UZMAN GÖRÜŞÜ / AHMET ŞANLITÜRK
Tüketicilerin büyük bir kısmında “DASK yaptırdığımda konut sigortasına ihtiyacım yok” tutumunun hakim olduğunu gözlemliyoruz. Konutumuz için DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) tarafından verilen teminatların; konut sigortasına göre az olduğunu hatırlatmak gerekmektedir. DASK’ın bir doğal afet sigortası olduğu unutulmamalıdır. Konut sigortasının ise doğal afetler dışında kalan yangın, sel su baskını, fırtına, tesisat sızıntısı/patlaması vb riskler için güvence sağlamaktadır.
DASK ve Konut Sigortasının birbirini tamamlayan sigorta ürünleri olduğu unutulmamalıdır.
Mülk sahibi evini güvence altına almak için bina ve eşya kıymetlerini, konutunda bulunan elektronik cihazlarını sigortalatabilir.
Konut sigortası yaptırmak için mutlaka o mülkün sahibi olmak gerekli değildir. Kiracı isterse kendisine ait olan eşyalarını ve hatta eşyalarla birlikte binayı sigortalatabilir. Kiracının sigorta yaptırması ve hasar meydana gelmesi durumunda eşyalarda oluşan hasar ile ilgili kiracı lehdar olur. Binada meydana gelen hasar için ise bina sahibi lehdar olur.
Konut sigortası yaptırdığımızda riskin gerçekleşmesi halinde komşulara verilen zararda poliçede yer alan bedelle sınırlı olmak koşulu ile güvence altına alınır.
Sigortalı adayı olarak bize düşen yükümlülükleri ve sigorta şirketinin yükümlülüklerini anlayabilmek için poliçeyi, eklerini ve özel şartları mutlaka okumalı, sigorta şirketinin sağladığı güvenceler konusunda aklımızda soru işareti kalmayacak şekilde bilgi edinmeliyiz. Ayrıca sigortacımıza devredeceğimiz risk ile ilgili her konuda eksiksiz tam ve doğru bilgi vermeliyiz.
Sigorta şirketine devretmek istediğimiz tüm riskleri satın alacağımız ürünün kapsayıp kapsamadığını incelememiz oldukça önemli. Özellikle düşük bir bütçe ile poliçe satın alıyor isek teminatları iyi incelemeliyiz. Poliçedeki bedellerin düşük olup olmadığını ve eksik teminat verilip verilmediğine dikkat etmeliyiz. Çünkü az prim ödemek için eksik teminat ile düzenleteceğimiz bir poliçe hasar gerçekleşmesi durumunda tüm zararımızı karşılamaya yetmeyecektir.
Örneğin primi düşürebilmek adına değeri 100.000 TL olan ev eşyalarımız için 10.000,00 TL bedelle sigorta yaptırdığımızı varsayalım. Evimizde bir hasar meydana geldi ve zararımız 10.000,00 TL oldu. Bu durumda sigorta şirketinin ödeyeceği tazminat tutarı eksik sigorta oranı kadar düşük olacaktır. Yani alabileceğimiz tazminat tutarı 10.000 TL yerine 1.000 TL olacaktır.
Yukarıda açıklamaya çalıştığım bilgilere istinaden evimiz için DASK sigortasının yanında Konut poliçesi edinmeli ve sigorta poliçemizi alırken aşağıdaki hususlara dikkat etmeliyiz.
Poliçemizi satın alırken aşağıdaki hususlara dikkat etmemiz gerekmektedir.
- Öncelikle karşılaşabileceğimiz olası riskleri belirlemeliyiz.
- Poliçemizi, eklerini ve özel şartlarını dikkatlice okumalıyız.
- Satın alacağımız sigorta ürününün ihtiyaç duyduğumuz tüm riskleri kapsayıp kapsamadığını kontrol etmeliyiz.
- Verilen teminatları iyice okumalı ve eksik teminat olup olmadığını kontrol etmeliyiz.
- Daha az prim ödemek için bizim için önemli olan teminatlardan vazgeçmemeliyiz.
- Sigorta şirketine sigortalatmak istediğimiz kıymetlerin gerçek değerini bildirmeli, tam ve doğru bilgi vermeliyiz.