6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından zorunlu deprem sigortasına olan ilginin arttığını söyleyen Enuygun Sigorta Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan, çağrı merkezi verilerine göre deprem sonrası dönemde zorunlu deprem sigortası taleplerinde yüzde 200’e varan oranda artış olduğunu belirtti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sigorta yaptırmanın önemi bir kez daha anlaşıldı. Deprem felaketi sonrasında zorunlu deprem sigortasına olan talepte bir önceki aya göre yüzde 200’e varan oranda artış olduğunu söyleyen Enuygun Sigorta Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan, depremin etkili olduğu Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası yaptırma oranı hakkında da bilgiler verdi. Bu oranın yüzde 56 olduğunu ve bunun da 11,1 milyon konuta karşılık geldiğini aktaran Özdoğan, 10 yıl önce yüzde 35 olan bu orandaki artışın sürmesinin beklendiğini belirtti. Türkiye’de il bazında en yüksek sigortalanma oranının yüzde 90’lara varan oranlarla Bolu, Düzce ve Yalova’da bulunduğunu söyleyen Özdoğan, “İstanbul’da sigorta yaptırma oranı yüzde 64. Zorunlu deprem sigortasında en düşük sigortalanma oranı ise yüzde 27 ile Hakkâri ilimizde” dedi.
Deprem bölgesinde sigortalılık oranı yüzde 49
Deprem bölgesine dair zorunlu deprem sigortası istatistiklerini de paylaşan Özdoğan, bölgede sigortalanma oranının yüzde 49 olduğunu belirterek en düşük sigortalanma oranının ise Hatay’da olduğunu söyledi. “
Özdoğan, deprem bölgesinde zorunlu deprem sigortası hariç konut ve işyeri sigortaları, kasko ve hayat sigortaları olmak üzere toplamda 40 milyar TL civarında bir hasar ödemesi beklendiğini aktararak, “Bölgede 100 bine yakın zorunlu deprem sigortası hasar dosyası açılması olası. Yine bölgedeki yaklaşık 3 milyon aracın üçte biri az veya çok hasar gördü, 100 bin araç ise ağır hasarlı. 3 milyon aracın yüzde 17’sinin kaskosu var. Bu yaklaşık 500 bin araç anlamına geliyor ve bu araçların da yüzde 30’u hasar gördü. Bu araçlar için kaskodan 1 milyar TL kadar toplam hasar ödemesi yapılması bekleniyor” değerlendirmesini yaptı.