Zorunlu Deprem Sigortası’nı (ZDS), halk dilinde DASK’ını yaptırmayan kalmamalı. Son günlerde özellikle Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yaşanan depremler bu konuyu tekrar gündeme taşıdı. Biz toplum olarak kolay unutuyoruz. Bir, iki senedir depremi hiç konuşmadığımız için muhtemelen yenilemelerde bir gerileme yaşanmıştır. Tam rakamlara bakmadım inşallah yanılıyorumdur… Bir süre depremsiz hayatımız olduğunda ‘amaaan deprem meprem olmuyor nasıl olsa’ diyerek poliçelerimizi yenilemiyoruz. Ama ne zaman ki bir deprem oluyor, hemen DASK poliçemizi yaptırmaya koşuyoruz. Fakat işin trajikomik tarafı, deprem olan bölgelerde sigortaya talep hızla artıyor. Bu bölgelerin dışındakiler ‘nasıl olsa burada deprem olmuyor’ deyip kendi sallanana kadar da poliçe yaptırmıyor.
Elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu
ZDS ile ilgili bir iki notu sizlerle paylaşmak isterim. ZDS ismi üzerinde ‘zorunlu’ ama gönüllülük esasına dayanıyor. Son yıllarda sigortalılık oranında bir artış yaşandı. Zorunluluk yok derken cezası yok anlamında diyorum. ZDS, ne zaman tapuda, elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu kılındı artış da o zamanlara denk geldi. Neyse bunu herkes gönüllü olarak yaptırmalı. ‘Deprem olduktan, ben öldükten sonra DASK tazminat ödese ne olur’ dememek gerekiyor. Öncelikle depremden siz sağ kurtulabilirsiniz, konutunuz ağır hasarlı olabilir. İşte o zaman DASK’ın ödeyeceği tazminata çok ihtiyacınızın olabileceğini söyleyebilirim şimdiden.
Konut sigortasını ihmal etmeyin
ZDS primleri gerçekten düşük. Faydası düşünüldüğünde ödenebilecek nitelikte. Burada milyonlarca TL ödemeler yapıldığına dikkat çekerim. Fakat işin şu kısmı çok önemli. Sizin 100 metrekare evinizin değeri 300 bin TL olabilir. Şayet depremde eviniz ağır hasar gördü ve yıkılıp yeniden yapılacaksa, evi tekrar yapabilmek için her yıl artırılarak belirlenen metrekare inşaat maliyeti üzerinden tazminatınızı alacağınızı unutmayın. Çünkü evinizin değerini oluşturan arsa değeri ve konut iç dekorasyon maliyetinin bu tazminata yansımayacağını üzerine basa basa belirtmekte fayda var. Ya da şöyle bir örnek vereyim, Sancaktepe’de 100 metrekare bir konut ile Çengelköy’de 100 metrekare yalı dairesine ödenecek tazminat miktarı aynı. Ama siz ayrıca bir konut sigortası yaptırıp evin değerini ekspertize tespit ettirirseniz ve bu sigortayı her yıl yeniden değerleme yaparsanız, Allah korusun böyle bir durumda evinizi eskisi gibi tekrar inşa edecek tazminatı alabilirsiniz. Biz buna ihtiyari konut sigortası yani isteğe bağlı konut sigortası diyoruz. Ama siz siz olun bu konuyu gerçekten ihmal etmeyip ZDS’niz yoksa derhal yaptırın derim. Depremsiz günler dilerim.