Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sigorta yaptıran çiftçilere 400 milyon lira tazminat ödendi
Bakanlık tarafından ürününü sigortalatan üreticinin, doğal afet ve diğer zararlardan korunduğu, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında sigorta yaptıran ve hasar tespit edilen üreticiye, gördüğü zarara karşılık yılın 10 ayında 400 milyon lira tazminat ödendiği belirtildi.
Üreticilerin yaptıracakları sigorta kapsamındaki riskler nedeniyle uğrayacağı zararların tazmin edilmesini ve bu çerçevede sigorta primlerinin belirli bir kısmının devlet tarafından karşılanmasını öngören tarım sigortaları uygulamasına göre, kapsam içindeki zararlar için yıl sonuna kadar ülke genelinde 535 milyon lira ödenmiş olacağı aktarılan açıklamada, il bazında yapılan sıralamaya göre en fazla ödemenin 73 milyon lira ile Malatya’ya yapıldığı ifade edildi. Bu ili 41 milyon lira ile Giresun ve 31 milyon lira ile Ordu’nun izlediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Ürününü sigortalatan üretici, doğal afet ve diğer zararlardan korunmuş oldu. 2014 yılı Ekim sonu itibarıyla 1 milyon 59 bin poliçenin kesildiği TARSİM ile 12 milyar 537 milyon değerindeki tarımsal ürün sigortalandı. 629 milyon liralık toplam sigorta priminin 292 milyonunu üretici öderken, 337 milyon lirası bakanlık tarafından ödendi. Her yıl destek oranı Bakanlar Kurulu kararına göre belirlenen tarım sigortalarında, don riskine karşı prim miktarının üçte ikisi devlet tarafından ödenirken, diğer tüm risklerde bu destek yüzde 50 olarak uygulanıyor. Diğer yandan bu yıl sigortalanan ürünler arasında 629 milyon liralık toplam prim bedelinin 473 milyon lirasını bitkisel ürünler oluştururken, geri kalanı hayvancılık için ödendi. Ürün bazında prim miktarına göre sıralamada ilk beşte üzüm, buğday, kayısı, elma ve fındık yer aldı. Hayvancılık alanında 781 bin 792 büyük ve küçükbaş hayvan, 1 milyon 161 bin arılı kovan sigortalandı.”
SİGORTAYA TALEP YÜZDE 382 ARTTI
Sel, don, dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetlere karşı üreticinin zararını karşılayan tarım sigortalarına karşı başvuru sayısının her geçen gün arttığı aktarılan açıklamada, 2007’de kesilen poliçe sayısı 219 bin iken, bu yılın 10 aylık döneminde kesilen poliçe sayısının yüzde 382,6 oranında artarak 1 milyon 59 bin adede yükseldiği bildirildi. Açıklamada, TARSİM’in uygulanmaya başlandığı yıldan bugüne kadar 50 milyar 8 milyon lira bedelindeki tarımsal ürünün sigortalandığı, 8 yıldaki toplam 2,6 milyar liralık primin 1 milyar 400 milyonunun bakanlık tarafından ödendiği kaydedildi.
TARSİM NELERİ KAPSIYOR?
Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini amaçlayan TARSİM’de, poliçe artışı ve hasar tazminatı ödemelerinin sisteme güvenin arttığını ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, sisteme ilişkin şu bilgilere yer verildi: “2014 yılı itibarıyla tüm bölgeler için bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı üreticilerin, bitkisel ürünleri (dolu ana riski ile fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri), seraları (dolu ana riski ile fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını riskleri), büyük ve küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları, su ürünleri ve plakalı (arılı) kovanları, TARSİM tarafından sigorta teminatı kapsamında bulunuyor. Sigortacılık bilinci ve ekonomik değeri kapsayan ürünler ile risk faktörlerinin yüksek olduğu bölgelere göre sigorta yaptıran üreticilerin sayısı değişiyor.”