İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini içeren paketi kamuoyuna sunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bütün madenlerde hayat sigortası sistemine geçmeyi düşünüyoruz” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini içeren paketi kamuoyuna sundu. Başbakanlık Yeni Bina’da İş Güvenliği konusunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Davutoğlu, “Maden şirketleri, belli bir geçiş süreci içinde işçi kardeşlerimize yaşam, hayat sigortası yapacaklar. Ön fizibilite yaptırdık, makul görünüyor. Hayat sigortası daha sağlıklı ve daha az maliyetli. Bütün madenlerde hayat sigortası sistemine geçmeyi düşünüyoruz” dedi.
Başbakan Davutoğlu, basın toplasında şu açıklamalarda bulundu:
“Ekim ayındaki asansör kazasından sonra 2 bin 79 inşaat denetlendi, bin 610 inşaat durduruldu. Hükümetimiz çalışma şartlarını iyileştirmek için her türlü yasal tedbiri almaya devam edecek.
Vatandaşlarımızın kendi hakları konusunda bilinçlendirilmeleri çok önemli. Protesto etmek, muhalefet etmek çok kolay, önemli olan herkesin üzerine düşeni yapması gerekli. 6 Eylül’den bu yana her Bakanlar Kurulu toplantısında iş güvenliği konusunu ele aldık. Eğitim, yaptırım ve denetim dengesini sağlıklı bir şekilde inşa etmeliyiz. Emeğin sömürüsünün önüne geçmemiz lazım.”
Yeni iş güvenliği paketinde alınacak önlemler
Çok tehlikeli işlerde çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi alınması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, mesleki formasyon sertifikası olacağını söyledi. Meslek liseleri ve fakültelere zorunlu iş sağlığı dersi koyacaklarını açıklayan Davutoğlu, “Yapı denetim firmaları iş sağlığı ve güvenliği konusunda da sorumluluk üstlenecek. Yaptırımlarda ödül, ceza dengesi gelecek. İş kazası olmayan yerleri ödüllendireceğiz. İdari para cezalarında ciddi artışlar getireceğiz. Standartlara uygun kişisel koruyucu donanım olmadığı zaman işverene para cezası kesilecek. İşveren ölümlü iş kazasından kusurlu bulunması halinde TCK çerçevesinde alacağı cezaya ilave olarak 2 yıl boyunca kamu ihalelerinden men edilecek. Kimse üretim zorlamasında bulunamayacak. Bulunursa işi durdurulacak. Özel sektörde rödovans olmayacak” şeklinde konuştu.
Madencilere hayat sigortası yapılacak
Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin kaydı ve konumları için çip uygulanacağını belirten Davutoğlu, “Maden dökümanları elektronik ortamda paylaşılacak. İş sağlığı denetimleri görüntülü ve fotoğraflı olacak. Maden ve inşaat sektöründe iş sağlığı ve iş güvenliği denetimi görüntülü yapılacak. Yılda 1 olan acil durum tatbikatları artık 6 ayda bir yapılacak ve kayda alınacak. Maden çalışanları için ALO 170 hattına ek bir birim kurulacak. Kömür madenleriyle ilgili ayrı yasal mevzuata ihtiyaç duyulduğu görülüyor. Maden şirketleri, belli bir geçiş süreci içinde işçi kardeşlerimize yaşam, hayat sigortası yapacaklar. Ön fizibilite yaptırdık, makul görünüyor. Hayat sigortası daha sağlıklı ve daha az maliyetti. Bütün madenlerde hayat sigortası sistemine geçmeyi düşünüyoruz” dedi.
Küçük işletmelerin birleşmesini sağlayacaklarını kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti: “Madenlerin ruhsat harçları yeniden belirlenecek. Madenlerde ödenen ruhsat bedelleri tek bir kalemde toplanacak. Ruhsat bedelinin bir kısmı rehabilitasyon ve modernizasyon için kullanılacak. Maden arama çalışmaları için teşvik mekanizmaları oluşturacağız. Maden işlerinde teknik personelin gelişmesi için yeni düzenlemeler yapılacak. Maden işletme projelerinin hazırlanması ve içeriği gözden geçirilecek. Durdurulan bir iş yerinin çalışmaya devam etmesi halinde hapis cezası verilecek.”
SABAH