını verdikleri çevik proje yönetim modelini hayata geçirmiş. Şirketin, 2020 yılında dijital projeleri arasında acentelerin hizmetine sundukları mobil uygulama ‘AnkaCep’ ve yeni dijital asistan ‘Gupi’nin sektörde de büyük beğeni topladığını söylemek mümkün. Bunların yanında yenilemelerde yapay zekâ temelli tarife yaklaşımını benimseyen şirket, kasko poliçesi olan müşterilerine kişiselleştirilmiş yenileme fiyatı sunuyor.
2021’de yeni dijital projeleri hakkında bilgiler veren Burlisson, şunları söylüyor: “Öncelikle hasar süreçlerinde geliştirmelere başladık. İlk aşamada hasarın müşteriye dokunan en önemli süreci olan ekspertizde bir inovasyon yaptık ve video ekspertiz hizmeti vermeye başladık. Bu hizmet sayesinde kasko, konut ve işyeri sigortası poliçesine sahip olan sigortalılarımızın hasar tespitlerini uzaktan gerçekleştiriyoruz. Bu, hasar hizmetimize hız ve etkinlik kazandırdı; üstelik pandemi döneminde teması azaltan bir yaklaşım olduğu için müşterilerimiz ve acentelerimiz tarafından takdir edildi. Hasar süreçlerimizin optimizasyonu bu yıl da devam edecek. Ayrıca satış sonrası hizmetlerde sağlık sigortalarına yönelik robot kullanımı, web tabanlı uygulamalar vb. alanlarda çalışmalarımız sürüyor.”
Kazanç, gelecekteki hasarları karşılamalı
Groupama olarak 2021 yılında dakârlı büyümeye devam etmeyi ve sigortalılar ile dağıtım kanallarına sunulan hizmeti geliştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Burlisson, “Biz neredeyse asırlık bir sigorta şirketiyiz ve uzun vadeli bakış açısıyla müşterilerimizin zor anlarında güçlü ve güvenilir çözüm ortağı olarak yanlarında olmayı istiyoruz. Çok sade bir şekilde ifade etmem gerekirse, bunun için kazancımızın gelecekte oluşabilecek hasarları sorunsuzca karşılayabilmesi gerek. Burada ‘sürdürülebilirlik’ kavramı devreye giriyor. Bu bakış açısıyla stratejik branşlarımızda kârlı büyümeye devam etmeyi planlıyoruz” diye konuşuyor.
Groupama Sigorta’nın iddialı olduğu branşlar arasında ‘sağlık’ da yer alıyor. Burlisson’dan aldığımız bilgilere göre, 2 bin 500 civarında sağlık kuruluşuyla anlaşması bulunan şirket, pandemi döneminde hem ürün hem de anlaşmalı kurum ağı (network) konusunda çeşitli yenilikler ve iyileştirmeler yapmış. Ürün alanında ‘Acil Güven Sigortası’nı lanse etmiş. Uzaktan sağlık hizmetlerinin ayrı bir önem kazandığı günümüzde, 7/24 Doktorum online hizmetiyle sağlık sigortasına sahip müşteriler için hizmet vermeye devam etmiş. 2020 yılında bir önceki yıla göre bu hizmetten yararlanan sigortalıların sayısı 4 kat artış göstermiş.
Sağlıkta satış sonrası hizmete ağırlık verilecek
Sağlık ürünlerinin, oldukça geniş kapsamlı ve ihtiyaca fazlasıyla karşılık verdiğini belirten Burlisson, önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak satış sonrası hizmetlerde kendilerini geliştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Bu yıl sağlık branşında müşterilere sundukları satış sonrası hizmetlerimizde dijitalleşmeyi ön planda tuttuklarını belirten Burlisson, “Gerek online şubemizde gerekse mevcut mobil sağlık uygulamamız olan Healpy’de çeşitli geliştirmeler yaparak diğer şirketlere oranla en geniş kapsamlı hizmeti sunmuş olacağız” diyor.
Türk sigorta sektörü ile ilgili olarak da düşüncelerini öğrendiğimiz Burlisson, birçok sigortacı gibi geride bıraktığımız 2020 yılının, eşi benzeri görülmemiş bir yıl olduğu düşüncesinde. Olağanüstü olayların, sigorta sahnesinde de birbirini izlediğini belirten Burlisson, “Üç büyük sigorta şirketi, ülke pazarına hükmeden dev bir şirket oluşturdu. Salgına karşı alınan önlemlerden dolayı azalan frekans sayesinde elde edilen beklenmedik kazançtan yararlanan bazı oyuncular primlerini önemli ölçüde düşürdüler. Ayrıca, pandemi genel olarak ekonomiyi olumsuz etkiledi ve sigorta pazarında cirolar azaldı. Üstelik enflasyon ve döviz kuru etkisiyle hasar maliyetleri arttı” diyor. Röportajımızda, Türkiye’nin potansiyeline her zaman inandıklarını vurgulayan Burlisson, “Şirketlerimizin geleceğine pek çok yatırım yaptık; yapmaya da devam ediyoruz. Uzun yıllardır bulunduğumuz Türkiye’de sürdürülebilir ve kârlı büyüme hedefi doğrultusunda büyük bir titizlikle çalışıyoruz” diyor.
Ekonomideki düzelme sektöre olumlu yansıyacak
Sektörde 2021 yılı ile ilgili beklentilerine de paylaşan Burlisson, şunları söylüyor: “İlerleyen dönemde ekonomideki düzelmenin sigorta sektörüne olumlu yansımaları olacağına eminim. Özellikle otomotiv piyasasındaki hareketlilik oto sigortalarında büyümeyi getirecek. Bunun yanı sıra sağlık sigortalarına ilgi arttı, konut sigortaları da bireylerin evde fazla zaman geçirmeleri nedeniyle daha fazla talep gördü. Tüm bu sebeplere bağlı olarak yılsonuna kadar pazarın ne kadar büyüyeceğini tahmin etmek zor; fakat genel olarak iyileşme olacağını düşünüyorum.”
‘Sürüş Akademisi’nden 300’den fazla acente ve sigortalı yararlandı
Groupama Sigorta’nın, 2021 yılında sektörde en çok konuşulan projelerinin başında ‘Groupama Sürüş Akademisi’ geliyor. “Güvenli yollar Groupama ile başlar!” sloganıyla başlatılan proje ile Groupama’dan kasko poliçesi olan müşterilere şirket, her çarşamba eşsiz bir sürüş deneyimi yaşatıyor. Yılın başından bu yana 300’den fazla acente ve sigortalının bu deneyimden yararlandığını belirten Burlisson, “Katılımcıların, Groupama Sürüş Akademisi’ndeki etkinlik sonrası verdikleri son derece olumlu geri bildirimlerin, doğru yolda olduğumuzun en net göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Ücretsiz verilen bu eğitimin amacı sürücülere kazalardan korunmayı öğretmek suretiyle trafik güvenliğini artırmak, olası kazaları ve can kayıplarını azaltmak. Çok daha fazla sayıda sigortalımızın bu hizmetten yararlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”